Tilbakevendende depresjon – hvordan håndtere tilbakefall?

Tilbakevendende depresjon – hvordan håndtere tilbakefall?

Tilbakevendende depresjon er en nokså utbredt tilstand. Det anslås at omlag 3-8% av befolkningen opplever kortvarige depressive perioder i løpet av et år. Samtidig er det mange som opplever lengre perioder med depresjon, som går over i perioder, men som stadig kommer tilbake igjen.

For det er nettopp det som menes med tilbakevendende depresjon. Det er alvorlige depressive tilstander som forekommer med jevne eller ujevne mellomrom. Har du opplevd to episoder med depresjon kan det være nok til å få denne diagnosen.

Kortvarige depressive episoder inntreffer omlag 10-12 ganger i løpet av et år og har en varighet på ca. 3-5 dager av gangen. Lengre depressive perioder kan derimot vare i alt fra uker til måneder til år. Samtidig kan det gå flere uker, måneder eller år mellom episodene inntreffer.

Men hvordan kan du håndtere tilbakefall av depresjon? Og hvilken form for behandling fungerer best på depresjon som ikke går over? Les videre for å finne ut mer om tilbakevendende depresjon.

Hvordan håndtere tilbakefall av depresjon?

Først og fremst er det viktig å huske at tilbakefallet i de fleste tilfeller vil gå over i løpet av noen dager. Den depressive tilstanden vil ikke være varig. Det er lurt å minne seg selv på dette, selv om det kan være vanskelig når de mørke tankene herjer som verst.

Når du blir bedre kjent med din egen tilstand, vil du etter hvert legge merke til tegnene du må være obs på. Slik kan du bedre håndtere periodene med tilbakefall. På denne måten vil du også bedre finne ut hva som fungerer best for deg i forhold til hva du selv kan gjøre.

Her er noen tips til hva som kan hjelpe i disse periodene:

  • Oppsøk profesjonell hjelp for veiledning og råd.
  • Spis sunn mat og hold et næringsrikt kosthold.
  • Jobb med egne tanker og finn alternative tankemønstre.
  • Vær i fysisk aktivitet.
  • Oppsøk sosial omgang og omgi deg med mennesker som tilfører positiv energi i ditt liv.

Disse rådene kan kanskje virke for noen, men ikke for alle. Ved milde til moderate tilfeller er det mye du kan forsøke å gjøre på egenhånd. Ved de aller mest alvorlige tilfellene av tilbakevendende depresjon, er det derimot spesielt viktig at du tar kontakt med sakkyndige behandlere som kan hjelpe deg ut av tilstanden du befinner deg i.

Få hjelp mot tilbakevendende depresjon

Tilbakevendende deprejson - hvordan håndtere tilbakefall?

Behandling for tilbakevendende depresjon

Noen opplever depresjon som ikke går over. Hva er egentlig årsaken til dette? Forskning ved Universitetet i Bergen har vist at personer med depressive lidelser har en svikt i frontallappen i hjernen. Det er denne delen av hjernen som styrer følelsene og tankene.

Derfor er den aller beste behandlingsmetoden mot depresjon generelt kognitiv adferdsterapi. Gjennom denne behandlingsmetoden, jobber du sammen med en terapeut med å endre tanke- og handlingsmønsteret ditt. Det gjør dere ved å finne alternative måter å tenke på, som fungerer for nettopp deg.

Ved svært alvorlige tilfeller av depresjon kan det for noen også være lurt med medisiner. Dette er noe vi kun anbefaler ved de aller mest alvorlige tilfellene.

Først og fremst bør du dog forsøke med samtaleterapi. Dette er fordi denne behandlingsmetoden har vist best resultater totalt sett ved behandling av depressive tilstander. Det er viktig at du da oppsøker hjelp tidligst mulig. Depresjon som ikke blir behandlet kan utvikle seg til å bli langt verre.

Det som er viktig å huske på er at behandlingen også må pågå mellom periodene med tilbakevendende depresjon. Selv om du har gode perioder i mellomtiden, er det viktig å opprettholde behandlingen for å forebygge og forsøke å forhindre tilbakefall av depresjon. Det kreves terapi over lengre tid for å bli kvitt depresjon.

Hvordan kan vi hjelpe?

Hos Terapivakten tilrettelegger vi terapien etter dine behov. Vi tilbyr både terapi over nett og gjennom hjemmebesøk. Vårt mål er nemlig at det skal være så overkommelig som mulig å oppsøke hjelp. Derfor tilbyr vi terapi som er tilpasset din timeplan og din hverdag.

Depresjon er for mange et stort hinder i livet. Du fortjener å ha det bra og blomstre i ditt eget liv. La oss hjelpe deg på veien mot et liv fritt for depresjon som stadig vender tilbake. Ta kontakt i dag for å endelig bli fri fra den depressive lidelsen.

Få hjelp mot tilbakevendende depresjon

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten