Er alkoholisme arvelig? Avhenger alt av genene?

Er alkoholisme arvelig? Avhenger alt av genene?

Forskning viser at alkoholisme kan være arvelig. Noe forskning påstår at hele 70% av alkoholikere er blitt det på grunn av genetiske egenskaper som går i arv. I virkeligheten er problemet mer sammensatt enn som så. Uansett er det viktig å være ekstra påpasselig med alkoholforbruket. Noen kan til og med utvikle alkoholisme kun etter å ha smakt alkohol én gang.

Selv om tallene rundt arvelighet og alkoholisme er høye er det mange ulike faktorer som påvirker utviklingen av alkoholisme. Dette kan du lese mer om senere i teksten. I denne artikkelen fokuserer vi hovedsakelig på arveligheten rundt alkoholisme. Stemmer det virkelig at forklaringen kan være så enkel? Les videre for å finne ut mer om dette.

Hvorfor er alkoholisme arvelig?

Alkohol er et avhengighetsskapende rusmiddel. Det endrer den kjemiske balansen i hjernen og påvirker belønningssenteret. Det er dette som teknisk sett fører til avhengighet av alkohol. Barn av alkoholavhengige foreldre har derfor betraktelig økt risiko for å utvikle alkoholisme.

TA TESTEN: ER DU ALKOHOLAVHENGIG?

Dette gjelder også dersom barnet har en nær slektning som har vært eller er avhengig av alkohol. Den endrede kjemiske balansen i hjernen gjør at genene er endret. Slik blir det nye barnet født med samme kjemiske balanse som foreldrene har.

Arveligheten fungerer på samme måte som at andre særtrekk ved deg som person er arvelige.

Det kan da være snakk om fysiske trekk som øyefarge, høyde eller sårbarheten for å utvikle sykdommer. Men det kan også være personlighetstrekk eller psykiske lidelser. Men selv om du kanskje har genene som gjør at du har anlegg for å bli alkoholiker, er ikke dette avgjørende alene. Selve utviklingen av alkoholisme avhenger av flere faktorer. Det er særlig familiære, kulturelle og samfunnsmessige faktorer som avgjør om du utvikler alkoholisme.

Er alkoholisme arvelig?

Faktorer for utvikling av alkoholisme

Det er flere faktorer som fører til at noen blir alkoholikere og andre ikke. Nedenfor ser du en liste over faktorer som spiller inn:

  • Gener
  • Barndomstraumer
  • Kulturell innlæring
  • Tilgjengelighet
  • Samfunnsmessige forhold
  • Sosial omkrets
  • Psykiske lidelser

Selv om studier viser at arvelige faktorer er årsaken i hele 70% av tilfellene av alkoholisme, er det mye annet som også avgjør. Det er ofte flere faktorer som til sammen fører til utviklingen. Ofte kan det kanskje ligge i genene, samtidig som du er vokst opp i et alkoholisert hjem. Da lærer du også gjennom sosial tillæring hvordan dette skal konsumeres.

Ved å se på og få med deg hvordan foreldre, besteforeldre, onkler, tanter, søsken eller andre forholder seg til alkohol, lærer du også selv hva som er «normalt». Dette er vanlig å etterape. Ofte begynner dessverre misbruket av alkohol i ung alder når det tillæres på denne måten. Derfor er det viktig å alltid passe ekstra nøye på alkoholinntaket i nærheten av barn.

Dette understrekes blant annet i ACE-studien. Denne hevder at det er en tydelig og sterk sammenheng mellom omsorgssvikt eller andre belastninger i barndommen og problemer i voksen alder. Dette kan være alkoholisme, rusmisbruk, utfordringer med BMI, lavt utdanningsnivå med mer. Forklaringen på alkoholisme er altså mye mer sammensatt enn å kun si at det er arvelig.

Søk hjelp for ditt alkoholproblem

Alkoholen døyver kanskje smerten du måtte ha fysisk eller psykisk akkurat her og nå. Ellers i hverdagen vil alkoholpoblemet derimot føre til store problemer. Problemene kan gå ut over både deg selv og de du er glad i. Kanskje det går ut over arbeidet ditt? Familielivet eller det sosiale?

Alkoholisme kan også medføre mye skam og skyldfølelse. Selv om det ikke alltid er din skyld at du har utviklet alkoholisme, fordi det ofte skyldes genetikken eller traumer fra barndommen, er det ditt ansvar å ta tak i problemet. Men du skal ikke være alene om dette. Vi er her for å hjelpe deg.

Hos oss får du helt privat og tilpasset behandling. Vi tilbyr både terapi i hjemmet og over nettet, slik at det skal føles overkommelig å ta det første steget. Du kan lese mer om vårt behandlingstilbud her. Det er også viktig for oss å ivaret hele familien under behandlingen. Derfor blir alle pårørende ivarett, sett og forstått gjennom vår rusbehandling.

Ta kontakt i dag for å endelig begynne behandlingen mot en rusfri hverdag.

Få rusbehandling hjemme hos deg

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten