Pårørende til en alkoholiker – 7 råd om hvordan du takler rollen

Pårørende til en alkoholiker – 7 råd om hvordan du takler rollen

Å være pårørende til en alkoholiker eller i nær omgangskrets til en som sliter med avhengighet er svært utfordrende. Alkoholikeren vil ofte dra med seg sine nærmeste, deg, inn i noe som føles som en ukontrollerbar berg-og-dal bane. Pårørende til alkoholikere sliter ofte med følelser som maktesløshet, oppgitthet, emosjonelt stress, frykt og bekymring. Mange sliter med skamfølelse. De mener de burde klare å motivere alkoholikeren til oppsøke hjelp, til å ta i mot hjelpen som tilbys.

Samliv, familieforhold og alkoholisme

Å være gift med en alkoholiker, ha andre familierelasjoner, ha venner som uttrykker rusproblemer eller se en kollega eller ansatt ruse seg er svært utfordrende. Samtidig vet pårørende til alkoholikere at relasjoner til andre er meget viktig. Derfor dras du mellom å holde på samlivet, holde på relasjonene og beskytte deg selv. Det triste er selvsagt at alkoholikeren ikke selv har noe ønske om å miste relasjonene, men flasken vil etter hvert ta all plassen. Resultatet er at du som pårørende til en alkoholiker blir sittende å se på at en du er glad i langsomt forsvinner. Erstattet av en person kun styrt av avhengigheten. Denne nye personen, alkoholikeren, har ingen selvinnsikt og kan i liten grad forstå hvordan misbruket påvirker andre. Derfor fylles dagene og ukene med fortvilte krangler.

Du prøver å nå inn til rusmisbrukeren, for å få vedkommende til å innrømme problemet og ikke minst, få hjelp. Innimellom er det noen lysglimt som gjør at du fortsetter, at du holder ut. Kanskje lover kjæresten å drikke mindre. Eller kanskje pappa legger seg inn på avrusing. Dessverre lykkes dette sjelden første gang, kanskje ikke engang tiende gang. Likefullt vil disse små glimtene av håp, de små lyspunktene, være nok til at du som pårørende føler håp. Nok til at du fortsetter å stå i kampen, stå i konflikten. Kanskje det vil lykkes neste gang?

Bestill en uforpliktende veiledning samtale til kun 495,-

pårørende og krangel om alkohol

Pårørende må ta vare på seg selv, på sin egen identitet

Avhengighet er en sykdom. Derfor er det lett å bli helt oppslukt av situasjonen du befinner deg i. Alt handler om å skjule, hjelpe eller støtte alkoholikeren. Etter hvert blir det vanskelig  å huske hvem du er, hva du liker å gjøre og hva som er dine interesser. Alt for ofte ser vi at pårørende mister seg selv og blir dratt alt for langt ned i misbruket. Derfor ønsker vi å oppfordre deg til å stille krav til både alkoholikeren, til deg selv og ikke minst til hjelpeapparatet.

Du må avgjøre om du kan fortsette å leve på den måten.

7 gode råd til pårørende til en alkoholiker

Vi i terapivakten har lang erfaring med å hjelpe pårørende til personer som sliter med avhengighet. Basert på vår erfaring har vi laget en liste med syv råd til pårørende, som vi håper kan hjelpe.

1. Aldri diskuter med en beruset person

Husk at det er alkoholen som snakker. Ikke forvent rasjonalitet, du snakker ikke lenger med den personen du kjente. Det er viktig å vite hvilke tegn og symptomer du skal se etter, for å forstå hvilken tilstand den rusavhengige er i.

2. Ikke tro at du kan forandre alkoholikeren

Du som pårørende til en alkoholiker kan hjelpe alkoholikeren med å få behandling og bli motivert. Samtidig er det viktig å være klar over at du ikke har noen skyld i denne situasjonen. Alkoholikeren må selv velge å ta imot behandlingen. Du kan ikke tvinge vedkommende til å stoppe å ruse seg eller stoppe å drikke.

3. Dere blir aldri enig om alvorlighetsgraden

En alkoholiker er ofte flink til å snakke for seg og spesielt flink til å bagatellisere alkoholens innvirkning på eget liv og ditt liv. Du vil aldri få en alkoholiker til å innrømme problemet, det er derfor vedkommende trenger å få behandling.

4. Hit, men ikke lenger

Du må sette dine egne grenser. Pårørende til alkoholikere føler seg ofte presset til å bryte sine egne grenser. Derfor er det viktig at du finner ut hvor langt du er villig til å strekke deg og sette dine egne grenser.

5. Ta ansvar for sårbare personer i omgangskretsen

Du som pårørende til en alkoholiker har et ansvar for å beskytte barn som bor hjemme eller andre som er spesielt sårbare. Avhengighet, enten det er rus eller alkohol, fører til nedsatt vurderingsevne og manglende omsorgsevne.

6. Få hjelp og støtte til deg selv

Å være pårørende er en belastning og kan gå ut over din psykiske og fysiske helse. Du har rett og plikt til å søke profesjonell hjelp og støtte. Utfordringene du møter som pårørende må tas på alvor.

7. Det er lov å stille et ultimatum

Når du setter grenser for hva du som pårørende kan tåle, må du også gi deg selv lov til å stille et ultimatum. Hvis du ikke klarer å leve med drikkingen eller rusmisbruket, må du sette ned foten. Du må gi alkoholikeren klar beskjed om at enten tar de imot profesjonell hjelp, ellers så avslutter du relasjonen. Det er også mulig å ta dette steget med en målrettet intervensjon.

Hjelp til pårørende og alkoholikeren – er behandling nødvendig?

Det er nesten helt umulig å kvitte seg med en avhengighet på egen hånd. Mange alkoholikere vil påstå, gang på gang, at de klarer å stoppe helt av seg selv. I realiteten, må de ha hjelp. Både alkoholikeren og de pårørende. Ofte er det du som tvinger igjennom oppstarten av en slik behandling. Samtidig, som vi påpekte ovenfor, det er ikke din skyld hvis du ikke klarer å få vedkommende til å oppsøke behandling. Når man kommer til behandling, er det viktig å kreve at også du og eventuelle andre pårørende, får hjelp. Å være pårørende til en alkoholiker som sliter med en så alvorlig sykdom, er knalltøft. Mye tøffere enn mange forestiller seg. Ofte kommer reaksjonen når behandlingen har begynt og det blir litt ro rundt situasjonen.

Her kan du lese om vårt behandlingstilbud for alkoholavhengighet. Vi tilbyr diskret og privat behandling fra eget hjem. Ta kontakt i dag for mer informasjon.

Meld deg på vårt uforpliktende GRATISKURS i 5 tegn på rusmisbruk og alkoholisme

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten

GRATIS KURS

«5 VANLIGE TEGN PÅ RUSMISBRUK»

Meld deg på vårt uforpliktende gratiskurs og lær deg 5 vanlige tegn på rusmisbruk og alkoholisme slik at du kan hjelpe å hindre at et rusmisbruk eskalerer.