Hopp til tema i artikkelen :
ToggleDe aller fleste par går gjennom gode og dårlig faser, og større eller mindre kriser. De mindre krisene kan man ofte komme seg gjennom på egenhånd, mens et parforhold i dyp krise kan ha behov for hjelp. Store problemer i forholdet kan i verste fall kan ende med samlivsbrudd og skilsmisse, og i 2020 var det totalt 19 470 skilsmisser og separasjoner i Norge, ifølge tall fra SSB.
Det finnes mange årsaker til at par går gjennom samlivskriser. Det kan oppstå problemer i forholdet etter at man har fått barn, ved sykdom, dødsfall i familien, jobbstress, ulike former for avhengighet og mye annet. I hverdagen er det såpass mange faktorer som spiller inn på hvordan man selv har det, at personlige utfordringer også kan påvirke de man har rundt seg. Da er det ekstra viktig å tenke over hvordan man tar med seg utfordringene videre og hjem i samspillet med partneren sin.
Vi har laget en liste over fem vanlige tegn på at dere har utfordringer i relasjonen.
1. Interessen for hverandre er borte
Interessen for hverandre har forsvunnet både i hverdagen og i det intime. Dette kan fort gli over til at man tar hverandre for gitt. I hverdagens stress og mas, kan det bli andre aktiviteter og bekjentskaper som vil føles viktigere enn relasjonen. Mangel på intimitet og interesse kan skape stor distanse i parforholdet. Det kan være lurt å tenke over hvor man ser seg selv og forholdet om fem år. Er det fortsatt denne personen man ønsker å dele livet med?
2. Forholdet får ikke nok pleie
Ethvert forhold trenger pleie for å kunne bestå og blomstre. Dersom man ikke lenger pleier forholdet tilstrekkelig, kan en samlivskrise være et faktum fortere enn man kanskje hadde trodd. Mange opplever for eksempel problemer i forholdet etter at man har fått barn, fordi parforholdet på en måte kommer i annen rekke. For å få forholdet til å fungere optimalt, er man nødt til å gjøre en innsats. Bruk tid på hverandre. Sett av en helg til å reise bort. Vær kjærlige, rause og ærlige med hverandre. Ved å dele ikke bare sine behov og ønsker, men også sine innerste tanker og mål, kommer man nærmere hverandre og oppnår forståelse og intimitet på et dypere nivå.
Finn ledig time hos Terapivakten
3. Mangel på kommunikasjon
Kommunikasjon er nøkkelen til et godt og varig parforhold. Noen ganger stopper derimot kommunikasjonen og man glemmer betydningen av den. Kommunikasjon i parforholdet er viktig for å unngå usikkerhet og misforståelser. Misforståelser kan fort oppstå fordi man antar mye uten at noe egentlig er blitt sagt. I tillegg kan noen oppleve det som utfordrende å uttrykke egne følelser og ønsker, fordi de aldri har lært det i oppveksten. Husk at ingen er tankelesere og det derfor er viktig å være tydelig på hva man har i tankene og kommunisere det til sin partner. Dette kan det være lurt å konstant øve på.
4. Tillitsbrudd
Et tillitsbrudd kan vise seg på mange måter. Det kan for eksempel komme til uttrykk gjennom utroskap eller sykelig sjalusi. Å holde ting skjult for sin partner er også et tillitsbrudd, enten det gjelder pengebruk, avhengighet av alkohol, pornografi, narkotika eller annet, eller bedrive ulovlige aktiviteter. Ved mangel på tillit i forholdet kan det føre til at man føler seg utrygg og usikker på egen partner. Tilliten kan man heldigvis jobbe med og er noe man i likhet med å kommunisere, må øve på jevnlig.
5. Ingen felles mål
Uten felles mål og ønsker for livet, kan mye av fundamentet i parforholdet gå tapt. Mange kan oppleve å føle seg distansert fra partneren sin når for eksempel barna flytter ut. Da har man ikke lenger samlepunktet som fikk familiesystemet til å fungere og det kan føles tomt og trist. Det kan også være en utfordring at man har forskjellige interesser og bruker all sin tid på det man selv ønsker. Klarer man å ikke se frem til felles mål i fremtiden og utvikle seg i takt med hverandre, kan det være et tegn på problemer i forholdet.
Hvordan håndtere problemer i forholdet?
Det er flere måter å håndtere problemer i forholdet, og det er flere ting man kan trene på for å forbedre flere av punktene nevnt over. Å øve på å kommunisere, uttrykke seg og finne felles holdepunkter er viktig for å forbedre forholdet. Man må også ta seg tid til hverandre og finne måter å holde interessen for hverandre ved like. Dersom det kan oppleves som utfordrende å finne måter å starte på, kan parterapi være en god hjelp.
Målet er å oppnå et trygt og støttende parforhold hvor begge parter føler seg sett, verdsatt og elsket. Gode råd fra en tredjepart kan ofte hjelpe et parforhold i krise.