Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold

Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold

Det kan være vanskelig å finne frem til hemmelighetene bak et lykkelig parforhold. Noen ganger føles det kanskje som om du og din utvalgte lever på to forskjellige planeter.

Men da er det viktig å vite at alle forhold går gjennom oppturer og nedturer. Det som avgjør om et forhold vil bestå er i hovedsak hvordan man sammen takler nedturene. Samtidig bør et grunnleggende trekk være at det er høy grad av tillit i parforholdet. Uten tillit vil forholdet med en gang slå sprekker.

Her skal vi se på hva som er viktig i et forhold. Med disse tipsene om parforhold kan du skape et forhold som vil vare livet ut.

Kommunikasjon i parforholdet er helt essensielt

En av hemmelighetene bak et lykkelig parforhold er god kommunikasjon. Uten god kommunikasjon i parforholdet vil man fort støte på problemer. Kommunikasjon er helt essensielt for å skape tillit og forståelse for hverandres ønsker, drømmer og behov.

Ofte er det mangel på kommunikasjon i parforholdet som fører til krangling eller at problemer vokser seg store. Med det sagt, er det også viktig å vite at krangling i parforhold er helt normalt, og trenger på ingen måte være skadelig for et forhold. Det finnes faktisk bra måter å krangle på, og noen ganger kan også en krangel være sunt.

Men unngå å bli fanget i fellene som ligger og venter. Dette kan for eksempel være at man lar det gå så langt at man ikke holder argumentasjonen i en krangel saklig. Når man begynner å gå til personangrep eller sier stygge ting til sin partner, vil ikke krangelen lenger være sunn. Dette er et klart tegn på dårlig kommunikasjon i parforholdet.

Husk at ord ikke kan tas tilbake, og det som er blitt sagt kan sette spor hos din partner.

Slik utøver dere god kommunikasjon i parforholdet

  • Vær tydelig og konkret. Dette bør gjelde hver gang man kommuniserer. Det er dog spesielt viktig å være konkret når man skal ta opp noe man ønsker en endring på hos sin partner. Som for eksempel at de skitne sokkene ligger og slenger rundt omkring i huset. I stedet for å si: “Du roter så mye”, kan du si “Kan du vær så snill og begynne å legge de skitne sokkene i skittentøyet”.
  • Vær ærlig og åpen. For at din partner virkelig skal forstå hva du mener og føler, er det viktig at du er åpen og helt ærlig. God kommunikasjon i parforholdet begynner med at man tør å være seg selv og føler seg trygg på at det er rom for å være ærlig.
  • Snakk om alle de små tingene. Dette kan handle om enkle ting som hvem som skal handle på vei hjem fra jobb. Eller fordeling av oppgaver som inngår i husarbeidet. Slik unngår man unødvendige konflikter.
  • Bli godt kjent med din partner. For å kunne forstå hverandre best mulig, er det viktig at man kjenner hverandre godt. Slik kan man også utøve best mulig kommunikasjon. Bli kjent med din partners reaksjonsmønstre og måte å kommunisere på. Når du kjenner din partner godt, vet du også hva du kan forvente i ulike situasjoner. Slik unngår du å bli skuffet eller såret av ting han eller henne gjør eller sier, fordi du ikke går rundt med høye forventninger som ikke blir innfridd.

Les om parterapi hos Terapivakten

Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold

Skap et fellesskap dere imellom

For at parforholdet skal bli solid er det viktig at man skaper felles tradisjoner og jobber sammen som et team. En av hemmelighetene bak et lykkelig parforhold ligger i at man føler man er del av et team som er urokkelig.

Det innebærer blant annet at man føler man har støtte fra sin partner i alle deler av livet. Dette kan da være i form av ambisjoner innen karriere, hobbyer eller andre mål og drømmer.

Men det handler også om at man er enige om grunnleggende deler av livet som livssyn og familieliv. Samtidig er det viktig at man har felles oppfatninger av hvilke verdier man setter høyt og at man har et felles mål for fremtiden.

I tillegg bør man skape noen faste tradisjoner som kun er deres, som dere utfører med jevne mellomrom. Dette skaper en følelse av samhold, og vil styrke båndet mellom dere. Dere kan for eksempel ha en fast dag for date hver uke, hvor dere går ut og spiser eller går på kino. Eller at dere setter av tid og ressurser til ferie kun for dere to.

Å skape et fellesskap mellom deg og din partner handler også i stor grad om å ta valg og beslutninger basert på hva som er best for dere begge, og ikke kun deg selv. Dette viser at man tar hensyn til hverandre og prioriterer forholdet.

Det er viktig at dere prater om hva som er viktig i et forhold for nettopp dere. Slik finner dere en en metode for å få deres unike forhold til å fungere godt.

Viktigheten av fysisk kontakt

Alle mennesker har et grunnleggende behov for fysisk kontakt, selv om dette behovet er større eller mindre hos den enkelte.

Det er ingen hemmelighet at sexlysten er større i begynnelsen av et forhold. Samtidig er det også blitt bevist at sexlysten blir mindre ettersom man aldres. Men det vil ikke si at det blir mindre viktig med fysisk kontakt ettersom årene går.

Det kan derimot bli desto viktigere å gjøre en innsats for å opprettholde graden av fysisk kontakt, fordi det bidrar til å øke samholdet og fellesskapet mellom deg og din partner.

Den fysiske kontakten trenger ikke bare handle om sex. Det er minst like viktig å vise sin partner anerkjennelse og fysisk affeksjon gjennom små kjærtegn i hverdagen. Dette kan for eksempel være å klemme, stryke hverandre på ryggen, holde hender eller ligge tett omfavnet på sofaen og småprate.

Ta vare på intimiteten

Å være intim handler også om mer enn kun fysisk intimitet, som skrevet om i teksten “Mangel på intimitet i parforholdet“. Ove Andre Remme, Daglig Leder og Gründer for Terapivakten, slår fast at:

Intimitet kan handle om fysisk nærhet, men også om dyp kommunikasjon hvor begge parter møter hverandre emosjonelt.

Dette er virkelig en av de godt gjemte hemmelighetene bak et lykkelig parforhold, og noe mange kanskje tar for gitt. Ettersom årene går og forholdet består, kan det hende de små øyeblikkene hvor man deler tanker og følelser fra sitt indre liv, får en større plass i forholdet.

Intimiteten kan også være i form av små ting som å sende sin kjære en hyggelig melding når man er fra hverandre, for å vise at man tenker på de. Det er denne intimiteten det er viktig å ta vare på.

Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold

Kort oppsummert er disse delene essensen bak et lykkelig parforhold:

  • Tillit og trygghet
  • Åpenhet og ærlighet
  • God kommunikasjon
  • Prioritering
  • Fellesskap
  • Affeksjon

Dersom dere likevel føler at dere står fast og opplever vedvarende samlivsproblemer, kan parterapi være løsningen. En samlivsterapeut kan hjelpe dere med å overkomme hindringer og/eller problemer i forholdet. Han eller hun kan gi dere tips om parforhold og hvordan dere kan få et lykkelig liv sammen.

Hos Terapivakten tilbyr vi også individuell terapi. Kanskje du bærer på psykiske utfordringer eller vonde minner som hindrer deg fra å hengi deg fullt ut til forholdet? Da kan terapi hjelpe deg med å overkomme disse lidelsene, slik at ditt forhold blir så bra som mulig.

Ta kontakt i dag for terapi i deres eget hjem eller gjennom videosamtale.

Les om parterapi hos Terapivakten

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten