Er alkoholisme arvelig? Avhenger alt av genene?

Sep 28, 2019 | Rus og avhengighet

Forskning viser at alkoholisme kan være arvelig. Noe forskning påstår at hele 70% av alkoholikere er blitt det på grunn av genetiske egenskaper som går i arv. I virkeligheten er problemet mer sammensatt enn som så. Uansett er det viktig å være ekstra påpasselig med alkoholforbruket. Noen kan til og med utvikle alkoholisme kun etter å ha smakt alkohol én gang.

Selv om tallene rundt arvelighet og alkoholisme er høye er det mange ulike faktorer som påvirker utviklingen av alkoholisme. Dette kan du lese mer om senere i teksten. I denne artikkelen fokuserer vi hovedsakelig på arveligheten rundt alkoholisme. Stemmer det virkelig at forklaringen kan være så enkel? Les videre for å finne ut mer om dette.

Hvorfor er alkoholisme arvelig?

Alkohol er et avhengighetsskapende rusmiddel. Det endrer den kjemiske balansen i hjernen og påvirker belønningssenteret. Det er dette som teknisk sett fører til avhengighet av alkohol. Barn av alkoholavhengige foreldre har derfor betraktelig økt risiko for å utvikle alkoholisme.

Dette gjelder også dersom barnet har en nær slektning som har vært eller er avhengig av alkohol. Den endrede kjemiske balansen i hjernen gjør at genene er endret. Slik blir det nye barnet født med samme kjemiske balanse som foreldrene har.

Arveligheten fungerer på samme måte som at andre særtrekk ved deg som person er arvelige.

Det kan da være snakk om fysiske trekk som øyefarge, høyde eller sårbarheten for å utvikle sykdommer. Men det kan også være personlighetstrekk eller psykiske lidelser. Men selv om du kanskje har genene som gjør at du har anlegg for å bli alkoholiker, er ikke dette avgjørende alene. Selve utviklingen av alkoholisme avhenger av flere faktorer. Det er særlig familiære, kulturelle og samfunnsmessige faktorer som avgjør om du utvikler alkoholisme.

Er alkoholisme arvelig?

Faktorer for utvikling av alkoholisme

Det er flere faktorer som fører til at noen blir alkoholikere og andre ikke. Nedenfor ser du en liste over faktorer som spiller inn:

  • Gener
  • Barndomstraumer
  • Kulturell innlæring
  • Tilgjengelighet
  • Samfunnsmessige forhold
  • Sosial omkrets
  • Psykiske lidelser

 

Selv om studier viser at arvelige faktorer er årsaken i hele 70% av tilfellene av alkoholisme, er det mye annet som også avgjør. Det er ofte flere faktorer som til sammen fører til utviklingen. Ofte kan det kanskje ligge i genene, samtidig som du er vokst opp i et alkoholisert hjem. Da lærer du også gjennom sosial tillæring hvordan dette skal konsumeres.

Ved å se på og få med deg hvordan foreldre, besteforeldre, onkler, tanter, søsken eller andre forholder seg til alkohol, lærer du også selv hva som er “normalt”. Dette er vanlig å etterape. Ofte begynner dessverre misbruket av alkohol i ung alder når det tillæres på denne måten. Derfor er det viktig å alltid passe ekstra nøye på alkoholinntaket i nærheten av barn.

Dette understrekes blant annet i ACE-studien. Denne hevder at det er en tydelig og sterk sammenheng mellom omsorgssvikt eller andre belastninger i barndommen og problemer i voksen alder. Dette kan være alkoholisme, rusmisbruk, utfordringer med BMI, lavt utdanningsnivå med mer. Forklaringen på alkoholisme er altså mye mer sammensatt enn å kun si at det er arvelig.

Søk hjelp for ditt alkoholproblem

Alkoholen døyver kanskje smerten du måtte ha fysisk eller psykisk akkurat her og nå. Ellers i hverdagen vil alkoholpoblemet derimot føre til store problemer. Problemene kan gå ut over både deg selv og de du er glad i. Kanskje det går ut over arbeidet ditt? Familielivet eller det sosiale?

Alkoholisme kan også medføre mye skam og skyldfølelse. Selv om det ikke alltid er din skyld at du har utviklet alkoholisme, fordi det ofte skyldes genetikken eller traumer fra barndommen, er det ditt ansvar å ta tak i problemet. Men du skal ikke være alene om dette. Vi er her for å hjelpe deg.

Hos oss får du helt privat og tilpasset behandling. Vi tilbyr både terapi i hjemmet og over nettet, slik at det skal føles overkommelig å ta det første steget. Det er også viktig for oss å ivaret hele familien under behandlingen. Derfor blir alle pårørende ivarett, sett og forstått gjennom vår rusbehandling.

Ta kontakt i dag for å endelig begynne behandlingen mot en rusfri hverdag.

 

 

Relaterte artikler:

Meld deg på nyhetsbrevet

Få en månedelig oppdatering med de seneste nyhetene, blogginnleggene og informasjon om aktuelle tilbud.
* obligatorisk
E-postformat
Krysse for alle måter du ønsker at vi kontakter deg på.
Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på lenken lengst ned i våre e-postmeldinger.
 

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Les i vår blogg

Hva er Medavhengighet?

Vi påvirkes ofte av omgivelsene omkring oss, både på godt og vondt. Når noen vi er glad i sliter, vil det ofte ha innvirkning på hvordan vi har det også. Når vurderingene og handlingene våre blir styrt av hvordan andre har det, om det gjelder rus eller annen...

Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold

Det kan være vanskelig å finne frem til hemmelighetene bak et lykkelig parforhold. Noen ganger føles det kanskje som om du og din utvalgte lever på to forskjellige planeter. Men da er det viktig å vite at alle forhold går gjennom oppturer og nedturer. Det som avgjør...