Hvordan bruke ferien til å finne tilbake til hverandre

Hvordan bruke ferien til å finne tilbake til hverandre

Dette året har gitt oss mange nye utfordringer. Våren startet med unntakstilstand i landet, noe som førte til endret hverdag for de fleste. Mange måtte ha hjemmekontor, og den sosiale hverdagen ble så å si kuttet ut for en periode. Dette betydde mer tid hjemme. Mange opplevde det å «gå oppå hverandre» over såpass lang tid som en utfordring. Det oppstod plutselig nye og vanskelige problemer i forholdet. Hvordan får man tilbake gnisten i forholdet når det kjennes ut som følelsene forsvinner? Her er noen tips som kan hjelpe dere å finne svarene på spørsmålet: Hvordan finne tilbake til hverandre?

Hvordan ta vare på forholdet

Kommunikasjon i forholdet er helt essensielt i et velfungerende forhold. Men det er ikke alltid vi vet hvordan vi skal kommunisere når det oppstår nye eller annerledes situasjoner vi ikke har erfaring med. Nøkkelfaktoren kan være å se på situasjonen dere er i, samt ha en samtale hvor dere planlegger og drøfter sammen.

En samtale for ferien kan utspille seg som dette:

1.  Er denne ferien slik den pleier å være, eller er det nye faktorer som kan påvirke?
– I år er ferien annerledes grunnet Covid-19, og det kan derfor være lurt å reflektere over hva du selv føler om det. Er du stresset over at barna vil kjede seg? Er du stresset over at en Norgesferie kan bli dyrere enn ønsket? Snakk om dette med partneren din, slik at ikke dette stresset bygger seg opp. Det kan nemlig fort gå ut over partneren din når frustrasjonen egentlig kommer fra andre faktorer.

2. Vil hverdagsrutinene hjemme være annerledes enn når barn er i skole og voksne i jobb?
– Om du ikke følte ting løsnet i vår med mye hjemmetid – nå er tiden for å prøve på nytt på en annerledes måte. Se over hva som må bli gjort av husarbeid og praktiske oppgaver hjemme. Skriv ned, planlegg og vær ærlig om kapasitet og ønsker. Når vi bryter ut av vanlige rutiner kan det fort føre til at vi glemmer oppgaver eller at ting hoper seg opp. Kanskje mer faller på den ene personen, noe som kan skape frustrasjon. En samtale om fordeling kan unngå at dette blir en konflikt. Mindre av småkonflikter og irritasjonsmomenter gjør det også lettere å finne tilbake til hverandre.

3. Vær ærlig om behov for tid alene, og vær forståelsesfull for den andres behov.
– Noen trenger mer alenetid enn andre, men situasjonen kan av og til gjøre at det ikke vil være mulig. Ved å ha en dialog om behovene for å lade opp, være alene eller pleie seg selv på andre måter, kan det gjøre at man kanskje kan samarbeide og finne løsninger. Det er likevel viktig at begge viser forståelse for den andres behov, og ikke blir fornærmet eller såret om en trenger mer alenetid enn den andre. Her er vi alle forskjellige, og det finnes ingen rett og galt.

Hvordan finne tilbake til hverandre

Den gode samtalen kan gi tilbake gnisten

Ved å skape et trygt miljø hvor dere kan være ærlige og åpne, øker dere samtidig følelsen av trygghet og tillit i forholdet. Samtidig kan opplevelsen av å gå løs på en utfordring sammen, finne løsninger sammen og å planlegge sammen, gi økt følelse av å være et team. Dette kan igjen gi en felles mestringsfølelse av at dere håndterer hverdagens utfordringer sammen og dermed bringe dere nærmere hverandre. I tillegg vil dere lære mye om hverandres måte å kommunisere på, og dere vil dermed være sterkere rustet neste gang det oppstår utfordringer.

Få hjelp til å finne tilbake til hverandre

Er problemet situasjonen eller forholdet?

Ved å håndtere situasjonen som beskrevet over, så krever det at det er et forhold som er sterkt i bunnen. Det er helt vanlig at man i et velfungerende forhold opplever utfordringer, krangler eller kjenner på frustrasjon. Men har man allikevel felles grunnverdier og holdninger, er det mulig å skape en felles dialog. Da er det mulig å jobbe seg gjennom utfordringene. Dette betyr at problemene i forholdet kommer av en situasjon som skaper følelser som for eksempel frykt og sinne. Det er viktig her å skille situasjonen fra forholdet, og se at dette er dere mot problemet og ikke dere mot hverandre.

Det finnes også situasjoner hvor det er et underliggende problem i forholdet, og da kan utfordrende situasjoner fremprovosere problemene. Situasjoner som kan skape stress, slik som ferier av og til kan, kan gjøre at man ikke får muligheten til å gjemme seg bort fra dem. Noen ganger er en dialog sammen det som skal til, men om det kan kjennes vanskelig kan det også være lurt med hjelp. Da er parterapi et godt alternativ. Andre ganger er deres kjerneverdier så forskjellige at det ikke går an å finne enighet. Det er allikevel lurt å prøve både samtaler sammen og eventuelt parterapi før man tar et endelig valg.

Se forskjellen på om det er situasjonen som er utfordrende eller om situasjonen frembringer noe som allerede er der. Noen ganger kan det føles som det er krise i forholdet, og noen ganger vil det rett og slett ikke funke. Men om du føler du er lei av forholdet når det egentlig er situasjonen og omstendighetene rundt du er lei av, da er det verdt å jobbe seg gjennom det.

Lek og ha det gøy sammen!

Ferien er en perfekt tid for lek. Både med barna, men også gøye aktiviteter som frembringer latter mellom voksne. Studier har vist at å leke sammen med barna eller å le og ha det gøy sammen kan redusere stress. Latter blir nemlig sammenlignet med «jogging for innsiden» av Dr Harding fra Middlesex University i London. Det kan derfor være lurt å planlegge god tid til lek og latter gjennom ferien. Det kan resultere i lavere skuldre og mindre stress. Mindre stress kan igjen føre til et klarere hode som da kan føre til gode samtaler mellom deg og din partner. Og det er den gode samtalen som er første steg mot å finne tilbake til hverandre.

Få hjelp til å finne tilbake til hverandre

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten