Hvordan bruke ferien til å finne tilbake til hverandre

Hvordan bruke ferien til å finne tilbake til hverandre

Dette året har gitt oss mange nye utfordringer. Våren startet med unntakstilstand i landet, noe som førte til endret hverdag for de fleste. Mange måtte ha hjemmekontor, og den sosiale hverdagen ble så å si kuttet ut for en periode. Dette betydde mer tid hjemme. Mange opplevde det å «gå oppå hverandre» over såpass lang tid som en utfordring. Det oppstod plutselig nye og vanskelige problemer i forholdet. Hvordan får man tilbake gnisten i forholdet når det kjennes ut som følelsene forsvinner? Her er noen tips som kan hjelpe dere å finne svarene på spørsmålet: Hvordan finne tilbake til hverandre?

Hvordan ta vare på forholdet

Kommunikasjon i forholdet er helt essensielt i et velfungerende forhold. Men det er ikke alltid vi vet hvordan vi skal kommunisere når det oppstår nye eller annerledes situasjoner vi ikke har erfaring med. Nøkkelfaktoren kan være å se på situasjonen dere er i, samt ha en samtale hvor dere planlegger og drøfter sammen.

En samtale for ferien kan utspille seg som dette:

1.  Er denne ferien slik den pleier å være, eller er det nye faktorer som kan påvirke?
– I år er ferien annerledes grunnet Covid-19, og det kan derfor være lurt å reflektere over hva du selv føler om det. Er du stresset over at barna vil kjede seg? Er du stresset over at en Norgesferie kan bli dyrere enn ønsket? Snakk om dette med partneren din, slik at ikke dette stresset bygger seg opp. Det kan nemlig fort gå ut over partneren din når frustrasjonen egentlig kommer fra andre faktorer.

2. Vil hverdagsrutinene hjemme være annerledes enn når barn er i skole og voksne i jobb?
– Om du ikke følte ting løsnet i vår med mye hjemmetid – nå er tiden for å prøve på nytt på en annerledes måte. Se over hva som må bli gjort av husarbeid og praktiske oppgaver hjemme. Skriv ned, planlegg og vær ærlig om kapasitet og ønsker. Når vi bryter ut av vanlige rutiner kan det fort føre til at vi glemmer oppgaver eller at ting hoper seg opp. Kanskje mer faller på den ene personen, noe som kan skape frustrasjon. En samtale om fordeling kan unngå at dette blir en konflikt. Mindre av småkonflikter og irritasjonsmomenter gjør det også lettere å finne tilbake til hverandre.

3. Vær ærlig om behov for tid alene, og vær forståelsesfull for den andres behov.
– Noen trenger mer alenetid enn andre, men situasjonen kan av og til gjøre at det ikke vil være mulig. Ved å ha en dialog om behovene for å lade opp, være alene eller pleie seg selv på andre måter, kan det gjøre at man kanskje kan samarbeide og finne løsninger. Det er likevel viktig at begge viser forståelse for den andres behov, og ikke blir fornærmet eller såret om en trenger mer alenetid enn den andre. Her er vi alle forskjellige, og det finnes ingen rett og galt.

Hvordan finne tilbake til hverandre

Den gode samtalen kan gi tilbake gnisten

Ved å skape et trygt miljø hvor dere kan være ærlige og åpne, øker dere samtidig følelsen av trygghet og tillit i forholdet. Samtidig kan opplevelsen av å gå løs på en utfordring sammen, finne løsninger sammen og å planlegge sammen, gi økt følelse av å være et team. Dette kan igjen gi en felles mestringsfølelse av at dere håndterer hverdagens utfordringer sammen og dermed bringe dere nærmere hverandre. I tillegg vil dere lære mye om hverandres måte å kommunisere på, og dere vil dermed være sterkere rustet neste gang det oppstår utfordringer.

Få hjelp til å finne tilbake til hverandre

Er problemet situasjonen eller forholdet?

Ved å håndtere situasjonen som beskrevet over, så krever det at det er et forhold som er sterkt i bunnen. Det er helt vanlig at man i et velfungerende forhold opplever utfordringer, krangler eller kjenner på frustrasjon. Men har man allikevel felles grunnverdier og holdninger, er det mulig å skape en felles dialog. Da er det mulig å jobbe seg gjennom utfordringene. Dette betyr at problemene i forholdet kommer av en situasjon som skaper følelser som for eksempel frykt og sinne. Det er viktig her å skille situasjonen fra forholdet, og se at dette er dere mot problemet og ikke dere mot hverandre.

Det finnes også situasjoner hvor det er et underliggende problem i forholdet, og da kan utfordrende situasjoner fremprovosere problemene. Situasjoner som kan skape stress, slik som ferier av og til kan, kan gjøre at man ikke får muligheten til å gjemme seg bort fra dem. Noen ganger er en dialog sammen det som skal til, men om det kan kjennes vanskelig kan det også være lurt med hjelp. Da er parterapi et godt alternativ. Andre ganger er deres kjerneverdier så forskjellige at det ikke går an å finne enighet. Det er allikevel lurt å prøve både samtaler sammen og eventuelt parterapi før man tar et endelig valg.

Se forskjellen på om det er situasjonen som er utfordrende eller om situasjonen frembringer noe som allerede er der. Noen ganger kan det føles som det er krise i forholdet, og noen ganger vil det rett og slett ikke funke. Men om du føler du er lei av forholdet når det egentlig er situasjonen og omstendighetene rundt du er lei av, da er det verdt å jobbe seg gjennom det.

Lek og ha det gøy sammen!

Ferien er en perfekt tid for lek. Både med barna, men også gøye aktiviteter som frembringer latter mellom voksne. Studier har vist at å leke sammen med barna eller å le og ha det gøy sammen kan redusere stress. Latter blir nemlig sammenlignet med «jogging for innsiden» av Dr Harding fra Middlesex University i London. Det kan derfor være lurt å planlegge god tid til lek og latter gjennom ferien. Det kan resultere i lavere skuldre og mindre stress. Mindre stress kan igjen føre til et klarere hode som da kan føre til gode samtaler mellom deg og din partner. Og det er den gode samtalen som er første steg mot å finne tilbake til hverandre.

Få hjelp til å finne tilbake til hverandre

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten