Hopp til tema i artikkelen :
ToggleÅ opprettholde en effektiv konsentrasjon er essensielt for å navigere seg igjennom en travel hverdag. Informasjonsstrømmen vi møter overstiger ofte hjernens kapasitet til å prosessere informasjon.
Vår konsentrasjon er en avgjørende kognitiv prosess som skal hjelpe oss å filtrere ut unødvendig informasjon vi mottar og sanser til enhver tid. Vår evne til å konsentrere oss skal hjelpe oss med å holde vårt fokus på det som er viktig i øyeblikket.
Dette komplekse fenomenet involverer oppmerksomhet. Oppmerksomhet er en prosess som utvikler seg i løpet av oppveksten og modnes i hjernen.
Hva skjer så når konsentrasjonsvansker oppstår? Er det en sammenheng mellom konsentrasjonsvansker og dårlig hukommelse?
I denne artikkelen skal vi se på ulike symptomer på konsentrasjonsvansker. Vi vil også gi tips om konsentrasjonsvansker slik at du kan håndtere egne utfordringer bedre.
Hva er konsentrasjonsvansker?
Vi kan si at konsentrasjonsvansker oppstår når evnen til å fokusere oppmerksomhet blir svekket. Dette kan påvirke ulike aspekter av livet, inkludert arbeid, skole og sosiale situasjoner.
Symptomer på konsentrasjonsvansker inkluderer:
- Problemer med å følge med
- Kunne holde samtaler i grupper
- Manglende evne til å fokusere på oppgaver
Det er viktig å kunne skille mellom normale variasjoner i oppmerksomhet og vedvarende konsentrasjonsvansker. Dersom konsentrasjonsvanskene dine begynner å påvirke dagliglivet og arbeidslivet ditt, kan det være lurt å gjøre noen grep.
Flere faktorer kan påvirke konsentrasjonen. Lite søvn, dårlig helse, bruk av ulike rusmidler og manglede evne til å regulere seg selv er noen faktorer det kan være viktig å ha oversikt over.
Videre er egen arbeidsminnekapasitet og støy i dine omgivelser faktorer som også vil påvirke din evne til konsentrasjon. Dersom du ikke kan få roet ned støyende omgivelser, vil det være vanskelig å kunne konsentrere seg.
Hvilke sykdommer og diagnoser forbindes med konsentrasjonen?
Når vi snakker om sykdommer og diagnoser, kommer vi ikke unna koblingen mellom ADD og konsentrasjonsvansker. For de aller fleste kobler uro og konsentrasjonsvansker til diagnoser som ADHD, ADD og autisme.
Det er viktig å holde tungen rett i munnen når det skal snakkes om konsentrasjonsvansker og ulike diagnoser. For konsentrasjonsvansker som diagnose finnes ikke.
Flere diagnoser kan ha konsentrasjonsvansker som symptom, uten at dette alene er nok til å fastslå sykdommer og behandlingsforløp. I tillegg kan stress og søvnmangel føre til midlertidige konsentrasjonsproblemer.
Stemningslidelser som depresjon og psykiatriske tilstander som schizofreni kan også ha innvirkning på konsentrasjonen din. Konsentrasjonsvansker og depresjon henger sammen ved at depresjonen kan gjøre det vanskelig å holde seg fokusert.
Konsentrasjonsvansker kan også stamme fra en vanskelig oppvekst. Kanskje mener behandlere og leger at det er lettere å sette en ADHD-diagnose i forbindelse med konsentrasjonsvansker heller enn å behandle underliggende traumer.
Få hjelp av en terapeut med dine konsentrasjonsvansker
Finn ledig time hos Terapivakten
Bør man oppsøke lege ved konsentrasjonsvansker?
En kort periode med noen vansker for å konsentrere seg gir ikke grunnlag for å troppe opp på fastlegekontoret. Men dersom dine konsentrasjonsvansker påvirker daglige aktiviteter som skole, arbeid og sosiale situasjoner, bør lege oppsøkes.
Konsentrasjonsvansker og dårlig hukommelse som påvirker daglig funksjoner krever profesjonell vurdering. Dette må gjøres for å kunne skille mellom normale variasjoner i konsentrasjon og potensielle underliggende lidelser.
Det kan hende at en lege vurderer dine konsentrasjonsvansker som mulige å behandle. Da vil lege og andre behandlere finne best mulig behandlingsmetode for deg.
Det er dog ikke vanlig å behandle konsentrasjonsvansker medikamentelt. Å behandle konsentrasjonsvansker med medisiner er ikke et tiltak som mange leger og andre profesjonelle anbefaler.
Tips for konsentrasjonsvansker
Det er mye du selv kan gjøre dersom du har konsentrasjonsvansker som gjør hverdagen mer strevsom enn den trenger å være. Vi har samlet noen gode tips for konsentrasjonsvansker som kan hjelpe.
- Ta pauser. Med dette mener vi at du tar pauser mellom oppgaver for å unngå mental utmattelse.
- Fjern forstyrrelser. Pass på å tilpasse ditt arbeidsmiljø for å minimere distraksjoner. Du bestemmer selv hva som passer for deg og din evne til å konsentrere deg.
- Unngå multitasking. Ta for deg en oppgave av gangen. Dette vil optimalisere din oppmerksomhet og redusere sjansen for distraksjoner.
- Få nok søvn. Det å prioritere kvalitetssøvn og ha en god søvnplan kan være avgjørende for din evne til å konsentrere deg.
- Tren og vær aktiv. Regelmessig trening kan forbedre kognitiv funksjon og bidra til bedre konsentrasjon.
- Planlegg gjøremål. Ved å planlegge tidspunkter for å svare på e-poster og ta samtaler vil du unngå konstant forstyrrelser.
- Ta vare på egen helse. En sunn og aktiv livsstil med god ernæring vil gi deg et godt grunnlag for å kunne konsentrere deg bedre.
Oppsøk profesjonell hjelp
Synes du det er vanskelig å konsentrere deg og vil ha hjelp til å forsøke noen av de mindre inngripende tiltakene for å øke din konsentrasjonsevne? Eller ønsker du bare noen å prate med om konsentrasjonsvansker?
Det finnes alltid profesjonell hjelp å få. Hos Terapivakten finner du trente og dyktige terapeuter som kan stille opp og hjelpe deg å bedre din konsentrasjon.
Det å kunne fokusere og klare å strukturere din egen tid er viktige evner å ha. Vi håper du tar i bruk den hjelpen og de verktøyene du mener er nødvendig for at din konsentrasjonsevne skal være på topp hele dagen!