Hva vil det si å ha dårlig selvtillit, og hva er definisjonen?

Hva vil det si å ha dårlig selvtillit, og hva er definisjonen?

Hva er selvtillit? Det defineres som troen på egne evner til å prestere. Dersom du ikke har tiltro til egne evner, kan du utvikle en dårlig selvtillit. Det kan være flere symptomer som viser at du har dårlig selvtillit. Samtidig kan selvtillit avgrenses til ulike deler av livet.

Det kan for eksempel hende du har god selvtillit når det gjelder å lage mat, men dårlig selvtillit når det kommer til arbeidet ditt. Selvtillit kan være nært knyttet til selvbilde. Men det bør derimot skilles mellom både disse to begrepene, samt begrepet selvfølelse, for å virkelig forstå din egen personlighet.

Definisjon av selvtillit

Selvtillit blir definert som en persons tiltro til sine egne personlige evner til å prestere. Det kan for eksempel gjelde å utføre en stor oppgave på jobb, prestere på trening eller å holde en tale i et selskap. Hvis du har tro på dine evner til å gjennomføre den gitte oppgaven med suksess, vil det si at du har god selvtillit.

Selvtilliten kan endre seg fra dag til dag. Det kan den også gjøre fra morgen til kveld. Hvilken situasjon man står ovenfor vil avgjøre hvor god selvtilliten vil være der og da. Men det er mulig å trene opp selvtilliten dersom den skulle være dårlig. Det kan dog få et uheldig utfall dersom du har for mye selvtillit. Men en sunn dose vil gagne deg på flere måter.

Hvorfor har noen dårlig selvtillit?

Dårlig selvtillit vil si manglende evne til å se sine egne ferdigheter. Fordi selvtillit, selvfølelse og selvbilde dannes allerede i barndommen, vil du ha den dårlige selvtilliten med deg gjennom barndommen, ungdomstiden og videre til voksen alder. Selvtilliten er ikke medfødt, men den er tillært og skapt, for det meste av andre.

Hvor mye du opplever anerkjennelse for dine ferdigheter vil påvirke hvor god selvtilliten blir. Mesteparten av selvtilliten blir altså skapt ut i fra hvordan du blir behandlet av de man omgås. Selvtilliten kan være nedbrutt av at en person har vokst opp i et hjem med mye kritikk og lite varme.

I barne- og ungdomsskolealder vil selvtilliten være på sitt mest kritiske punkt. I denne tiden kan man hele tiden gå rundt og føle at man blir vurdert. Dette gjelder både å prestere på skolen og for å lykkes sosialt. Derfor kan selvtilliten særlig bli enten bedret eller forverret i denne fasen av livet.

Få hjelp med selvfølelsen og selvtilliten

Dårlig selvtillit kan føre til dårligere livskvalitet

Symptomer på dårlig selvtillit

Dårlig selvtillit kommer ofte til uttrykk som usikkerhet. Det kan være at du føler deg usikker for å utøve ting du føler du ikke er god nok til. Dette kan spre seg til flere deler av livet enn kun den delen du er usikker på. I verste fall går det ut over livskvaliteten og du vil ikke føle at du duger til noe.

Når du ikke tror du vil få til en oppgave arbeider du som regel ut i fra dette utgangspunktet. Konsekvensen av det vil være at du får de resultatene du på forhånd trodde du ville få – altså at du ikke mestrer oppgaven. Uten tro på sine egne evner, vil man ikke være i stand til å utføre oppgaver med god kvalitet i sine egne øyne, uansett hvor hardt du prøver.

Ved manglende tro på dine egne evner kan det også hende du blir overdrevent nervøs i situasjoner som egentlig ikke er farlige. Dette vil igjen føre til at den onde sirkelen du er inne blir verre. Dine prediksjoner for hvordan det vil gå blir oppfylt fordi du arbeider etter et mønster som tilsier at du ikke kan klare bedre.

Du kan trene opp selvtilliten

Det er mulig å trene opp troen på sine egne evner. Som regel vil det være avhengig av ytre faktorer, men det er grep du kan ta selv for hvordan du lar deg påvirke av de ytre faktorene.

Det kan være lurt å se på sammenhengen mellom selvbilde og selvtillit for å forstå hvordan du kan gjøre dette. Når du har du en god oppfatning av deg selv, vil du også kunne bygge opp en bedre tro på dine evner. Godt selvsnakk vil være en god hjelp. Det kan også være lurt å spørre folk du omgås om tilbakemeldinger på dine prestasjoner.

Dersom dette føles unaturlig kan en løsning være å oppsøke profesjonell hjelp. Dette kan for eksempel foregå gjennom gruppeterapi eller individuell terapi. Med tjenester fra Terapivakten kan du også få hjelp fra din egen stue – enten gjennom hjemmebesøk eller terapi på nett.

Få hjelp med selvfølelsen og selvtilliten

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten