Tilbakevendende depresjon – hvordan håndtere tilbakefall?

Tilbakevendende depresjon – hvordan håndtere tilbakefall?

Tilbakevendende depresjon er en nokså utbredt tilstand. Det anslås at omlag 3-8% av befolkningen opplever kortvarige depressive perioder i løpet av et år. Samtidig er det mange som opplever lengre perioder med depresjon, som går over i perioder, men som stadig kommer tilbake igjen.

For det er nettopp det som menes med tilbakevendende depresjon. Det er alvorlige depressive tilstander som forekommer med jevne eller ujevne mellomrom. Har du opplevd to episoder med depresjon kan det være nok til å få denne diagnosen.

Kortvarige depressive episoder inntreffer omlag 10-12 ganger i løpet av et år og har en varighet på ca. 3-5 dager av gangen. Lengre depressive perioder kan derimot vare i alt fra uker til måneder til år. Samtidig kan det gå flere uker, måneder eller år mellom episodene inntreffer.

Men hvordan kan du håndtere tilbakefall av depresjon? Og hvilken form for behandling fungerer best på depresjon som ikke går over? Les videre for å finne ut mer om tilbakevendende depresjon.

Hvordan håndtere tilbakefall av depresjon?

Først og fremst er det viktig å huske at tilbakefallet i de fleste tilfeller vil gå over i løpet av noen dager. Den depressive tilstanden vil ikke være varig. Det er lurt å minne seg selv på dette, selv om det kan være vanskelig når de mørke tankene herjer som verst.

Når du blir bedre kjent med din egen tilstand, vil du etter hvert legge merke til tegnene du må være obs på. Slik kan du bedre håndtere periodene med tilbakefall. På denne måten vil du også bedre finne ut hva som fungerer best for deg i forhold til hva du selv kan gjøre.

Her er noen tips til hva som kan hjelpe i disse periodene:

  • Oppsøk profesjonell hjelp for veiledning og råd.
  • Spis sunn mat og hold et næringsrikt kosthold.
  • Jobb med egne tanker og finn alternative tankemønstre.
  • Vær i fysisk aktivitet.
  • Oppsøk sosial omgang og omgi deg med mennesker som tilfører positiv energi i ditt liv.

Disse rådene kan kanskje virke for noen, men ikke for alle. Ved milde til moderate tilfeller er det mye du kan forsøke å gjøre på egenhånd. Ved de aller mest alvorlige tilfellene av tilbakevendende depresjon, er det derimot spesielt viktig at du tar kontakt med sakkyndige behandlere som kan hjelpe deg ut av tilstanden du befinner deg i.

Få hjelp mot tilbakevendende depresjon

Tilbakevendende deprejson - hvordan håndtere tilbakefall?

Behandling for tilbakevendende depresjon

Noen opplever depresjon som ikke går over. Hva er egentlig årsaken til dette? Forskning ved Universitetet i Bergen har vist at personer med depressive lidelser har en svikt i frontallappen i hjernen. Det er denne delen av hjernen som styrer følelsene og tankene.

Derfor er den aller beste behandlingsmetoden mot depresjon generelt kognitiv adferdsterapi. Gjennom denne behandlingsmetoden, jobber du sammen med en terapeut med å endre tanke- og handlingsmønsteret ditt. Det gjør dere ved å finne alternative måter å tenke på, som fungerer for nettopp deg.

Ved svært alvorlige tilfeller av depresjon kan det for noen også være lurt med medisiner. Dette er noe vi kun anbefaler ved de aller mest alvorlige tilfellene.

Først og fremst bør du dog forsøke med samtaleterapi. Dette er fordi denne behandlingsmetoden har vist best resultater totalt sett ved behandling av depressive tilstander. Det er viktig at du da oppsøker hjelp tidligst mulig. Depresjon som ikke blir behandlet kan utvikle seg til å bli langt verre.

Det som er viktig å huske på er at behandlingen også må pågå mellom periodene med tilbakevendende depresjon. Selv om du har gode perioder i mellomtiden, er det viktig å opprettholde behandlingen for å forebygge og forsøke å forhindre tilbakefall av depresjon. Det kreves terapi over lengre tid for å bli kvitt depresjon.

Hvordan kan vi hjelpe?

Hos Terapivakten tilrettelegger vi terapien etter dine behov. Vi tilbyr både terapi over nett og gjennom hjemmebesøk. Vårt mål er nemlig at det skal være så overkommelig som mulig å oppsøke hjelp. Derfor tilbyr vi terapi som er tilpasset din timeplan og din hverdag.

Depresjon er for mange et stort hinder i livet. Du fortjener å ha det bra og blomstre i ditt eget liv. La oss hjelpe deg på veien mot et liv fritt for depresjon som stadig vender tilbake. Ta kontakt i dag for å endelig bli fri fra den depressive lidelsen.

Få hjelp mot tilbakevendende depresjon

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten