Alkoholforbruk og psykisk helse – hvordan er påvirkningen?

Alkoholforbruk og psykisk helse – hvordan er påvirkningen?

Høyt alkoholforbruk og psykisk helse er et lite omdiskutert tema. Alkoholforbruk knyttes ofte opp mot fysiske helsemessige problemer. Men høyt alkoholforbruk har også en tydelig innvirkning på vår psykiske helse. Vi skal her se på hvordan et høyt alkoholforbruk kan påvirke vår psykiske helse over tid.

Høyt alkoholforbruk over tid

Hva defineres som et høyt alkoholforbruk? Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler at man ikke går over 14 enheter i uken. De anbefaler videre at disse i så fall spres utover minst 3 dager. Norges Helseorganisasjon (NHI) skriver videre på sine sider at risikoen for leverskade øker etter 2-3 enheter om dagen.

Fakta: En enhet tilsvarer 33 cl øl, 1 glass vin eller 1 drink.

I tillegg til leverskader kan høyt alkoholforbruk over tid øke risikoen for sykdommer i nervesystemet og hjernen. Det kan også føre til økt blodtrykk, betennelse i bukspyttkjertelen og blødninger i fordøyelsesorganer.

Til tross for kunnskap om at et høyt alkoholforbruk kan være skadelig for helsen, er det llikevel et stort problem i Norge. NHI skriver at så mye som 10% av voksne i dag drikker på en måte som risikerer alkoholavhengighet (sist oppdatert sept. 2020).

TA TESTEN: ER DU ALKOHOLAVHENGIG

Høyt alkoholforbruk og depresjon

Selv om media ofte har mye fokus på fysiske utfordringer knyttet opp mot alkohol, er psykiske utfordringer like relevant. Det er ofte bakenforliggende årsaker til at noen har et høyt alkoholforbruk, og sliter med å slutte.

Forskning viser at depresjon ofte forekommer i sammenheng med et høyt alkoholforbruk over tid. Det er likevel ikke et klart svar på hvilken som kommer først. Som så mye annet så vil dette variere fra person til person.

I enkelte tilfeller kan traumer og/eller vonde følelser føre til en depresjon. Depresjonen kan igjen føre til høyt alkoholbruk som en form for selvmedisinering. Vi har tidligere skrevet om stress og alkohol, og hvordan utfordrende situasjoner kan føre til økt alkoholforbruk. I andre tilfeller vil langtidsbruk av høyt inntak av alkohol alene føre til depresjon.

alkoholforbruk psykisk helse

Høyt alkoholforbruk og psyken vår

Sammenhengen mellom alkoholforbruk og vår psykiske helse er svært sammensatt. Forskning viser hvordan alkoholisme kan påvirke sosial-kognitive evner. Det vil si at hvis du sliter med alkoholisme, kan du utvikle problemer med å tolke ansiktsuttrykk og situasjoner i sosiale sammenhenger. Du kan også oppleve at det er vanskeligere å forstå humor og empati på en måte som du kanskje ikke hadde problemer med tidligere i livet.

Dette skjer fordi hjernen blir påvirket av et høyt alkoholforbruk over tid. Forskning har hatt mye fokus på pannelappen, en del av hjernen som utøver mer komplekse oppgaver. Dette kan være oppgaver som (for å nevne noen) planlegging, målsetting og impulskontroll. De mener denne delen av hjernen fort blir påvirket ved alkoholisme, slik at disse evnene blir nedsatt.

For å forstå helheten av påkjenningene som kommer av et langvarig høyt alkoholforbruk, må vi derfor se forbi fysiske påkjenninger og depresjon.

Fysiske påkjenninger og depresjon er to viktige faktorer i sykdomsbildet. Men de forklarer ikke omfanget av hva en person med alkoholisme går igjennom. Som forklart her er det flere måter høyt alkoholforbruk og psykisk helse henger sammen.

Alkoholforbruk og psykisk helse

I en tilfriskningsprosess er det viktig å ta hensyn til alle faktorer som påvirker vår psykiske helse. Å oppleve utfordringer i eksempelvis, sosiale settinger, kan være vanskelig å kjenne på. Det kan oppstå en følelse av angst og uro, hvor du kanskje før brukte alkohol for å roe ned nervene. Videre kan en opplevelse av å ikke mestre dagligdagse rutiner, eller håndtere normale følelser, påvirke mestringsfølelse. Dette igjen kan føre til utvikling av en depresjon som igjen er en risikofaktor for tilbakefall.

For å mestre disse utfordringene er det viktig med gode verktøy og solid støtte. Etter en lang periode med høyt alkoholforbruk, kan evnen til å holde fokus være redusert. Det samme gjelder evnen til å stresse ned, i tillegg til at læringsevne og hukommelse kan være svakere. Disse faktorene er viktige å belyse, da de ofte er kritiske når det gjelder tilfriskning.

Kan man få hjelp?

Ja! Men du må være tålmodig med deg selv i underveis. Alkohol påvirker prosessene i hjernen vår, og en del av tilfriskningsfasen består av å rekonstruere kognitive funksjoner. Dette kan oppleves utfordrende for mange. Det er derfor viktig å få verktøy som kan hjelpe med å håndtere følelser som angst og depresjon. I tillegg er det lurt å bli kjent med hva som gir deg behov for å ty til alkohol (triggere).

Det som er fint med psyken vår (hjernen vår), er at den er utrolig flink til å tilpasse seg. Forskning fra 2021 viser at selv om noen deler av hjernen kan være skadet eller redusert etter alkoholisme, så klarer den å reversere disse skadene. Det betyr at hjernen kan lage nye celler slik at prosessene igjen fungerer slik de skal.

Vi ser at tilfriskning absolutt er mulig, men det krever både hardt arbeid og profesjonell hjelp. I tillegg er ettervern viktig for å lykkes og å unngå tilbakefall. Ingen situasjoner er like, og ingen mennesker har samme historie eller følelsesmønster. Men det finnes metoder som kan hjelpe deg med å håndtere de psykiske påkjenningene som kan komme av høyt alkoholforbruk over tid. Har du bestemt deg for å søke hjelp, har du allerede tatt første steg.

Bestill time for behandling av alkoholavhengighet

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten