Hopp til tema i artikkelen :
ToggleIngen familiesystemer er friskere enn det sykeste leddet i systemet, derfor vil hele familien bli preget når et familiemedlem har det vondt. Det er ikke uvanlig å ha behov for hjelp til å løse utfordringene og å utvikle sunne og gode relasjoner. Da er det mange som får nytte av familieterapi.
Familiestress
Visste du at familier som lever under stort press (nei, vi snakker ikke om den vanlige tidsklemma) opplever noe som kalles for familiestress. Dersom man opplever dødsfall, å miste jobben og kriser i parrelasjonen, rusproblematikk i familien er noen eksempler på situasjoner som kan føre til at hele trossystemet til familiemedlemmene vakler, og det kan oppstå familiestress. Stresset skaper naturligvis ubehag i hverdagen, men kan også føre til dårlig helse. Det viser seg at barn som lever i familier preget av dette stresset, kan ha dårligere immunforsvar og er oftere syke.
Med familieterapi kan du komme i balanse igjen
Mange opplever at det hjelper å dele utfordringene med andre. Det kan være andre i familien eller venner, men mange synes det er godt å få hjelp av en terapeut som er helt objektiv. I Terapivakten har vi terapeuter som kommer hjem til deg og familien din, og kan bidra til at dere kommer i balanse igjen.
Våre tjenester retter seg mot hele familien, og det er opp til dere å velge hvilke utfordringer dere ønsker hjelp med. En god prosess for familieterapi starter ofte med at ett av familiens medlemmer begynner å jobbe med sine utfordringer. Det kan være at tenåringen i huset trenger adferdsterapi, for å lære seg å kontrollere sine impulser eller å sette ord på sine tanker og følelser. Kanskje et eldre familiemedlem føler seg ensom og deprimert etter at ektefellen gjennom 60 år er gått bort? Eller sliter en av foreldrene med rusavhengiget og har begynt behandling for dette? I mange familier sliter også mor og far både med parforholdet og med foreldrerollen. Og de fleste gruer seg til å be om hjelp.
Trygge barn og voksne
Skam og redselen for hva andre mennesker måtte tenke, hindrer mange i å be om hjelp. Noen er også redd for at alt vil rakne om man først begynner å se på utfordringene. Noen opplever det som et nederlag å be om hjelp utenfra, og tror familieterapi er siste stopp før totalt brudd. Men heldigvis er terapi enten for par eller hele familien noe av det mest konstruktive man kan gjøre for å stabilisere forholdene.
Det er viktig å huske at det er lov til å slite, og det er et sunnhetstegn å be om hjelp! Bare da kan dere få hjelp, støtte og veiledning og starte reisen mot en bedre fremtid med sunne, nære og ærlige relasjoner. Det skaper trygge barn og voksne, og det gir rom for å uttrykke behov og lengsler. Familiestress vil slippe taket, stresshormonene vil normalisere seg og flere sykdommer vil forebygges.
Mrk: Dette er en redigert versjon av en artikkel publisert 4.august 2017