5 faser av utbrenthet – merk deg kjennetegnene

5 faser av utbrenthet – merk deg kjennetegnene

Det finnes flere faser av utbrenthet. Utbrenthet er en tilstand som gradvis sniker seg på. Det er kanskje ikke enkelt å merke det. Men ved å være klar over hvilke tegn du skal se etter, kan du unngå at det går for langt.

I verste fall kan utbrenthet ende med sykemelding og at du blir nødt til å legge vekk alle planer. Her kan du lese mer om de ulike fasene av utbrenthet. Med kunnskap om symptomer på utbrenthet kan du vite når du må være obs på at det faktisk skjer.

Fase av utbrenthet

Fase 1
I den første fasen blir det veldig tungt å gå på jobb. Du mister lysten på å jobbe og føler at det er mer et slit enn det er givende. Dette er det første tegnet på at ting ikke er som de skal være. Stressnivået begynner å nå alvorlige høyder.

Du vet kanskje ikke helt hvorfor du føler du på denne måten. Det er bare noe som ikke stemmer helt uten at du klarer å forklare eller forstå hva det er. Kanskje du til og med gruer deg for å gå på jobb. Samtidig blir små hinder i hverdagen svært problematiske å løse. Noen ganger kan disse føles helt umulige.

Fase 2
De små hindrene blir til store problemer. Du mister kontroll over hverdagen din. Dette kan føre til at du blir usikker på hvor du skal rette oppmerksomheten og føler at uansett hva du gjør så blir det ikke godt nok. Kanskje du går rundt med følelsen av at du ikke strekker til, hverken på jobb eller på privaten.

Dette kan medføre mye frustrasjon og sinne, og samtidig videre føre til at du får svært dårlig samvittighet. Den dårlige samvittigheten kan til slutt spise deg opp. Dersom det har gått så langt, bør du ta dette faresignalet på alvor.

Ikke bare tenk at “det går over”, men jobb med å bearbeide følelsene.

Fase 3
I denne fasen er det ikke lenger bare tankene som sier ifra. Kroppen blir også sliten av den ekstra belastningen. Fase 3 er kanskje den mest kritiske fasen av alle de fem faser av utbrenthet. Det er fordi du virkelig bør ta det på alvor når selv kroppen sier ifra at nok er nok. De fysiske symptomene kan være:

  • Verk i nakke og skuldre
  • Hodepine
  • Hjertebank
  • Vektnedgang eller vektoppgang
  • Problemer med magen og tarmsystemet
  • Trøtthet og søvnproblemer
  • Manglende energi
  • Svimmelhet

På grunn av de fysiske symptomene kan det hende du havner i en merkelig tilstand hvor kroppen er svært sliten, mens hodet og tankene surrer og går. Du føler deg kanskje våken fordi du har så mange bekymringer å tenke på samtidig, men i tillegg er kroppen tom for energi. Dette kan føre til svekket konsentrasjon og manglende tilstedeværelse i mange situasjoner.

5 faser av utbrenthet

Fase 4
Fordi energinivået går såpass opp og ned, vet du aldri hvordan dagene dine blir. Du aner ikke om du vil våkne opp om morgenen og føle deg full av energi og klar for en ny dag, eller om du våkner motløs med en grå sky hengende over hodet.

Dette går utover selvbildet som nå virkelig blir satt på prøve. Du har ikke lenger overskudd til å være sosial. Når du først er i sosiale settinger er du nokså uengasjert. Du føler kanskje heller ikke at du at du fortjener det, fordi du konstant har dårlig samvittighet for alt du føler du ikke rekker over eller ikke strekker til med. I denne fasen er det svært viktig med påminnelser om at du er bra nok som du er.

Det kan fort bli slik at du setter deg selv og dine behov til side. Du prøver så godt du kan å være der for andre og gjøre pliktene dine for å blidgjøre alle andre hele tiden. Det du glemmer eller velger å igonere er din egen helse og dine behov.

Fase 5
I denne siste fasen kan du ikke lenger overse de fysiske smertene. Disse blir sterkt forverret. I tillegg blir immunforsvaret og psyken alvorlig svekket. Det kan hende du opplever en forkjølelse som varer i måneder eller stadig oftere har omgangssyken. Følelsene kan ta overhånd og tårene sitter løst, samtidig som latteren uteblir fra hverdagen. Du blir spist opp av din egen samvittighet, og du føler deg kanskje helt ubrukelig. I tillegg kan det hende du føler deg tom innvendig, og at du har mistet deg selv og den du er.

Du føler kanskje at du bare er en passasjer i ditt eget liv. At du bare sitter å ser på at livet farer av gårde.

Mange opplever depresjon, men du kan også oppleve symptomer på angst på grunn av alle bekymringene du går og kverner på. Samtidig kan det hende du føler deg ensom fordi du ikke har overskudd til å delta på sosiale arrangementer. I denne fasen er det også vanlig at mange blir sykemeldte fordi det har gått for langt. Kroppen sier rett og slett stopp og kollapser.

Bestill en digital råd og veiledningstime for kun 495,- NÅ

Unngå sykemelding i tidlige faser av utbrenthet

For å unngå sykemelding er det viktig at du tar tegnene på utbrenthet på alvor. Ved å ha kunnskap om kjennetegnene ved de ulike fasene av utbrenthet, kan du unngå at det går for langt. Når du merker at det begynner, bør du oppsøke hjelp.

Terapivakten kan hjelpe deg med å takle hverdagen og de negative følelsene på en sunn måte. Vi arbeider ikke bare med å behandle symptomene, men også årsakene til at du har havnet i den situasjonen du nå er i. Slik finner vi ut hva det er som egentlig er i veien og som gjør at du mistrives på jobb eller ellers i livet.

Sammen med deg hjelper vi deg også med veien videre. Vi veileder, gir råd og støtte når du trenger det som mest. Ta kontakt i dag for å få den hjelpen du trenger.

Se våre hjelpere

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten