Hvordan akseptere deg selv: en guide til selvaksept

Hvordan akseptere deg selv: en guide til selvaksept

Det er ikke lett å være menneske og finne en selvaksept definisjon som fungerer. Det virker som veldig mange lever uten selvaksept. De har ikke forståelse for sider ved seg selv som er mindre attraktive eller rett og slett negative.

I vår guide kan du få råd til hvordan bli glad i seg selv og forstå egne tanker bedre. Her skal du få hjelp til å håndtere selvkritikk. På den måten vil selvaksept og kjærlighet til deg selv kunne følge deg livet igjennom.

Hva er selvaksept, egentlig?

Dette er et stort spørsmål. Svaret derimot er ganske enkelt, i alle fall på papiret. Selvaksept handler om å akseptere seg selv slik som du er. Ekte selvaksept kan man si at handler om å omfavne hele deg selv, og å inkludere alle positive og negative sider.

I en slik definisjon av selvaksept holder det ikke å kun sette pris på sine egne positive sider. Her må du også tørre å åpne opp for de negative sidene ved seg selv.

Først når du våger å innrømme for deg selv at du har mindre attraktive sider vil du se deg selv som et helt menneske, og begynne den spennende reisen mot selvaksept og harmoni i livet.

Er det forskjell på selvaksept og selvtillit?

Det kan være lett å forveksle selvtillit og selvaksept. Begge begrepene begynner med ‘selv’. Men det er stor forskjell på det å ha tillit til seg selv og det å akseptere seg selv fult ut.

Kort oppsummert kan vi si at selvtillit handler om ditt forhold til din personlighet og deg selv. Tror du at du er kapabel til å lykkes med det du vil gjøre? Tror du at du har like stor verdi som andre? Tror du at du kan begi deg ut på oppgaver du ikke har gjort før? Tilliten du har til deg selv kan gi deg en pekepinn på om ditt indre kompass styres mot positive eller negative sider ved deg selv.

Selvaksept kan sies å være større enn konseptet selvtillit. Selvaksept handler om en indre aksept av alt du består av. Selvaksept kan være et slags fundament for god selvtillit fordi du har et godt forhold til alle sider av deg selv.

Finnes det teknikker som kan styrke selvaksepten?

Du kan se på det å akseptere hele deg selv som en mulig inngangsport til å kunne gjøre noe med de negative sidene dine. Er du for eksempel alltid like blid som du ønsker? Rydder du alltid opp etter deg selv? For selv om det kan virke som mennesker rundt deg har et perfekt liv og et perfekt image, har alle noe som er mindre attraktivt.

Det er et par enkle teknikker som kan benyttes for å komme nærmere selvaksept. Her gjelder det å søke innover og finne en ro i seg selv.

Det første du kan gjøre for å oppnå selvaksept er å være oppmerksom på egne tanker. Dine tanker kan gi deg en indikasjon på om du har en grunnleggende positiv innstilling eller en mer negativ innstilling til deg selv.

Her kan det være mange spennende svar å hente. Hvis du bruker litt tid på å undersøke hvilke tanker du tenker vil du kunne lære mye om deg selv.

Videre kan du være bevisst på å snakke positivt til deg selv. Det å holde den indre dialogen lett og positivt vil skape et godt indre miljø for deg selv. Dette vil gjøre det lettere å akseptere de ulike sidene dine.

Bestill time for terapi

Selvaksept kan hjelpe deg til et bedre liv

Kan tilgivelse være et virkemiddel for selvaksept?

Et veldig viktig steg som tar deg nærmere selvaksept, er tilgivelse. Men det er ikke snakk om tilgivelse av enkelthendelser eller opplevelser. Den viktigste personen som fortjener din tilgivelse og kjærlighet er den som står deg nærmest.

Du tenker kanskje på om dette er din mor, din far eller din bestevenn? Vel, det kan være alle og ingen av dem i en og samme person. I denne sammenhengen handler det om å tilgi seg selv for å gjøre små feil, og dermed jobbe seg nærmere mot selvaksept.

Tilgivelse er å øve på å forstå at uansett hvilke valg du har tatt i ditt liv, så er det fint. Du gjorde det beste du kunne med det du hadde akkurat der og da. Det er umulig å endre det som har skjedd. Derfor er det ikke verdt din energi å bruke tid og krefter på anger og selvforakt.

Kan andres oppfatning av deg brukes for å oppnå selvaksept?

Gjennom jobb med egen selvaksept, vil du finne en større aksept for andre. Kanskje vil du møte deg selv i døren og se at det du irriterer deg over hos andre speiles i deg selv. Kanskje vil du godta andres feil når du er nede fra din egen ufeilbarlige pidestall.

Hva med de rundt deg som kommer med kommentarer og råd om hvem du er og hvordan du har det? Slike kommentarer kan brukes konstruktivt hvis du velger å motta dem på rett måte. Vi mennesker er sosiale vesener som trenger å ha kontakt med andre. Denne kontakten kan du bruke til å lære om deg selv!

Det kan være en enkel utvei og gå til angrep på en person som kritiserer deg. Dette er dog ikke en sunn utvei, og det tar deg sjeldent nærmere selvaksept og et åpent sinn.

Tanker du kan ha med deg som gir deg en idé om du tar andres kommentarer for kritisk kan være:

  • Vil denne personen meg vel?
  • Er det noe ved det denne personen sier som jeg føler det er sannhet i?
  • Går jeg i forsvar eller lytter jeg til det som sies?
  • Må jeg respondere på tilbakemeldinger jeg får om meg selv?

Hvordan kan andres kommentarer hjelpe?

Det kan være til hjelp å prøve å se deg selv utenifra og gjennom andres øyne. Når en person kommer med kommentarer og tanker om deg som person, kan du bruke dette som et vindu inn i hvem du er! Uansett hvor godt kjent du blir med deg selv, får du aldri sett deg selv utenifra.

Dette betyr ikke at du skal ta alle andres kommentarer som sannheter og fakta. Men du kan møte kritiske kommentarer med et åpent sinn, og se om det er noe sannhet i dem. Dette kan gi deg en spennende innfallsvinkel til jobben med ditt indre.

Hvordan du velger å jobbe med deg selv, og forsøke å oppnå selvaksept på en eller annen måte er opp til deg. Uansett vil du komme bedre ut av det enn der du var. Det ligger mye frihet i å akseptere seg selv fullt ut!

Bestill time for terapi

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten