Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold

Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold

Det kan være vanskelig å finne frem til hemmelighetene bak et lykkelig parforhold. Noen ganger føles det kanskje som om du og din utvalgte lever på to forskjellige planeter.

Men da er det viktig å vite at alle forhold går gjennom oppturer og nedturer. Det som avgjør om et forhold vil bestå er i hovedsak hvordan man sammen takler nedturene. Samtidig bør et grunnleggende trekk være at det er høy grad av tillit i parforholdet. Uten tillit vil forholdet med en gang slå sprekker.

Her skal vi se på hva som er viktig i et forhold. Med disse tipsene om parforhold kan du skape et forhold som vil vare livet ut.

Kommunikasjon i parforholdet er helt essensielt

En av hemmelighetene bak et lykkelig parforhold er god kommunikasjon. Uten god kommunikasjon i parforholdet vil man fort støte på problemer. Kommunikasjon er helt essensielt for å skape tillit og forståelse for hverandres ønsker, drømmer og behov.

Ofte er det mangel på kommunikasjon i parforholdet som fører til krangling eller at problemer vokser seg store. Med det sagt, er det også viktig å vite at krangling i parforhold er helt normalt, og trenger på ingen måte være skadelig for et forhold. Det finnes faktisk bra måter å krangle på, og noen ganger kan også en krangel være sunt.

Men unngå å bli fanget i fellene som ligger og venter. Dette kan for eksempel være at man lar det gå så langt at man ikke holder argumentasjonen i en krangel saklig. Når man begynner å gå til personangrep eller sier stygge ting til sin partner, vil ikke krangelen lenger være sunn. Dette er et klart tegn på dårlig kommunikasjon i parforholdet.

Husk at ord ikke kan tas tilbake, og det som er blitt sagt kan sette spor hos din partner.

Slik utøver dere god kommunikasjon i parforholdet

  • Vær tydelig og konkret. Dette bør gjelde hver gang man kommuniserer. Det er dog spesielt viktig å være konkret når man skal ta opp noe man ønsker en endring på hos sin partner. Som for eksempel at de skitne sokkene ligger og slenger rundt omkring i huset. I stedet for å si: «Du roter så mye», kan du si «Kan du vær så snill og begynne å legge de skitne sokkene i skittentøyet».
  • Vær ærlig og åpen. For at din partner virkelig skal forstå hva du mener og føler, er det viktig at du er åpen og helt ærlig. God kommunikasjon i parforholdet begynner med at man tør å være seg selv og føler seg trygg på at det er rom for å være ærlig.
  • Snakk om alle de små tingene. Dette kan handle om enkle ting som hvem som skal handle på vei hjem fra jobb. Eller fordeling av oppgaver som inngår i husarbeidet. Slik unngår man unødvendige konflikter.
  • Bli godt kjent med din partner. For å kunne forstå hverandre best mulig, er det viktig at man kjenner hverandre godt. Slik kan man også utøve best mulig kommunikasjon. Bli kjent med din partners reaksjonsmønstre og måte å kommunisere på. Når du kjenner din partner godt, vet du også hva du kan forvente i ulike situasjoner. Slik unngår du å bli skuffet eller såret av ting han eller henne gjør eller sier, fordi du ikke går rundt med høye forventninger som ikke blir innfridd.

Les om parterapi hos Terapivakten

Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold

Skap et fellesskap dere imellom

For at parforholdet skal bli solid er det viktig at man skaper felles tradisjoner og jobber sammen som et team. En av hemmelighetene bak et lykkelig parforhold ligger i at man føler man er del av et team som er urokkelig.

Det innebærer blant annet at man føler man har støtte fra sin partner i alle deler av livet. Dette kan da være i form av ambisjoner innen karriere, hobbyer eller andre mål og drømmer.

Men det handler også om at man er enige om grunnleggende deler av livet som livssyn og familieliv. Samtidig er det viktig at man har felles oppfatninger av hvilke verdier man setter høyt og at man har et felles mål for fremtiden.

I tillegg bør man skape noen faste tradisjoner som kun er deres, som dere utfører med jevne mellomrom. Dette skaper en følelse av samhold, og vil styrke båndet mellom dere. Dere kan for eksempel ha en fast dag for date hver uke, hvor dere går ut og spiser eller går på kino. Eller at dere setter av tid og ressurser til ferie kun for dere to.

Å skape et fellesskap mellom deg og din partner handler også i stor grad om å ta valg og beslutninger basert på hva som er best for dere begge, og ikke kun deg selv. Dette viser at man tar hensyn til hverandre og prioriterer forholdet.

Det er viktig at dere prater om hva som er viktig i et forhold for nettopp dere. Slik finner dere en en metode for å få deres unike forhold til å fungere godt.

Viktigheten av fysisk kontakt

Alle mennesker har et grunnleggende behov for fysisk kontakt, selv om dette behovet er større eller mindre hos den enkelte.

Det er ingen hemmelighet at sexlysten er større i begynnelsen av et forhold. Samtidig er det også blitt bevist at sexlysten blir mindre ettersom man aldres. Men det vil ikke si at det blir mindre viktig med fysisk kontakt ettersom årene går.

Det kan derimot bli desto viktigere å gjøre en innsats for å opprettholde graden av fysisk kontakt, fordi det bidrar til å øke samholdet og fellesskapet mellom deg og din partner.

Den fysiske kontakten trenger ikke bare handle om sex. Det er minst like viktig å vise sin partner anerkjennelse og fysisk affeksjon gjennom små kjærtegn i hverdagen. Dette kan for eksempel være å klemme, stryke hverandre på ryggen, holde hender eller ligge tett omfavnet på sofaen og småprate.

Ta vare på intimiteten

Å være intim handler også om mer enn kun fysisk intimitet, som skrevet om i teksten «Mangel på intimitet i parforholdet«. Ove Andre Remme, Daglig Leder og Gründer for Terapivakten, slår fast at:

Intimitet kan handle om fysisk nærhet, men også om dyp kommunikasjon hvor begge parter møter hverandre emosjonelt.

Dette er virkelig en av de godt gjemte hemmelighetene bak et lykkelig parforhold, og noe mange kanskje tar for gitt. Ettersom årene går og forholdet består, kan det hende de små øyeblikkene hvor man deler tanker og følelser fra sitt indre liv, får en større plass i forholdet.

Intimiteten kan også være i form av små ting som å sende sin kjære en hyggelig melding når man er fra hverandre, for å vise at man tenker på de. Det er denne intimiteten det er viktig å ta vare på.

Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold

Kort oppsummert er disse delene essensen bak et lykkelig parforhold:

  • Tillit og trygghet
  • Åpenhet og ærlighet
  • God kommunikasjon
  • Prioritering
  • Fellesskap
  • Affeksjon

Dersom dere likevel føler at dere står fast og opplever vedvarende samlivsproblemer, kan parterapi være løsningen. En samlivsterapeut kan hjelpe dere med å overkomme hindringer og/eller problemer i forholdet. Han eller hun kan gi dere tips om parforhold og hvordan dere kan få et lykkelig liv sammen.

Hos Terapivakten tilbyr vi også individuell terapi. Kanskje du bærer på psykiske utfordringer eller vonde minner som hindrer deg fra å hengi deg fullt ut til forholdet? Da kan terapi hjelpe deg med å overkomme disse lidelsene, slik at ditt forhold blir så bra som mulig.

Ta kontakt i dag for terapi i deres eget hjem eller gjennom videosamtale.

Les om parterapi hos Terapivakten

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten