Sliter du med vonde tvangstanker om å skade andre?

Sliter du med vonde tvangstanker om å skade andre?

Mange av oss har en eller annen gang i livet opplevd å ha vonde tvangstanker eller utføre tvangshandlinger. For de fleste med en mild grad av tvangslidelse vil ikke dette ha en alt for stor effekt på hverdagen. For andre blir det en stor påkjenning. Det gjelder spesielt dersom tankene og handlingene ikke er trivielle, men rett og slett vonde og skremmende.

I vår serie om tvangslidelser tar vi for oss alt du måtte lure på om temaet. I denne artikkelen kan du finne svar på spørsmål relatert til vonde tvangstanker og tvangshandlinger. Dette gjelder spesielt tvangstanker om å skade andre mennesker.

Hva er tvangstanker og tvangshandlinger?

Både tvangstanker og tvangshandlinger går under det vi kaller tvangslidelser, ofte også referert til som obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD). Dette er en psykisk lidelse som rammer menn som kvinner, voksne som barn. Du kan lese mer om hva tvangstanker er og hva disse kommer av ved å lese vår introduksjonsartikkel. For mer spesifikk informasjon om barn kan du lese vår oppfølgningsartikkel som tar for seg tvangslidelse hos barn.

Vonde tvangstanker om å skade andre

Vonde tvangstanker er tanker som oppleves som spesielt skremmende og som gjerne får deg til å lure på om noe har skjedd med psyken din. Har du kanskje tvangstanker om å skade en venninne eller kjæresten? Det kan være du har tvangstanker om å stikke han eller henne med en kniv, til tross for at du er utrolig glad i vedkommende. Det er ikke det at du ønsker å gjennomføre dette, men på et eller annet tidspunkt dukket det opp slike vonde tvangstanker som du ikke klarer å gi slipp på.

Mange nybakte mødre får også tvangstanker om å skade barnet sitt. Dette vil være en ekstra belastning i en allerede krevende periode i livet. Det kan være tanker om å dytte babyvognen ut i trafikken eller å miste barnet i bakken. Dette er ikke bare vonde tvangstanker, men kan også være noe du føler skam over som mor.

Merk at det for noen mødre som sliter med fødselsdepresjon og fødselspsykose også kan oppstå tanker som nevnt ovenfor. Derfor er det viktig å evaluere om det det er snakk om en tvangslidelse eller noe annet.

Har du mistet forstanden med slike tvangstanker?
Helt enkelt sagt, nei. Tvangstanker kan være svært ekstreme, men fortsatt normale. Tro det eller ei, tvangstanker og tvangshandlinger er svært vanlige. Hele 15-30% av den norske befolkningen har en mild grad av tvangslidelser, mens 2-3,5 % av befolkningen sliter med en mer invalidiserende grad av tanker og handlinger. Du er med andre ord ikke alene.

Tvangstanker om å skade andre kan noen ganger knyttes til redselen for å miste noen – som for eksempel å miste barnet ditt. Du tenker tusenvis av tanker i løpet av en dag. Det å tenke noe vondt betyr ikke at du kommer til å sette dette ut i live gjennom handling. Det er selvsagt lettere sagt enn gjort å overse tanker som er såpass skremmende, og det er ofte en god idé å snakke med noen for å ta tak i tvangslidelsen.

Kan du overkomme vonde tvangstanker og tvangshandlinger?

Det finnes en rekke ulike måter å kunne ta livet tilbake, som for eksempel kognitiv atferdsterapi. Dersom du føler at tvangstanker og tvangshandlinger har blitt en stor del av hverdagen din bør du absolutt vurdere å få hjelp av profesjonelle. I vår andre oppfølgningsartikkelen kan du finne mer informasjon om ulike behandlingsalternativ.

Mange vil vegre seg for å dele med andre at de sliter med en tvangslidelse, spesielt når det kommer til tvangstanker om å skade andre. Helt naturlig vil mange mødre være livredde for å miste omsorgen for barnet sitt dersom de deler tankene sine med profesjonelle, noe som er helt unødvendig. Dersom tankene ikke forsvinner vil det være en stor og tyngende belastning å skulle bære på en slik vond hemmelighet.

Hos Terapivakten har vi mulighet til å hjelpe deg på kort varsel – helt uten behov for henvisning. Skulle du føle at tankene kommer snikende og at redselen tar overhånd er vi kun en telefon unna. Du kan ringe eller sende mail for en time med en av våre terapeuter, som enten vil kommer på hjembesøk eller gjennomføre en videosamtale.

Få behandling mot tvangstanker

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten