Hopp til tema i artikkelen :
ToggleMental helse og tankespinn – Lær å løse opp i grublingens labyrint
Tankespinn og grubling er noe de fleste av oss kjenner på fra tid til annen. Kanskje du ligger våken om natten og repeterer bekymringer om jobb, relasjoner eller fremtiden? Dette kan føre til en ond sirkel der tankene kretser rundt de samme temaene uten å finne en løsning.
I denne artikkelen ser vi på hva tankespinn og grubling er, hvordan de kan påvirke din mentale helse. Du vil også lære om ulike strategier og verktøy som finnes — inkludert terapi på nett — for å bryte ut av grublingens labyrint.
Hva er tankespinn og grubling?
Tankespinn kan beskrive en tilstand der tankene flyr i alle retninger uten kontroll. Når tankene går i spinn oppleves ikke tankene som kretsende rundt et utvalgt tema, men spinner fra det ene temaet til det andre.
Grubling, derimot, innebærer repetitiv tenkning rundt spesifikke problemer eller situasjoner. Ofte kan grubling ha fokus på negative aspekter. Når du grubler skal hver eneste mentale sten snus, og problemer kan ikke ses fra mange nok vinkler.
Både grubling og tankespinn kan virke lammende og frarøve deg energi og glede i hverdagen. Men selv om grubling ofte oppleves som et forsøk på å finne løsninger, har forskning vist at det sjelden er effektivt. Det kan snarere øke opplevd stress og forverre mentale helseproblemer som angst og depresjon.
Hvordan tankespinn påvirker mental helse
Tankespinn og grubling er ikke lidelser i seg selv. Men fenomenene er som bensin på bålet for mange psykiske lidelser. Her er noen måter grubling kan påvirke deg:
- Økt stressnivå. Kontinuerlig tenkning rundt negative temaer aktiverer kroppens stressrespons, som igjen kan føre til fysisk ubehag som hodepine og muskelspenninger. Du blir som du tenker.
- Forverret angst og depresjon. Tankene kan føles uendelige og uunngåelige, noe som ofte leder til økt angst og følelse av hjelpeløshet.
- Søvnproblemer. Mange opplever at tankespinn topper seg om kvelden, noe som kan gjøre det vanskelig å sovne eller få en god nattesøvn. Trøtthet kan igjen forverre grubling og tankespinn.
- Svekket problemløsningsevne. Ironisk nok kan overdreven grubling redusere evnen til å finne løsninger på problemer, da hjernen blir overveldet av informasjon.
Strategier for å bryte ut av grublingens labyrint
Å løse opp i tankespinn og grubling krever både tålmodighet og bevisst innsats. Her er noen strategier du kan prøve:
Bevisstgjøring og aksept
Å erkjenne at du grubler er det første steget mot endring. Prøv å legge merke til når tankene begynner å spinne, og aksepter at de er der uten å dømme deg selv. Bevisstgjøring kan hjelpe din mentale helse.
Øv deg på mindfulness
Mindfulness, som betyr å være til stede i øyeblikket, kan hjelpe deg med å skifte fokus fra grubling til hva som faktisk skjer rundt deg. Pusteteknikker og guidet meditasjon kan være gode inngangsporter som kan være med å forbedre din mentale helse.
Sett av «grubletid»
Planlegg et spesifikt tidspunkt, enten daglig eller ukentlig, der du tillater deg selv å gruble. Dette kan redusere impulsiv grubling og tankespinn som er ute av kontroll i hverdagen. Det å planlegge gruble- og tenketid vil gjøre at du tar ansvar og planlegger din tid. Dette vil hjelpe din mentale helse.
Aktiv problemløsning
Hvis tankespinn handler om et konkret problem, prøv å bryte det ned i mindre deler. Lag en handlingsplan med tydelige steg du kan ta for å adressere det. Dette kan være vanskelig å gjennomføre alene. Søk gjerne hjelp for å bedre din mentale helse ved hjelp av aktiv problemløsning.
Søk profesjonell hjelp
Terapiformer som kognitiv atferdsterapi (CBT) har vist seg å være effektive mot grubling og tankespinn. Mange terapeuter tilbyr terapi på nett. Online terapi gir deg fleksibilitet i terapitilbudet. Du kan få terapi på nett uansett hvor du bor.
Finn ledig time hos Terapivakten
Terapi på nett er en moderne løsning
Nordmenn som sliter med tankespinn, kan velge mellom mange gode alternativer som tilbyr terapi på nett. Det å motta hjelp online kan være en utmerket løsning. Nettbasert terapi gir tilgang til kvalifiserte terapeuter uansett geografisk plassering. Plattformene gir ofte mulighet til å velge mellom tekst, video eller telefonsamtaler. Tilpassingene kan gjøres etter dine behov, og online terapi blir da på dine premisser.
Videre kan terapi på nett være et godt alternativ for deg som vil bedre din mentale helse, men ikke ønsker å annonsere dette for hele bygda du bor i. Terapi på nett blir anonymt fordi du ikke trenger å forlate husets fire vegger for å gå i din terapitime. Du kan sitte i din mye sofa og snakke med kvalifiserte terapeuter.
Fremtiden for mental helse ligger i teknologien
Tankespinn og grubling kan være utfordrende, men teknologi gir oss stadig flere verktøy for å takle dem. Vi har tilgang til gode og trygge ressurser som kan forbedre vår mentale helse i alt fra mindfulness-apper til terapi på nett.
Tankespinn og grubling kan dra deg inn i en labyrint av negative tanker som skader din mentale helse. Ved å bruke strategier som mindfulness, bevisstgjøring, ansvarsbevissthet og profesjonell hjelp, kan du bryte ut av denne sirkelen.
Det finnes hjelp tilgjengelig for deg som trenger det med stadig flere muligheter for terapi på nett. Hos Terapivakten vil du finne gode terapeuter som kan hjelpe deg å roe ned både tankespinn og grubling. Start din reise mot bedre mental helse i dag ved å ta de første stegene ut av grublingens labyrint.