Sliter du med vonde tvangstanker om å skade andre?

Sliter du med vonde tvangstanker om å skade andre?

Mange av oss har en eller annen gang i livet opplevd å ha vonde tvangstanker eller utføre tvangshandlinger. For de fleste med en mild grad av tvangslidelse vil ikke dette ha en alt for stor effekt på hverdagen. For andre blir det en stor påkjenning. Det gjelder spesielt dersom tankene og handlingene ikke er trivielle, men rett og slett vonde og skremmende.

I vår serie om tvangslidelser tar vi for oss alt du måtte lure på om temaet. I denne artikkelen kan du finne svar på spørsmål relatert til vonde tvangstanker og tvangshandlinger. Dette gjelder spesielt tvangstanker om å skade andre mennesker.

Hva er tvangstanker og tvangshandlinger?

Både tvangstanker og tvangshandlinger går under det vi kaller tvangslidelser, ofte også referert til som obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD). Dette er en psykisk lidelse som rammer menn som kvinner, voksne som barn. Du kan lese mer om hva tvangstanker er og hva disse kommer av ved å lese vår introduksjonsartikkel. For mer spesifikk informasjon om barn kan du lese vår oppfølgningsartikkel som tar for seg tvangslidelse hos barn.

Vonde tvangstanker om å skade andre

Vonde tvangstanker er tanker som oppleves som spesielt skremmende og som gjerne får deg til å lure på om noe har skjedd med psyken din. Har du kanskje tvangstanker om å skade en venninne eller kjæresten? Det kan være du har tvangstanker om å stikke han eller henne med en kniv, til tross for at du er utrolig glad i vedkommende. Det er ikke det at du ønsker å gjennomføre dette, men på et eller annet tidspunkt dukket det opp slike vonde tvangstanker som du ikke klarer å gi slipp på.

Mange nybakte mødre får også tvangstanker om å skade barnet sitt. Dette vil være en ekstra belastning i en allerede krevende periode i livet. Det kan være tanker om å dytte babyvognen ut i trafikken eller å miste barnet i bakken. Dette er ikke bare vonde tvangstanker, men kan også være noe du føler skam over som mor.

Merk at det for noen mødre som sliter med fødselsdepresjon og fødselspsykose også kan oppstå tanker som nevnt ovenfor. Derfor er det viktig å evaluere om det det er snakk om en tvangslidelse eller noe annet.

Har du mistet forstanden med slike tvangstanker?
Helt enkelt sagt, nei. Tvangstanker kan være svært ekstreme, men fortsatt normale. Tro det eller ei, tvangstanker og tvangshandlinger er svært vanlige. Hele 15-30% av den norske befolkningen har en mild grad av tvangslidelser, mens 2-3,5 % av befolkningen sliter med en mer invalidiserende grad av tanker og handlinger. Du er med andre ord ikke alene.

Tvangstanker om å skade andre kan noen ganger knyttes til redselen for å miste noen – som for eksempel å miste barnet ditt. Du tenker tusenvis av tanker i løpet av en dag. Det å tenke noe vondt betyr ikke at du kommer til å sette dette ut i live gjennom handling. Det er selvsagt lettere sagt enn gjort å overse tanker som er såpass skremmende, og det er ofte en god idé å snakke med noen for å ta tak i tvangslidelsen.

Kan du overkomme vonde tvangstanker og tvangshandlinger?

Det finnes en rekke ulike måter å kunne ta livet tilbake, som for eksempel kognitiv atferdsterapi. Dersom du føler at tvangstanker og tvangshandlinger har blitt en stor del av hverdagen din bør du absolutt vurdere å få hjelp av profesjonelle. I vår andre oppfølgningsartikkelen kan du finne mer informasjon om ulike behandlingsalternativ.

Mange vil vegre seg for å dele med andre at de sliter med en tvangslidelse, spesielt når det kommer til tvangstanker om å skade andre. Helt naturlig vil mange mødre være livredde for å miste omsorgen for barnet sitt dersom de deler tankene sine med profesjonelle, noe som er helt unødvendig. Dersom tankene ikke forsvinner vil det være en stor og tyngende belastning å skulle bære på en slik vond hemmelighet.

Hos Terapivakten har vi mulighet til å hjelpe deg på kort varsel – helt uten behov for henvisning. Skulle du føle at tankene kommer snikende og at redselen tar overhånd er vi kun en telefon unna. Du kan ringe eller sende mail for en time med en av våre terapeuter, som enten vil kommer på hjembesøk eller gjennomføre en videosamtale.

Få behandling mot tvangstanker

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten