Er alkoholisme arvelig? Avhenger alt av genene?

Er alkoholisme arvelig? Avhenger alt av genene?

Forskning viser at alkoholisme kan være arvelig. Noe forskning påstår at hele 70% av alkoholikere er blitt det på grunn av genetiske egenskaper som går i arv. I virkeligheten er problemet mer sammensatt enn som så. Uansett er det viktig å være ekstra påpasselig med alkoholforbruket. Noen kan til og med utvikle alkoholisme kun etter å ha smakt alkohol én gang.

Selv om tallene rundt arvelighet og alkoholisme er høye er det mange ulike faktorer som påvirker utviklingen av alkoholisme. Dette kan du lese mer om senere i teksten. I denne artikkelen fokuserer vi hovedsakelig på arveligheten rundt alkoholisme. Stemmer det virkelig at forklaringen kan være så enkel? Les videre for å finne ut mer om dette.

Hvorfor er alkoholisme arvelig?

Alkohol er et avhengighetsskapende rusmiddel. Det endrer den kjemiske balansen i hjernen og påvirker belønningssenteret. Det er dette som teknisk sett fører til avhengighet av alkohol. Barn av alkoholavhengige foreldre har derfor betraktelig økt risiko for å utvikle alkoholisme.

TA TESTEN: ER DU ALKOHOLAVHENGIG?

Dette gjelder også dersom barnet har en nær slektning som har vært eller er avhengig av alkohol. Den endrede kjemiske balansen i hjernen gjør at genene er endret. Slik blir det nye barnet født med samme kjemiske balanse som foreldrene har.

Arveligheten fungerer på samme måte som at andre særtrekk ved deg som person er arvelige.

Det kan da være snakk om fysiske trekk som øyefarge, høyde eller sårbarheten for å utvikle sykdommer. Men det kan også være personlighetstrekk eller psykiske lidelser. Men selv om du kanskje har genene som gjør at du har anlegg for å bli alkoholiker, er ikke dette avgjørende alene. Selve utviklingen av alkoholisme avhenger av flere faktorer. Det er særlig familiære, kulturelle og samfunnsmessige faktorer som avgjør om du utvikler alkoholisme.

Er alkoholisme arvelig?

Faktorer for utvikling av alkoholisme

Det er flere faktorer som fører til at noen blir alkoholikere og andre ikke. Nedenfor ser du en liste over faktorer som spiller inn:

Selv om studier viser at arvelige faktorer er årsaken i hele 70% av tilfellene av alkoholisme, er det mye annet som også avgjør. Det er ofte flere faktorer som til sammen fører til utviklingen. Ofte kan det kanskje ligge i genene, samtidig som du er vokst opp i et alkoholisert hjem. Da lærer du også gjennom sosial tillæring hvordan dette skal konsumeres.

Ved å se på og få med deg hvordan foreldre, besteforeldre, onkler, tanter, søsken eller andre forholder seg til alkohol, lærer du også selv hva som er “normalt”. Dette er vanlig å etterape. Ofte begynner dessverre misbruket av alkohol i ung alder når det tillæres på denne måten. Derfor er det viktig å alltid passe ekstra nøye på alkoholinntaket i nærheten av barn.

Dette understrekes blant annet i ACE-studien. Denne hevder at det er en tydelig og sterk sammenheng mellom omsorgssvikt eller andre belastninger i barndommen og problemer i voksen alder. Dette kan være alkoholisme, rusmisbruk, utfordringer med BMI, lavt utdanningsnivå med mer. Forklaringen på alkoholisme er altså mye mer sammensatt enn å kun si at det er arvelig.

Søk hjelp for ditt alkoholproblem

Alkoholen døyver kanskje smerten du måtte ha fysisk eller psykisk akkurat her og nå. Ellers i hverdagen vil alkoholpoblemet derimot føre til store problemer. Problemene kan gå ut over både deg selv og de du er glad i. Kanskje det går ut over arbeidet ditt? Familielivet eller det sosiale?

Alkoholisme kan også medføre mye skam og skyldfølelse. Selv om det ikke alltid er din skyld at du har utviklet alkoholisme, fordi det ofte skyldes genetikken eller traumer fra barndommen, er det ditt ansvar å ta tak i problemet. Men du skal ikke være alene om dette. Vi er her for å hjelpe deg.

Hos oss får du helt privat og tilpasset behandling. Vi tilbyr både terapi i hjemmet og over nettet, slik at det skal føles overkommelig å ta det første steget. Du kan lese mer om vårt behandlingstilbud her. Det er også viktig for oss å ivaret hele familien under behandlingen. Derfor blir alle pårørende ivarett, sett og forstått gjennom vår rusbehandling.

Ta kontakt i dag for å endelig begynne behandlingen mot en rusfri hverdag.

Se våre bruker erfarne rusterapeuter

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten