Kan man bli kvitt sjalusi?

Kan man bli kvitt sjalusi?

Mange har kjent på følelsen av å være sjalu. Det kan komme i form av å være sjalu på eksen til kjæresten, eller at man kjenner seg mistenksom og sjalu når kjæresten sitter på mobilen. Det er ikke en god følelse å kjenne på sjalusi, og mange ønsker å finne ut av hvordan å bli kvitt følelsen av sjalusi.
Men er dette noe som utelukkende er negativt? Og finnes det flere typer sjalusi? Vi tar en titt.

Ulike typer sjalusi
Ifølge Leif Edward Ottesen Keinar, evolusjonspsykolog og professor ved NTNU, finnes det to typer sjalusi. På NHI.no sine nettsider beskriver han disse to på følgende måte:

1. Sjalusi på grunn av usikkerhet
Noen opplever dette når de har blitt utsatt for noe som gjør at man kjenner på usikkerhet. Det kan for eksempel være at kjæresten din var utro mot deg. En kjæreste som lyver eller holder ting skjult kan også være en årsak for usikkerhet.

2. Sykelig sjalusi
Dette er en type sjalusi som gjerne ikke kommer av åpenbare grunner. Man kan være paranoid eller frykte fremtiden, og man kjenner at man ikke stoler på kjæresten sin.

Hvorfor er det viktig å vite forskjellen på disse?
Når man har et ønske om å bli kvitt sjalusien man føler på, så er det lurt å vite hvor roten ligger. Vi skal derfor se litt nærmere på både punkt 1 og 2, og hva du kan gjøre for å jobbe med de eventuelle utfordringene:

1. Du ble sveket i et tidligere forhold og er nå sjalu i ditt nåværende forhold.
Her er det viktig å skille eksen fra din nåværende kjæreste. Det lureste du kan gjøre er å snakke med partneren din om det. Forklar hva som skjedde når du ble sveket av eksen. Beskriv hva du opplevde, og hvordan den påvirket deg. Kanskje også si at du ikke ønsker å videreføre dette inn til deres nåværende forhold. Du ønsker at dere blir enige om at partneren din skal være tålmodig med deg. Samtidig skal du fokusere på å jobbe med å ha tillit til deres nåværende forhold.

Kommunikasjon om hva du føler, og klarhet i at dette stammer fra tidligere opplevelser, er lurt. Vær tydelige med hverandre og ærlige om hva ulike situasjoner får dere til å føle. At du selv jobber med å uttrykke deg rundt usikre følelser kan være et viktig steg mot å jobbe seg ut av sjalusien.

2. Du kjenner på sjalusi og frykt for at du skal bli sveket i fremtiden
Når man kjenner på en sykelig sjalusi ovenfor den man er sammen med, kan dette ta over mye av livskvaliteten til dere begge. Den viktigste jobben du kan gjøre er derfor å finne ut av hva du søker etter i forholdet. Ofte er man ute etter bekreftelse på at man er ønsket og elsket. Da trenger man gjerne å høre at man er den eneste. Når kjæresten da viser omtanke og kjærlighet ovenfor familie og venner, så kan dette trigge usikkerheten i oss.

Dette kommer ofte av at man ikke har det så bra med seg selv, og søker aksept utenfra. Å ikke være glad i seg selv, eller ikke føle at man fortjener en kjæreste, er noe mange kan oppleve å kjenne på. Slike tanker kan ha ulike forklaringer, både oppvekst, miljø og andre faktorer. Det er ikke uvanlig å ha negative tanker om seg selv uten helt å være klar over det. Det viktigste er derfor å finne ut av hva man tenker og føler om seg selv. Når du blir bevisst på dette, er det enklere å endre på det.

Ved å jobbe med å akseptere deg selv, bli glad i deg selv, og å vite at du fortjener å bli elsket kun fordi du er deg, vil denne typen sjalusi også kunne avta.

Få hjelp til å håndtere sjalusi

bli-kvitt-sjalusi

«Min bedre halvdel»

Ofte kan medier og sosiale medier tegne et feilaktig bilde av hva kjærlighet faktisk er.
Vi hører fraser som «min bedre halvdel» eller «ingen deg – ingen meg». Dette skaper en kultur hvor man tror at man ikke er hel alene. Man tenker at man ikke er komplett med mindre man har bekreftelsen på at noen faktisk vil ha en som kjæreste. Sannheten er at vi alle er hele som vi er.

Løsningen kan derfor være å jobbe med seg selv. Ved å bli glad i deg selv, og trygg i deg selv, så vil du heller ikke ha behov for like mye bekreftelse utenfra.

Få hjelp til å håndtere sjalusien

Det er ikke alltid like lett å sette ting i et større perspektiv. Usikkerhet kan ta mye plass i hverdagen vår og kan påvirke både valg vi tar, hva vi sier og hva vi gjør. Det som er viktig å huske er at når man ser en situasjon med et perspektiv som er påviket av sjalusi, så ser man heller ikke situasjonen som den er. Det kan derfor i noen tilfeller være lurt å få hjelp til få litt mer klarhet rundt hva som skjer.

Som vi beskrev innledningsvis, finnes det også ulike typer sjalusi. Hvordan man jobber seg ut av dem er også veldig forskjellig. En type sjalusi kan stamme fra egne erfaringer og krever at man slipper opp frykten og tør å stole på noen igjen. Den andre har rot i egen selvoppfatning og hvordan du selv ser på egen verdi. Det krever derfor at du tar et steg tilbake og jobber med forholdet du har til deg selv.

Kan sjalusi være bra?

En tredje type sjalusi er den vi alle kan kjenne litt på av og til, uten at det påvirker livet. At vi mennesker kjenner på sjalusi er naturlig, og det kan vise at vi bryr oss. Om vi ikke hadde brydd oss om noen andre flørtet med kjæresten vår, så kan det være tegn på at vi ikke er så emosjonelt investert som vi kanskje trodde.

Det som er viktig i dette eksempelet er hva som skjer videre. En kjæreste som har fokus på at du skal føle deg verdsatt og at du skal kunne stole på ham/henne, ville høflig avsluttet samtalen når personen startet å flørte, for så å gå tilbake til deg. Du selv ville kjent litt på at du ikke likte at noen flørtet med kjæresten din, men du ville stolt på at partneren din ville tatt riktig valg.

hvirdan-slutte-å-være-sjalu

Så: Kan du bli kvitt sjalusi?

Svaret er ja, hvis man ønsker å jobbe for det. Her er en liten oppsummering av stegene vi nå har sett på for hvordan å jobbe seg gjennom sjalusi:

– Finn ut hvilken type sjalusi du kjenner på
– Finn roten til sjalusien, hva kommer den av?
– Kommuniser med kjæresten din om det du kjenner på, og hva dere kan jobbe med sammen for å gjøre det bedre for begge parter
– Vurder å få hjelp om du kjenner det er vanskelig å ta tak i på egenhånd

Litt sjalusi er altså både naturlig og sunt, men det gjelder å se skillene for når det har gått for langt. Videre er det viktig å velge riktig strategi for å jobbe seg gjennom utfordringene på best måte.

For uansett type sjalusi og årsak for sjalusien, er det viktig at du stadig minner deg selv på dette: Du er ikke en halvdel som trenger å finne den bedre delen for å bli hel – du er hel i deg selv.

Få hjelp til å håndtere sjalusi

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten