Terapivakten.no

Dårlig selvtillit og selvfølelse? 5 enkle steg til bedre livsmestring

Ung mann sitter alene på rommet med tankefullt uttrykk, illustrerer indre uro, dårlig selvtillit og selvfølelse.
Hopp til et tema i artikkelen:

Ung mann sitter alene på rommet med tankefullt uttrykk, illustrerer indre uro, dårlig selvtillit og selvfølelse.

I denne artikkelen får du svar på hva som egentlig ligger bak dårlig selvtillit og selvfølelse, 5 enkle steg til bedre livsmestring og hvordan terapeuter jobber for å hjelpe deg med å styrke selvbildet, bygge mestringstro, forbedre relasjoner og bygge positiv kompetanse i hverdagen.

 

Hva er dårlig selvtillit og selvfølelse?

Kjenner du deg igjen i følelsen av ikke å være god nok? Kanskje stemmen i hodet ditt ofte forteller deg at du ikke strekker til – enten det handler om jobb, relasjoner, utseende eller deg selv som menneske?

Mange av oss opplever slike tanker i perioder, men for noen setter disse mønstrene seg dypere og blir til en indre sannhet som farger hele hverdagen. Det kan kjennes som en konstant kamp mot egne tanker, en usynlig byrde som tapper energi, glede og trygghet i møte med andre. Dårlig selvtillit og selvfølelse kan føre til usikkerhet, sosial tilbaketrekning, og vansker med å sette grenser. Det kan vise seg som indre uro, negative tanker, eller følelsen av «jeg har det ikke bra med meg selv».

Over tid kan slike mønstre påvirke både hverdagen, relasjonene og hvordan vi tar valg i livet. Men det finnes veier videre. Å forstå hva som skjer, og hvordan du kan jobbe med det – både på egen hånd og sammen med en terapeut – kan gjøre en stor forskjell.

Typiske lav selvfølelse symptomer kan være:

  • Overdreven selvkritikk
  • Opplevelsen av å aldri være «god nok»
  • Frykt for avvisning og kritikk
  • Overopptatthet av utseende og andres vurderinger
  • Sjalusi og usikkerhet i parforhold

For mange kan det også forverres ved kjærlighetssorg, utbrenthet eller perioder preget av depresjon og angst. I slike perioder blir det ekstra krevende å stole på egne valg eller kjenne på egen verdi.

Men hvordan merker man egentlig at dårlig selvtillit og selvfølelse påvirker hverdagen? Hva slags konsekvenser har det for relasjoner, arbeid og egen livskvalitet? La oss se nærmere på hvordan dette kan komme til uttrykk i dagliglivet.

Hvordan påvirker dårlig selvtillit og selvfølelse hverdagen?

Personer som sier «jeg har dårlig selvtillit» beskriver ofte at det begrenser dem i hverdagen:

  • De sier nei til muligheter
  • Sliter med å sette grenser
  • Unngår sosiale settinger på grunn av indre uro og negative tanker
  • Opplever lav energi og tap av motivasjon

I noen tilfeller kan det også føre til dårlig selvtillit og sjalusi, noe som ofte blir et tema i parterapi nett. Våre terapeuter tilbyr også familieterapi og samlivsterapi, som hjelper familier og par å løse konflikter som bunner i dårlig selvfølelse og usikkerhet.

Disse utfordringene kan kjennes overveldende, men det finnes heldigvis hjelp å få. Mange lurer på hvordan terapeuter konkret jobber med dårlig selvtillit og selvfølelse – og hvilke verktøy som kan gjøre en forskjell i hverdagen.

La oss se nærmere på hvordan terapeuter tilnærmer seg slike utfordringer.

Hvordan hjelper terapeuter med dårlig selvtillit og selvfølelse?

Hos Terapivakten jobber våre samtaleterapeuter og psykologer med å bygge opp trygghet og mestringstro. Våre metoder i samtaleterapi handler ikke om raske løsninger, men om å støtte deg i trygge, små steg.

Vårt arbeid fokuserer på:

  • Kartlegging av lav selvfølelse symptomer
  • Utforsking av indre kritiker og tankemønstre
  • Øvelser for psykologisk trygghet
  • Bygge livsmestring, positiv kompetanse og verktøy for hverdagsutfordringer

I tillegg jobber vi med grensesetting, hvordan akseptere deg selv, og å forsterke evnen til å håndtere krevende følelser.

Det er også viktig å vite at arbeid med selvfølelse sjelden handler om raske løsninger – men om å bygge en mer varig og robust plattform for egen verdi og trygghet.

Langsiktig arbeid med dårlig selvtillit og selvfølelse

Mange tror at lav selvfølelse og dårlig selvtillit kan fikses raskt, men sannheten er at dette ofte krever tid, tålmodighet og gode støttespillere. En viktig del av arbeidet i samtaleterapi er å utforske gamle mønstre, og hvordan disse har utviklet seg gjennom oppvekst, tidligere relasjoner, eller krevende livserfaringer.

Våre terapeuter hos Terapivakten jobber ofte med klienter som har båret med seg lav selvfølelse symptomer gjennom mange år uten å finne måter å bryte mønstrene på alene. Dette kan føre til opphopning av indre uro, sosial tilbaketrekning og tanker som forsterker følelsen av å ikke være god nok.

Gjennom psykolog videosamtale med psykolog online kan du utvikle ferdigheter som styrker mestringstro, indre styrke og psykologisk trygghet – trygt hjemme hos deg selv. Det kan gjøre det lettere å møte hverdagen med mer robusthet og ro.

Ofte ser vi også at lav selvfølelse sjelden står alene. Det er ikke uvanlig at dårlig selvtillit og selvfølelse henger tett sammen med andre emosjonelle eller relasjonelle utfordringer som angst, depresjon, kjærlighetssorg eller utbrenthet. I slike tilfeller kan det være avgjørende å jobbe helhetlig med både deg som individ, og med dynamikken i relasjoner som for eksempel parforhold eller familie.

Dårlig selvtillit og selvfølelse? Slik hjelper terapeuter deg å bygge mestringstro og psykologisk trygghet

Ofte er dårlig selvtillit og selvfølelse en del av mer komplekse utfordringer som også handler om:

Slike sammensatte utfordringer krever at terapeuten ser hele bildet, og jobber med både tanker, følelser, kroppslige reaksjoner og relasjoner.

Men uansett hvor komplekst det kan føles, er det viktig å vite at små steg i hverdagen kan gjøre en forskjell. Terapi er ett verktøy, men mange opplever også at hverdagslige grep kan gi dem en følelse av kontroll, håp og egen styrke.

5 enkle steg til bedre livsmestring

Dårlig selvtillit og selvfølelse kan føles altoppslukende, men små, daglige grep kan faktisk gjøre en stor forskjell over tid. Selv om samtaleterapi kan være en viktig støtte, finnes det mange ting du selv kan gjøre i hverdagen for å styrke din egen mestringstro, og utvikle et sunnere selvbilde.

  1. En god start er å øve på selvaksept – spesielt de dagene du føler deg minst verdifull. Det handler ikke om å late som alt er bra, men om å møte deg selv med den samme omsorgen du ville vist en god venn. Mange opplever at det hjelper å skrive ned minst tre ting de setter pris på ved seg selv, hver dag, selv om det føles uvant i starten.
  2. Det kan også være nyttig å identifisere og utfordre den indre kritikeren. Prøv å legge merke til hvordan du snakker til deg selv i vanskelige situasjoner, og test ut om du kan formulere alternative, mer støttende tanker. For eksempel kan “Jeg får aldri til noe” byttes ut med “Jeg prøver, og det er verdt noe i seg selv.”
  3. Utforsk også egne verdier og styrker gjennom journaling eller refleksjon. Spør deg selv: Hva betyr noe for meg? Når føler jeg meg mest levende? Dette kan hjelpe deg å bygge en mer robust identitet som ikke er avhengig av ytre bekreftelse.
  4. Andre tiltak kan være å sette små, realistiske mål for dagen – gjerne mål som handler om egenomsorg, relasjoner eller aktiviteter du vet gir deg energi. Mange finner også støtte i å lese bøker eller artikler om livsmestring, psykologisk trygghet og hvordan få bedre selvfølelse.
  5. Til slutt er det viktig å huske at det er helt normalt å trenge hjelp utenfra. Ingen skal måtte stå alene i kampen mot dårlig selvfølelse. Det finnes også gode guider fra f.eks. Rådet for psykisk helse om hvordan du kan jobbe med dårlig selvtillit og selvfølelse i hverdagen.

For noen kan slike tiltak gi en viktig følelse av fremgang og kontroll i hverdagen. Men det er også viktig å vite at dersom disse grepene alene ikke gir den endringen du håper på, kan det være på tide å vurdere profesjonell hjelp.

Men hvordan vet du egentlig når det er på tide å søke hjelp? Mange går lenge med disse utfordringene før de tar steget – ofte fordi de bagatelliserer egen smerte eller tror de må klare alt selv. Å forstå tegnene på når dårlig selvtillit og selvfølelse påvirker livet ditt for mye, er et viktig første skritt.

Når bør du oppsøke en psykolog online eller en samtaleterapeut?

Å erkjenne at man trenger hjelp er ofte et stort og modig steg. Mange går i årevis med følelsen av dårlig selvfølelse og selvtillit, uten å søke støtte. Kanskje fordi de tenker at det bare er en «fase», eller at det burde være mulig å takle det alene. Men for mange blir disse mønstrene sittende fast og preger både tanker, følelser og relasjoner over tid.

Selv om mange klarer å gjøre viktige endringer på egenhånd, kan det være avgjørende å søke profesjonell støtte dersom du merker at dårlig selvtillit og selvfølelse begynner å påvirke hverdagen, relasjonene dine eller livsgleden din. Tegn på at det kan være lurt å søke hjelp kan være:

  • Du har opplevd dårlig selvtillit og selvfølelse over lengre tid
  • Du kjenner på vedvarende indre uro og negative tanker som ikke slipper taket
  • Du unngår situasjoner fordi du føler deg utilstrekkelig eller redd for å feile
  • Følelsen av å “ikke være bra nok” påvirker forholdet ditt til partner, familie eller venner
  • Du opplever lav selvfølelse symptomer kombinert med andre utfordringer som angst, depresjon eller utbrenthet
  • Du sliter med dårlig selvtillit knyttet til utseende, jobb, eller kjærlighetssorg
  • Du kjenner at usikkerhet og frykt for avvisning påvirker dine valg
  • Dårlig selvtillit og sjalusi som skaper gjentatte konflikter
  • Rusavhengighet eller pornoavhengighet som forsterker selvkritikk
  • Følelsen av «jeg har det ikke bra med meg selv» over tid

Å jobbe med slike følelser i samtaleterapi kan være et trygt rom hvor du gradvis kan utforske tankemønstre, lære nye mestringsstrategier og styrke egen psykologisk trygghet. For noen er psykolog online en trygg inngang for å starte denne prosessen – spesielt for deg som synes det er vanskelig å møte opp fysisk, eller som bor utenfor byene. Terapi online gir deg fleksibilitet, og kan være like effektive som møter ansikt til ansikt.

Husk at det aldri er for tidlig – eller for sent – å ta tak i dårlig selvtillit og selvfølelse. Jo tidligere du tør å søke støtte, jo lettere blir det å bryte gamle mønstre og skape varige endringer.

Veien mot bedre selvfølelse, livsmestring og positiv kompetanse

Uansett om du kjenner på lav selvfølelse, dårlig selvtillit eller indre uro, er det viktig å huske at du ikke trenger å stå alene i dette. Mange opplever lettelse bare ved å sette ord på det som er vanskelig – og det finnes trygge, støttende måter å jobbe med disse følelsene på.

Hos Terapivakten møter våre terapeuter deg akkurat der du er i dag, med respekt og forståelse for din situasjon. Sammen kan vi utforske små, realistiske steg mot en hverdag der selvfølelse, mestringstro og livsmestring får mer plass.

Her finner du pris psykolog og mer informasjon om hvordan vi kan hjelpe deg i gang med trygg og profesjonell støtte.

Ta det første skrittet mot et sterkere selvbilde og økt livsmestring – bestill en trygg samtale med psykolog online i dag.

Bestill idag

 

Finn ledig time hos Terapivakten

Falske bestillinger i andres navn blir vurdert anmeldt
Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 695,- (student, arbeidsledige og trygdede) per konsultasjon.

Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten