Råd for å løse konflikter og krangler med kjæresten

Råd for å løse konflikter og krangler med kjæresten

Konflikter og krangler med kjæresten er helt normalt. Alle krangler til tider. Noen krangler mye med kjæresten, andre krangler sjeldent. Noen krangler er små og ubetydelige. Andre krangler kan handle om store livsvalg, og kan gjøre forholdet utfordrende. Dette varierer selvfølgelig for ethvert forhold, men det som er viktig er å vite hvordan dere skal løse en konflikt.

Det er ofte konfliktløsningen som avgjør om forholdet står sterkt. Men hvordan kan du slutte å krangle med kjæresten, og unngå dårlig stemning og dårlig kommunikasjon i parforholdet? Her kan du lese om hvordan dere kan løse konflikter og skape et godt parforhold.

Krangler med kjæresten kan være sunt

Som sagt, krangler de aller fleste par. Men forskjellen på et parforhold med alminnelig krangling og parforhold hvor konflikter virker ødeleggende, er at konflikter løses. Når konflikter løses, kan det også drive forholdet fremover. Derfor kan krangling til tider også være sunt.

For hver gang dere løser en konflikt på en god måte, kan det føre til at dere kommer nærmere hverandre og blir enda bedre kjent.

Dette avhenger av at dere er gode på å kommunisere. God kommunikasjon og mye kommunikasjon i parforholdet er viktig for å ha et godt forhold. Uten god kommunikasjon kan det oppstå store misforståelser som kan føre til enda større konflikter og krangler. Samtidig er det viktig å kommunisere følelser og tanker. Dette gjelder spesielt dersom kranglene handler om mer praktiske ting i forholdet eller «tidsklemma».

I tillegg er det én svært viktig ting du må lære deg når det kommer til krangling i parforholdet. Det er aldri en kamp som én part skal komme seirende ut av. Du må legge vekk alle tanker om at dette er noe du skal vinne. For det er ikke deg mot meg i et parforhold. Det er «oss som et lag». «Vi som sammen skal løse dette for å ha et godt liv sammen.» Denne tankegangen er også med på å kunne gjøre krangling i parforholdet til noe sunt. Det er en tankegang om at dere står sammen og jobber side om side for å løse uoverensstemmelser, slik at dere kan skape et godt liv sammen for dere begge.

Bestill parterapi på nett

Hvordan løse konflikt og krangler med kjæresten?

Hvordan løse konflikter i parforholdet?

Etter en krangel kan begge føle seg såret og utilpass. Kanskje det ble sagt ting som ikke var passende? Eller at dere står i hver deres ende og ikke blir enige? Da er det spesielt viktig at dere kommuniserer godt. Konflikter løses ikke av seg selv. De forsvinner heller ikke over natten. Dere må øve dere på å løse uenigheter, konflikter og krangler. Det gjelder for begge parter. Her viser vi dere hvordan dette kan gjøres på en god måte.

1. Ta en pause før dere tar «praten»
Det kan være lurt å ta en liten pause før dere igjen tar opp tråden om det som førte til konflikt. Da får dere begge tid til å klarne tankene og tenke over situasjonen. Dette er viktig for alle. Dersom dere setter i gang med en gang, kan det gjøre situasjonen verre. Det er også lurt å finne et passende tidspunkt. Sørg for at begge er på topp, har nok energi og er forberedt.

2. Lytt for å forstå
Under en krangel, kan det være fort gjort å tenke på det du vil få sagt. Da kan det hende du ikke lytter godt nok til partneren din og det han eller hun sier. Det er viktig at du lytter for å forstå. Spiss ørene og legg tankene til side. Prøv å ta inn det den andre sier. Deretter kan du respondere ut ifra hva som ble sagt. Behold roen og vent til partneren din er ferdig med å snakke før du selv åpner munnen.

3. Snakk for deg selv og dine følelser
Under krangelen er det viktig at du uttrykker dine følelser fra ditt ståsted. Det betyr at du skal bruke ordene «jeg føler» i stedet for «du får meg til å føle». Partneren din kan føle seg angrepet dersom du starter med ordet «du». Samtidig må du holde deg til fakta, og dine fakta i en diskusjon er nettopp dine egne følelser og din opplevelse av konflikten. Da er det heller ikke konstruktivt å trekke inn tidligere uenigheter eller hendelser.

4. Sett klare regler for krangler med kjæresten
Det er viktig at dere har regler for å unngå at krangelen går ut av kontroll. En regel kan være at dere har et kodeord eller tegn som signaliserer at en av dere trenger en timeout. Da unngår dere at konflikten blir overopphetet. Med dette unngår dere også at dere sier noe dere kommer til å angre på i ettertid. En annen regel er at dere alltid skal sørge for at begge får sagt like mye.

5. Ikke la noe være uoppgjort
Å være i stand til å løse krangler 100% er det viktigste dere gjør for forholdet. Unngå at noe forblir usagt om følelsene deres eller at uenigheter blir hengende igjen i luften. Dersom det er noen misforståelser, er det spesielt viktig at dere jobber for å nøste opp i det. Da er dere nødt til å kommunisere mye og riktig. Slik unngår dere at konflikten eskalerer i ettertid, selv om dere lar den ligge der og da.

Når bør dere gå hver deres vei?

Hvis du sitter med følelsen av at «vi krangler hele tiden» og dette er den eneste måten dere kommuniserer på, kan det være lurt å revurdere forholdet. Ikke alle er ment for å være sammen. Noen ganger vokser man fra hverandre. Ved andre tilfeller har det kanskje vært slik fra første stund. Ikke alle klarer å innse at de ikke passer sammen.

Selv om han eller hun besitter mange gode kvaliteter, er det ikke verdt å pine seg gjennom endeløse krangler dag inn og dag ut. Det er samlivet mellom dere som er det viktigste. Dersom det ikke fungerer, og dere er på «hver deres planet», er det ingen skam å innse det for å skape et godt liv både for deg selv og din partner, og dermed gå hver til sitt.

Få hjelp med å løse krangler med kjæresten

Noen ganger kan dere oppleve at dere står fast under en krangel eller i livet generelt. Dette kan skje flere ganger gjennom et liv sammen. Da er det viktig at dere oppsøker hjelp for å få løst konfliktene som fører til et dårlig samliv.

Terapivakten tilbyr parterpi på nett eller gjennom hjemmebesøk. Ta kontakt i dag for å skape et bedre bedre forhold med din partner. Vi hjelper dere med å skape et sunt og godt parforhold.

Bestill parterapi på nett

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten