Ungdom og følelser – Lær deg gode verktøy for å mestre livet

Hopp til et tema i artikkelen:

Ungdom og følelser – Lær deg gode verktøy for å mestre livet

Ungdomstiden kan som kjent være en voldsom berg-og-dalbane. Både følelser og hormoner raser gjennom kropp og sinn, og i tillegg skal du finne din plass her i verden. Identitet er en av de viktigste temaene i ungdomstiden, og de fleste av oss går gjennom flere faser før vi lander på et sted der vi kan trives. Ved å få hjelp av Terapivaktens tjeneste terapi unge, kan du få hjelp til å møte disse utfordringene.

Hva er normalt?

Det er helt normalt å ha både oppturer og nedturer, og sterke følelser er like normal som mindre intense følelser. Det som er avgjørende, er hvordan vi håndterer følelsene våre. Klarer du å tåle dine mindre gode følelser, eller leter du hele tiden etter noe som kan gjøre at du slipper å kjenne på dem? Det finnes mange teknikker for å fjerne seg fra de vonde følelsene sine, men dersom du aldri lærer deg å tåle dem, så vil du få mange utfordringer gjennom livet. Noen mennesker er redde for å være alene, og derfor sørger de alltid for at de alltid er sammen med folk, enten det er kjærester, venner eller andre settinger. Andre mennesker har sosial angst, og gjør alt for å unngå å være sammen med mennesker, spesielt når det er flere mennesker som er samlet sammen. Noen sliter med selvfølelsen, og føler at de aldri er gode nok, uansett hva. Disse vil ofte kompensere for den dårlige selvfølelsen ved å levere perfekte resultater på enkelte områder i livet, ofte på skole eller fritidsaktiviteter.

Når trenger jeg hjelp?

Ungdomsjente som lener seg til en vegg Det er bare du selv som kan avgjøre når du har behov for hjelp, men det finnes en del faresignaler. Det kan være vanskelig å oppdage disse selv, spesielt når man ikke er i kontakt med sine egne følelser. De som er rundt deg vil ofte se disse signalene, og de kan begynne å gjøre deg oppmerksom på dette. Kanskje vil du bli sint, irritert, såret eller redd når du blir konfrontert med adferden din. Kanskje er du redd for at du skal miste de eneste verktøyene du har for å mestre dine vonde følelser og tanker. Kjenner du deg mer irritabel? Har du mindre energi i hverdagen? Liker du ikke å være alene, og får du ofte mørke tanker? Vegrer du deg for å gå på skolen? Eller syns du livet er grått og kjedelig, uten verken de store oppturene eller nedturene? Alt dette kan være ulike tegn på at du bør be om hjelp.

Vi gir deg de gode verktøyene

Hjelp Terapivaktens terapeuter har erfaring fra arbeid med unge, og vi vet hva som er forskjellen på “normal ungdomsadferd” og på den adferden som blir problematisk, både for deg selv og de rundt deg. Gjennom tjenesten terapi unge får du et trygt sted der du kan snakke ut om dine tanker og følelser. Vi har taushetsplikt, forteller heller ikke dine foresatte om hva du deler med oss. Når du er klar for det, kan vi lage et opplegg sammen med resten av familien din. Målet er at dere kan utvikle sunne og gode relasjoner, både til dere selv og til hverandre. Det er ingen enkel sak å være foresatt til noen som sliter og har det vondt, og derfor kan de voksne også ha stor nytte av å få litt veiledning hos våre terapeuter. Enten du har utviklet usunne mønster som bruk av rusmidler, spiseforstyrrelser eller selvskading, eller du ønsker hjelp til å rydde opp i et kaotisk tanke- og følelsesliv, så kan du be oss om hjelp.

Lær deg nyttige verktøy