Terapivakten.no

Parterapi gode råd: Hvordan lykkes med parterapi nett

Et par som sitter hjemme og deltar i parterapi nett via laptop, omgitt av mykt naturlig lys og rolige farger – en illustrasjon av parterapi gode rå...
Hopp til et tema i artikkelen:

Hvorfor velge parterapi på nett?

Alle forhold møter utfordringer. Noen ganger holder det ikke lenger med egne løsninger eller å vente på at ting skal “gå over av seg selv”. Da kan gode råd og profesjonell støtte utgjøre forskjellen. Med parterapi nett er profesjonell hjelp mer tilgjengelig enn noen gang.

I denne artikkelen gir vi deg konkrete parterapi gode råd, forklarer hvordan parterapi online fungerer, og hjelper dere med å ta steget videre mot et sterkere forhold og med parterapi på nett er det enklere å prioritere forholdet, selv når hverdagen er travel.

Hvordan fungerer parterapi online?

Å komme i gang med parterapi online er enkelt:

  1. Book en time: Velg tidspunkt direkte på nettsiden vår.
  2. Første samtale: Møt vår psykolog online, bli kjent og sett mål for terapien sammen.
  3. Videre samtaler: Jobb systematisk med deres utfordringer og styrk forholdet.
  4. Evaluering underveis: Vi vurderer fremgangen jevnlig og tilpasser fokus etter deres behov

All kommunikasjon skjer trygt og konfidensielt på sikre plattformer.

Parterapi online kan også kombineres med individuelle samtaler dersom én av dere trenger å bearbeide egne følelser før fellessamtaler.

Hvordan parterapi kan hjelpe dere å reparere og styrke forholdet

Parterapi handler ikke bare om å reparere et forhold på randen av sammenbrudd. Det kan også være en måte å styrke et allerede godt forhold på – ved å lære bedre kommunikasjon, utvikle felles mål og skape større forståelse for hverandres behov og grenser.

Mange par opplever faktisk at de føler seg nærmere og tryggere på hverandre etter å ha gått i terapi sammen. En viktig del av denne prosessen handler ofte om å forstå hvordan dere knytter dere til hverandre emosjonelt. Her kommer tilknytningspsykologi inn.

Forstå forholdet ditt bedre med tilknytningspsykologi

I parterapi handler det ikke bare om å løse konflikter – det handler også om å forstå mønstrene dere bærer med dere inn i forholdet.

Tilknytningspsykologi kan gi verdifull innsikt i hvordan dere knytter dere til hverandre, og hvorfor dere kanskje trekker dere unna, føler dere utrygge eller misforstår hverandres behov.

Dette er spesielt nyttig hvis dere opplever emosjonell avstand, sjalusi, tilbaketrekning eller følelsen av å stå alene i forholdet.

En erfaren terapeut kan hjelpe dere med å utforske disse mønstrene, og gi dere konkrete verktøy for å bygge tryggere, mer stabile bånd.

Spesielle hensyn i parterapi

Noen utfordringer går dypere og kan kreve mer spesialisert støtte.

Ved situasjoner som medavhengighet, samværsabotasje eller destruktive vaner i forholdet, kan terapi være avgjørende for å gjenopprette balansen.

Parterapi tilpasses alltid deres behov og livssituasjon.

For eksempel kan problemer som pornoavhengighet, alkoholavhengighet, rusproblemer, eller utbrenthet, alvorlig depresjon hos en partner påvirke forholdet sterkt. I slike tilfeller jobber terapeuten også med individuelle vansker parallelt med pararbeidet.

Hvis en av dere sliter med dårlig selvtillit eller selvfølelse, stress og eller angst kan det være lurt å få støtte for dette ved siden av parterapien. Slike personlige utfordringer kan påvirke forholdet negativt, men det finnes verktøy og teknikker som kan hjelpe både deg og dere som par. Terapeuter kan veilede dere i hvordan slike personlige utfordringer påvirker dynamikken – og gi verktøy som hjelper både deg og dere som par.

Det finnes mange muligheter for samtaleterapi på nett. Se hvilke tjenester vi tilbyr hos Terapivakten, og les vår Terapi Online-guide for hvordan du kan komme i gang i dag.

Når forholdet utfordres av flere ting, enten det er avhengighet, tilknytningsmønstre eller usikkerhet, kan følelsene bli overveldende. La oss se nærmere på hvordan vi kan forstå og håndtere tvil og smerte i kjærligheten.

Når bør man søke hjelp i forholdet?

Forhold følger sjelden en rett vei. De består ofte av spørsmål, stille bekymringer og øyeblikk hvor du ikke helt kjenner igjen partneren eller deg selv. Usikkerhet i kjærligheten kan skape følelsesmessig avstand og forvirring.

  • Det er vanskelig å si det høyt, men følelsene dine er viktige: Å holde alt inne skaper avstand. Å dele, selv om det føles vanskelig, åpner for nærhet. Å snakke ærlig med partneren er viktig for å takle usikkerheten.
  • Blandede signaler i forholdet kan være forvirrende: Når kjærligheten virker ustabil, har du rett til å søke klarhet. Tenk over hvordan blandede signaler påvirker dine følelser av tvil og smerte.
  • Tvil tærer på hjertet: Uavklarte samtaler gir uro som ikke bør overses. Klarhet er nødvendig for å styrke forholdet.
  • Ikke skyld på deg selv: Du trenger ikke være “perfekt” for å fortjene kjærlighet. Husk at usikkerhet kan henge sammen med hvordan vi knytter oss til andre.
  • Det er greit å spørre: “Elsker du meg?”: Ærlige samtaler kan være vanskelige, men de beskytter din verdighet. En parterapeut anbefaler slike spørsmål for et sunt forhold.
  • Usikkerhet gjør mer vondt enn sannheten: Klarhet gir ro, selv om svaret ikke alltid er det du ønsker.

Det kan være vanskelig å vite når man skal søke hjelp. Noen tidlige tegn er:

  • Dere snakker sammen, men føler dere ikke blir forstått.
  • Små krangler blir store, eller samtaler ender i stillhet.
  • En eller begge føler seg ensomme i forholdet.
  • Tilliten er svekket, og det er vanskelig å åpne seg igjen.
  • Dere mangler fellesskap eller deler ikke de samme drømmene lenger.
  • Seksuell nærhet eller intimitet har blitt mindre eller borte.
  • Følelsen av “oss mot verden” har blitt til “meg mot deg”.

Mange kan kjenne på skam eller tvil når de vurderer å søke hjelp, men det er viktig å huske på dette:

Mange par opplever utfordringer i løpet av et forhold. Basert på de nyeste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) ble det registrert 8 204 skilsmisser i Norge i 2022. Dersom dagens skilsmissemønster fortsetter, anslås det at omtrent 37 prosent av alle inngåtte ekteskap vil ende i skilsmisse.

Dette viser hvor viktig det er å ta utfordringer på alvor – og å søke støtte i tide.

Å søke hjelp betyr ikke at forholdet er mislykket

Det viser tvert imot mot, engasjement og vilje til å satse på fremtiden sammen.

Mange par venter med å søke hjelp til problemene har vokst seg store, men det trenger ikke være slik. Stadig flere velger å starte i parterapi tidlig – for å styrke forholdet, klargjøre forventninger og forbedre kommunikasjonen. Å søke hjelp på et tidlig tidspunkt gjør det enklere å løse utfordringer før avstanden blir for stor, og kan bidra til å forebygge konflikter, særlig hvis dere merker endringer i hvordan dere knytter dere til hverandre. Noen bruker parterapi som en slags sjekk for forholdets helse – som en regelmessig kontroll hos legen eller service på bilen – for å ta tak i små problemer før de vokser.

Livsendringer og parterapi

Parterapi kan være ekstra nyttig ved store livsendringer som flytting, barn, jobbskifte eller andre hendelser som påvirker forholdet. Da er det viktig å følge med på hvordan kommunikasjonen endrer seg og hvilke nye utfordringer som dukker opp. Store endringer i livet kan gjøre det ekstra viktig å jobbe med kommunikasjonen i forholdet

Bedre kommunikasjon

Ved å forbedre måten dere kommuniserer på og utvikle gode sosiale ferdigheter, kan dere håndtere forskjeller bedre og unngå problemer knyttet til lav selvfølelse. Terapi kan også gi verktøy til bedre kommunikasjon ved usikker tilknytning og øke både tiltrekning og toleranse mellom dere. Stress kan også påvirke hvordan vi kommuniserer og håndterer hverdagens utfordringer.

Det finnes også egne kurs for stressmestring som kan hjelpe par håndtere press sammen.

 

Tips for parterapi – hva bør dere vite før dere begynner?

Å gå i parterapi krever mot. For å få mest mulig ut av prosessen, kan det være nyttig å følge noen av våre beste parterapi gode råd:

  • Ha et åpent sinn: Ikke forvent raske løsninger, men vær klar til å jobbe sammen. Åpenhet er viktig for å kunne se ting fra nye sider.
  • Lytt for å forstå, ikke bare for å svare: Prøv å virkelig høre hva partneren sier. Mange misforståelser skjer fordi vi hører uten å lytte ordentlig.
  • Vær ærlig, selv om det er vanskelig: Ærlig kommunikasjon er nøkkelen til forbedring. Del det som betyr noe for deg.
  • Gi det tid: Forandring tar tid, spesielt når vaner har vært der lenge. Vær tålmodig med prosessen.
  • Ta ansvar sammen: Ofte er det begge som bidrar til problemer i forholdet. Tenk over hva du selv kan gjøre bedre.
  • Øv på det dere lærer mellom timene: Endring skjer i hverdagen, ikke bare i terapitimene. Prøv ut nye måter å kommunisere og løse konflikter på hjemme.

Det kan også være smart å bli enige om noen regler før dere starter, for eksempel hvordan dere tar pauser hvis samtalen blir vanskelig, eller hvordan dere håndterer uenigheter. En god terapeut vil hjelpe dere med dette og støtte dere i konflikthåndtering.

Med disse tipsene er dere bedre rustet til å skape varige endringer. Det kan også hjelpe å ta en test som viser hvilken tilknytningsstil dere har, for bedre forståelse av hvordan dere fungerer sammen. Husk at fleksibilitet og respekt for forskjeller er viktige på veien mot bedre kommunikasjon.

For mange kan parterapi online være en fleksibel og trygg måte å komme i gang på.

 

FAQ: Alt du lurer på om å starte parterapi online

  • Hva koster det? Pris parterapi varierer. Terapivakten tilbyr tydelige og konkurransedyktige priser.
  • Trenger vi henvisning? Nei, du trenger ikke henvisning for å starte parterapi.
  • Hva om vi angrer oss? Det er vanlig å være usikker i starten. Terapeuten tilpasser samtalene etter hva dere trenger.
  • Kan vi kombinere online og fysiske møter? Ja, mange starter med online terapi og fortsetter med fysiske møter hvis de ønsker det.
  • Hva om bare én av oss vil gå i terapi? Selv om bare én er motivert, kan terapeuten hjelpe dere å finne balanse og få begge mer engasjert over tid.

 

Klar til å ta det første steget mot et bedre forhold?

Det viktigste er ikke hvor vanskelig forholdet er nå, men at dere velger å finne veien tilbake til hverandre. Hvis dere vil ha hjelp til å bygge trygghet og nærhet med partneren, er det viktig å søke støtte for forholdet.

Å be om hjelp viser styrke, ikke svakhet. Hos Terapivakten møter vi dere der dere er, og hjelper dere videre med parterapi online. Denne trygge og enkle måten kan være nøkkelen til å styrke forholdet og forbedre kommunikasjonen.

Vi tilbyr også familieterapi for familier som sliter med problemer som vanskelig ungdomsadferd eller adferdsvansker hos barn og unge.

Start parterapien i dag – trygt, enkelt og på deres premisser. Ved å forstå hvordan dere knytter dere til hverandre, kan dere lettere takle utfordringer sammen.

Bestill første time i dag med psykolog online – og ta det første steget mot et sterkere forhold.

Bestill idag

 

Finn ledig time hos Terapivakten

Falske bestillinger i andres navn blir vurdert anmeldt
Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 695,- (student, arbeidsledige og trygdede) per konsultasjon.

Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten