Pårørende til en alkoholiker – 7 råd om hvordan du takler rollen

Pårørende til en alkoholiker – 7 råd om hvordan du takler rollen

Å være pårørende til en alkoholiker eller i nær omgangskrets til en som sliter med avhengighet er svært utfordrende. Alkoholikeren vil ofte dra med seg sine nærmeste, deg, inn i noe som føles som en ukontrollerbar berg-og-dal bane. Pårørende til alkoholikere sliter ofte med følelser som maktesløshet, oppgitthet, emosjonelt stress, frykt og bekymring. Mange sliter med skamfølelse. De mener de burde klare å motivere alkoholikeren til oppsøke hjelp, til å ta i mot hjelpen som tilbys.

Samliv, familieforhold og alkoholisme

Å være gift med en alkoholiker, ha andre familierelasjoner, ha venner som uttrykker rusproblemer eller se en kollega eller ansatt ruse seg er svært utfordrende. Samtidig vet pårørende til alkoholikere at relasjoner til andre er meget viktig. Derfor dras du mellom å holde på samlivet, holde på relasjonene og beskytte deg selv. Det triste er selvsagt at alkoholikeren ikke selv har noe ønske om å miste relasjonene, men flasken vil etter hvert ta all plassen. Resultatet er at du som pårørende til en alkoholiker blir sittende å se på at en du er glad i langsomt forsvinner. Erstattet av en person kun styrt av avhengigheten. Denne nye personen, alkoholikeren, har ingen selvinnsikt og kan i liten grad forstå hvordan misbruket påvirker andre. Derfor fylles dagene og ukene med fortvilte krangler.

Du prøver å nå inn til rusmisbrukeren, for å få vedkommende til å innrømme problemet og ikke minst, få hjelp. Innimellom er det noen lysglimt som gjør at du fortsetter, at du holder ut. Kanskje lover kjæresten å drikke mindre. Eller kanskje pappa legger seg inn på avrusing. Dessverre lykkes dette sjelden første gang, kanskje ikke engang tiende gang. Likefullt vil disse små glimtene av håp, de små lyspunktene, være nok til at du som pårørende føler håp. Nok til at du fortsetter å stå i kampen, stå i konflikten. Kanskje det vil lykkes neste gang?

Se våre hjelpere

pårørende og krangel om alkohol

Pårørende må ta vare på seg selv, på sin egen identitet

Avhengighet er en sykdom. Derfor er det lett å bli helt oppslukt av situasjonen du befinner deg i. Alt handler om å skjule, hjelpe eller støtte alkoholikeren. Etter hvert blir det vanskelig  å huske hvem du er, hva du liker å gjøre og hva som er dine interesser. Alt for ofte ser vi at pårørende mister seg selv og blir dratt alt for langt ned i misbruket. Derfor ønsker vi å oppfordre deg til å stille krav til både alkoholikeren, til deg selv og ikke minst til hjelpeapparatet.

Du må avgjøre om du kan fortsette å leve på den måten.

7 gode råd til pårørende til en alkoholiker

Vi i terapivakten har lang erfaring med å hjelpe pårørende til personer som sliter med avhengighet. Basert på vår erfaring har vi laget en liste med syv råd til pårørende, som vi håper kan hjelpe.

1. Aldri diskuter med en beruset person

Husk at det er alkoholen som snakker. Ikke forvent rasjonalitet, du snakker ikke lenger med den personen du kjente. Det er viktig å vite hvilke tegn og symptomer du skal se etter, for å forstå hvilken tilstand den rusavhengige er i.

2. Ikke tro at du kan forandre alkoholikeren

Du som pårørende til en alkoholiker kan hjelpe alkoholikeren med å få behandling og bli motivert. Samtidig er det viktig å være klar over at du ikke har noen skyld i denne situasjonen. Alkoholikeren må selv velge å ta imot behandlingen. Du kan ikke tvinge vedkommende til å stoppe å ruse seg eller stoppe å drikke.

3. Dere blir aldri enig om alvorlighetsgraden

En alkoholiker er ofte flink til å snakke for seg og spesielt flink til å bagatellisere alkoholens innvirkning på eget liv og ditt liv. Du vil aldri få en alkoholiker til å innrømme problemet, det er derfor vedkommende trenger å få behandling.

4. Hit, men ikke lenger

Du må sette dine egne grenser. Pårørende til alkoholikere føler seg ofte presset til å bryte sine egne grenser. Derfor er det viktig at du finner ut hvor langt du er villig til å strekke deg og sette dine egne grenser.

5. Ta ansvar for sårbare personer i omgangskretsen

Du som pårørende til en alkoholiker har et ansvar for å beskytte barn som bor hjemme eller andre som er spesielt sårbare. Avhengighet, enten det er rus eller alkohol, fører til nedsatt vurderingsevne og manglende omsorgsevne.

6. Få hjelp og støtte til deg selv

Å være pårørende er en belastning og kan gå ut over din psykiske og fysiske helse. Du har rett og plikt til å søke profesjonell hjelp og støtte. Utfordringene du møter som pårørende må tas på alvor.

7. Det er lov å stille et ultimatum

Når du setter grenser for hva du som pårørende kan tåle, må du også gi deg selv lov til å stille et ultimatum. Hvis du ikke klarer å leve med drikkingen eller rusmisbruket, må du sette ned foten. Du må gi alkoholikeren klar beskjed om at enten tar de imot profesjonell hjelp, ellers så avslutter du relasjonen. Det er også mulig å ta dette steget med en målrettet intervensjon.

Dette er min historie som tidligere rusavhengig som jeg håper kan gi deg som pårørende, venn eller kollega et håp om at rusfrihet og et liv fylt med glede og mening er mulig å finne uten bruk av rusmidler. Når min mamma først forsto hva som måtte til, så endte det godt til slutt, men det krevde at hun måtte be om hjelp og veiledning.

Hjelp til pårørende og alkoholikeren – er behandling nødvendig?

Det er nesten helt umulig å kvitte seg med en avhengighet på egen hånd. Mange alkoholikere vil påstå, gang på gang, at de klarer å stoppe helt av seg selv. I realiteten, må de ha hjelp. Både alkoholikeren og de pårørende. Ofte er det du som tvinger igjennom oppstarten av en slik behandling. Samtidig, som vi påpekte ovenfor, det er ikke din skyld hvis du ikke klarer å få vedkommende til å oppsøke behandling. Når man kommer til behandling, er det viktig å kreve at også du og eventuelle andre pårørende, får hjelp. Å være pårørende til en alkoholiker som sliter med en så alvorlig sykdom, er knalltøft. Mye tøffere enn mange forestiller seg. Ofte kommer reaksjonen når behandlingen har begynt og det blir litt ro rundt situasjonen.

Her kan du lese om vårt behandlingstilbud for alkoholavhengighet. Vi tilbyr diskret og privat behandling fra eget hjem. Vi håper å høre fra deg.

Se våre hjelpere

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten