Lykke – hvordan sollyset påvirker oss

Lykke – hvordan sollyset påvirker oss

Kan sollys skape lykke?

Lyset påvirker våre indre rytmer, og en mangel på lys over lengre perioder kan lede til sesongbaserte stemningsforstyrrelser som vinterdepresjon. Effekten av lysterapi har vist positive resultater i pasienter som lider av blant annet depresjon og andre stemningsforstyrrelser, og kortet ned behandlingstiden for samtlige pasienter med fysiske plager.

Men hvorfor har lyset en så stor effekt på oss både fysisk og psykisk? Og hva er linken mellom lys og vår opplevelse av lykke?

Cirkadiske rytmer

Så sent som i 2002 oppdaget forskere melanopsin-sensorer; lyssensorer i øyets netthinne. Øyeleger kunne da bekrefte en link mellom søvnmangel i blinde og mangel på lys. Oppdagelsen ledet til en dypere forståelse av lysets effekt på våre indre systemer og vår emosjonelle helse, mer enn effekten på våre synsevner.

Serotonin, 5-hydroxytryptamin, er en signalsubstans som hjelper til med å sende nerveimpulser mellom nervecellene og stimuleres av dagslys som entrer hjernen gjennom melanopsin-sensorene. Når lyset treffer øyet vårt blokkeres produksjonen av melatonin, et søvnfremmende hormon. Vår døgnrytme er derfor synkronisert med solen og mengden naturlig lys vi eksponeres for.

Få hjelp med å finne igjen lykke i hverdagen

 

Gjør lyset oss egentlig lykkeligere?

Biologisk trenger vi lys for å fungere, og sammenhengen mellom fysisk og psykisk helse er bredt studert og fremvist. Jan Vilhelm Bakke, Phd, overlege i Arbeidstilsynet og førsteamanuensis NTNU skriver at:

Misforhold mellom den interne biologiske klokken og ønsket søvnrytme er hovedårsak til de fleste døgnrytmerelaterte søvnforstyrrelser og kan også være involvert i forstyrrelser av stemningsleiet.

Spørsmålet hvorvidt lys gjør oss lykkelige inkluderer likevel et langt mer filosofisk spørsmål:

– Hva betyr egentlig lykke?
Lykke er kjemiske stoffer som hormonet endorfiner og signalsubstansen serotonin. Rent kjemisk er det påvist nok biologiske prosesser som et direkte resultat av økt serotonin-nivå til å argumentere for at lys har en direkte effekt på vår lykke og generelle velvære.

Men lykke er også vår opplevelse av denne kjemiske prosessen og egoets oppfatning av egen opplevelse. Kan vi derfor garantere at lyset gjør oss lykkelige?

Lyset og depresjon

Lysterapi hos pasienter som lider av depresjon og andre stemningsforstyrrelser har i følge en dansk undersøkelse bevist at har en positiv påvirkning på pasientens oppholdslengde.

Undersøkelsen viser at 29 av pasientene som lå i sørøstvendte rom med mye sollys ble skrevet ut gjennomsnittlig 30 dager før pasienter i nordvestvendte rom. Gjennomsnittlig opphold for pasientene i sistnevnte gruppe var på 59 dager totalt, så forskjellen er betraktelig.

Men hvor svart på hvitt er dette funnet? Og hva har det å si for enkeltindividet?

Gestaltterapeut Anne Mette Nilsen i Terapivakten deler sin erfaring på temaet: “Til tross for kjemiske og biologiske prosesser har mine observasjoner vært at pasienter som lider av depresjon kan føle en sterkere følelse av ensomhet og depresjon i månedene hvor solen er som sterkest. Dette på grunn av den økte forventningen av positivitet og glede i samfunnet i disse månedene og en mangel på evnen til å føle de samme følelsene som andre uttrykker. Depresjonen kan derfor forsterkes for mange.”

Til tross for hva forskningen antyder kan likevel opplevelsen av sollyset være ekstremt variert for ulike pasienter med depresjon. Når brukt som del av terapi kan sollys ha fantastiske resultater, men som et eget fenomen kan det trigge ensomme følelser hos mange pasienter med depresjon.

Kommunikasjon er nøkkelen

Uavhengig av hvordan sollys påvirker oss rent kjemisk og praktisk, så er vår opplevelse av livet vår egen. Snakk med venner eller en profesjonell terapeut hvis du føler det er vanskelig å møte andres glede over spente sommermåneder, eller ønsker støtte i å hjelpe noen som kan trenge det. 

Få hjelp med å finne igjen lykke i hverdagen

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten