12 tegn på kjærlighetsavhengighet

Kjærlighetsavhengighet kan sette et sterkt negativt preg på livet

12 tegn på kjærlighetsavhengighet

Du har kanskje hørt ordtaket «kjærlighet gjør blind», og de fleste av oss har kjent på følelsen av å være hekta på kjærlighet fra en ny flamme. Den ene dagen føles alt mørkt og ensomt, men så dukker plutselig drømmemennesket opp. Det kan få deg til å glemme alt om de mange ulykkelige forelskelsene fra tidligere.

I denne artikkelen får du lære mer om biologien bak behovet vårt for kjærlighet. I tillegg viser vi deg de 12 vanligste tegnene på kjærlighetsavhengiget.

Biologien bak kjærlighetsavhengighet

I starten av et forhold  ønsker de fleste å være nær sin utkårede fordi opplevelsen av å elske og bli elsket kan gi en følelse av beruselse. Forskning har vist at denne følelsen er noe nesten alle opplever. I tillegg er responsen ved forelskelse biologisk innebygget i oss (Burkett & Young, 2012; Costa et al, 2021; Fisher et al, 2016).

Dette er fordi vi har en biologisk «naturlig avhengighet» for tilknytning og nærhet som utviklet seg gjennom menneskets evolusjon. Men for noen blir denne responsen avhengighetsskapende, og kan sette et sterkt negativt preg på livet. Flere studier forteller at kjærlighetsavhengighet utviklet seg i forfedrene våre for å hjelpe dem med å fokusere på én partner. Dette sparer oss tid og energi, motiverer oss til å få barn sammen, skaper tilknytningen som trengs for at partnerne kan samarbeide om barneoppdragelsen og sørger for at DNAet deres blir ført videre (Costa et al, 2021; Brukett & Young 2012).

På mange måter fungerer kjærlighet derfor som et rusmiddel. Det er fordi mottakelsen av kjærlighet påvirker mange av de samme lykke- og velværesentrene i hjernen vår som rusmidler (Fisher et al, 2016, Earp et al, 2017). Beruselsen fra kjærlighet er delvis biologisk innebygget i oss for å bringe arvestoffet vårt videre til neste generasjon. I moderne tider har det derimot blitt vanskeligere for sårbare å regulere disse følelsene (Earp et al, 2017).

Kjærlighet som en besettelse

Kjærlighet i seg selv er ikke farlig, fordi følelsen av forelskelse skiller ut dopamin, også kalt lykkehormon. Det kan derfor være en positiv opplevelse når følelsene gjengjeldes på en sunn måte. Det er først når vi blir besatt av partneren og utvikler tvangsmessige handlinger som går negativt ut over den fysiske og mentale helsen vår at kjærlighetsavhengighet blir et faktum og kjærligheten blir dysfunksjonell (Earp et al, 2017; Costa et al, 2021).

Den tragiske historien om Romeo og Julie er et klassisk eksempel på dysfunksjonell kjærlighetsavhengighet. Hvordan det? Romeo var så «avhengig» av å være sammen med Julie at han ikke fant noen mening med sitt eget liv når han trodde hun var død. Dette er kanskje et ekstremt tilfelle, men selv mindre intense kjærlighetsforhold kan gjøre at vi mister oss selv og evnen til å forstå hvilke behov vi har.

Bestill time for terapi

Kjærlighetsavhengighet kan føre til ensomhet

12 tegn på at du er besatt av kjærlighet

Det finnes mange forskjellige måter mangel på kjærlighet som blir avhengighet kan utspille seg på. Her er 12 vanlige tegn på kjærlighetsavhengighet:

 1. Du sliter med grensesetting og går inn i parforhold uten å kjenne noen ordentlig.
 2. Du er livredd for å bli forlatt eller være ensom, som gjør at du blir i forhold som er destruktive for deg.
 3. Opplever å være på konstant utkikk etter et meningsfullt forhold og hopper fra det ene forholdet til det andre.
 4. Forveksler kjærlighet med medlidenhet, fysisk eller seksuell tiltrekning eller behov for å redde noen eller bli reddet selv.
 5. Du føler deg ikke komplett når du er singel eller alene.
 6. Sex blir forvekslet med intimitet og du bruker sex som erstatning for omsorg og støtte.
 7. Romantiske forhold og sex blir brukt for å dekke behovene du ikke klarer å dekke alene.
 8. Du isolerer deg fra venner og familie og blir handlingslammet av romantiske fantasier om andre.
 9. Du har tendens til å gå inn i forhold med mennesker som er emosjonelt utilgjengelige.
 10. Opplever ofte å bli besatt av romantiske følelser ovenfor en spesifikk person og blir avhengig av dem for å ha det bra.
 11. Du har tendens til å idealisere partneren din og ha høye forventninger til dem, for så å bli skuffet når de ikke klarer å oppfylle forventningene.
 12. Du endrer deg etter partnerens ønsker av frykt for at de vil forlate deg om de kjenner «ditt virkelige jeg».

Kanskje du kjenner deg igjen i et eller flere av disse punktene både nå eller fra tidligere versjoner av deg selv. Det er helt vanlig å oppleve dette, fordi kjærlighetsavhengighet er normalt til en viss grad. Det er når mange av disse atferdene eller tankene dukker opp samtidig at det tyder på at man ikke har det bra med seg selv.

4 typer dysfunksjonell kjærlighetsavhengighet

I tillegg til de mer generelle tegnene kan vi også dele inn i forskjellige typer dysfunksjonell kjærlighetsavhengighet. Med andre ord finnes det ulike måter kjærlighetsavhengighet utspiller seg på. Disse ulike typene kjærlighetsavhengighet er ulike i atferd, tankemåter eller behandlingsbehov. Det er viktig med kunnskap om de ulike typene for å finne fram til riktig behandling.

 1. Besatt kjærlighetsavhengighet: Mennesker som erfarer dette sliter ofte med å ta avstand fra partneren, selv om forholdet ikke lenger er bra for dem eller partneren er emosjonelt fraværende. De reagerer med kraftig fortvilelse og har vanskelig for å komme over et brudd.
 2. Medavhengig kjærlighetsavhengighet: Som medavhengig bruker man partneren som kilde til selvtillitt og selvverd. Mange fokuserer blant annet på å møte alle behovene partneren har for å motta bekreftelser. De har tendens til å gi av seg selv til de blir utslitte. I tillegg oppleverer mange å gå inn i forhold med rusavhengige eller andre de føler medlidenhet med, for å «redde dem».
 3. Narsisisstisk kjærlighetsavhengighet: Narsissistiske kjærlighetsavhengige liker å ha all makten i parforholdet. Derfor utnytter de partneren for å få oppmerksomhet og økt selvtillit. De forventer ofte at partneren underkaster seg alle deres behov og ønsker.
 4. Ambivalent kjærlighetsavhengighet: Dette kjennetegnes også som unnvikende tilknytning, og består av at personen unngår ekte intimitet. De er besatt av illusjonen av et parforhold, men kan ende opp med å stikke av eller slite med å være sårbare ovenfor partneren når ting blir mer seriøst.

Det kan føles veldig overveldende å håndtere smerten og sorgen forbundet med kjærlighetsavhengighet, men det finnes hjelp å få. Hos oss i Terapivakten har du tilgang på terapeuter som gir deg redskaper som kan hjelpe deg med å håndtere utfordringene. Slik får du støtte på veien mot et sunt forhold til kjærlighet.

Bestill time for terapi

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten