10 symptomer på dysfunksjonelle familier

Hyppige og store konflikter kan føre til dysfunksjonelle familier

10 symptomer på dysfunksjonelle familier

Det er blitt skrevet en god del om dysfunksjonelle familier tidligere. Noen ganger ser det ut til at alle familier har noe som ikke er friskt ved dem. Noen ganger vil familier oppleve dysfunksjon ved seg, men det behøver ikke bety at familien er syk. Du kan avsløre om din familie er dysfunksjonell ved å legge merke til visse karakterer og symptomer som er problematisk i familien. Her har vi laget en liste med 10 symptomer på at en familie er dysfunksjonell:

1. Fysisk eller seksuelt misbruk

Dette er det mest tydelige problemet som viser seg hos dysfunksjonelle familier. Misbruk indikerer her aktiv skade, slik som at en forelder utøver vold eller begår seksuelt overgrep på barn.

2. Emosjonelt misbruk og neglisjering

Forsømmelse er en inaktiv skade slik som for eksempel å ikke følge opp barnets grunnleggende behov for næring, vask og stell, samt det å forsømme barnets behov for kjærlighet og oppmerksomhet.

3. Benektelse, hemmeligheter og løgner

Avhengigheter eller besettelser hvor en eller begge foreldre er tankemessig opptatt av rus, alkohol, arbeid, sex, Internett, mat, sukker, telefon, shopping, fasade, makt og kontroll er utbredt i dysfunksjonelle familier.

4. I dysfunksjonelle familier kan man ikke vise følelser eller stole på noen

Å holde på familiehemmeligheter slik som at en av foreldrene er psykisk syk eller lider av avhengighet er vanlig i dysfunksjonelle familier. Man kan også holde seg borte fra utenforstående, slik at man slipper ubehagelige spørsmål.

Det å ikke snakke om våre problemer både med hverandre og til andre utenforstående er vanlig og foreldrene imøtekommer ofte ikke følelsene som individene i familien har til det som skjer. Det fører i sin tur til at familiemedlemmene ofte unngår å vise følelser.

Samtidig kan man heller ikke stole på noen, fordi man ikke har tillit til at man blir møtt med respekt og forståelse av egne foreldre og på egne følelser og meninger. Krenkelser, det å bli ydmyket og neglisjert leder til at man blir isolert og ikke tørr å vise eller snakke om følelser, samtidig som man ikke kan stole på noen.

5. Mangel på friske grenser

Mangelfull grensesetting og uforutsigbare grenser inkluderer alle de ovennevnte punktene. Det inkluderer også at det eldste barnet ofte tar på seg en foreldrerolle. Usunne foreldre svikter når det gjelder omsorg for deres yngre barn, og de eldre barna må trå til.

6. Nedlatende kritikk, krenkelser, konflikter og doble budskap

Å utsette et familiemedlem for krenkelser og latterliggjøring er ikke humor, men en form for misbruk gjennom mobbing. Dysfunksjonelle familier har også en tendens til å kritisere og komme med doble budskap som forvirrer. Med dette menes at de kan gi uttrykk for at de trenger deg i det ene øyeblikket og avviser deg i andre øyeblikket.

Med slike beskjeder blir det vanskelig for et familiemedlem å vite hva som er sant og hva som er usant og ikke minst hvordan de skal forholde seg til situasjonen og eventuelt reagere. En dag er forelderen kjærlighetsfull, og neste dag opplever man å ble latterliggjort og slått. Slike beskjeder er uforutsigbare og skaper mer konflikt i familien.

Bestill time for familieterapi

 Mangel på kommunikasjon, intimitet og empati kan føre til dysfunksjonelle familier

7. Mangel på kjærlighet, empati og intimitet

Dysfunksjonelle familier demonstrerer sjeldent sunn adferd som inkluderer oppmerksomhet og kjærlighet. Det finnes lite fellesskapsfølelse og nærhet, og kjærlighet blir ofte forvekslet med straff. Det behøver ikke være noe medfølelse i en slik familie i det hele tatt.

8. Lukket familiesystem

I en slik familie forsøker man å holde andre familier, venner, skole og religiøse systemer borte med en intensjon om å beholde hemmelighetene innad i familien. Når dette skjer, vil de andre familiemedlemmene i begrenset grad få mulighet til å samhandle med andre mennesker for å lære sunn oppførsel å søke hjelp fra andre. Dette holder familien i et rigid og lukket system.

9. Rigid perfeksjonisme

Perfeksjonisme er et annet skadelig trekk i dysfunksjonelle familier. Her forsøker familiemedlemmene å oppnå perfeksjonisme, noe de aldri helt vil klare. Perfeksjonisme er en usunn måte å få kontroll og mestring på. Fordi man aldri vil oppnå å være perfekt, vil betydelige problemer oppstå gjennom livet.

10. Benektelse av åndelig fokus

Det å hindre familiemedlemmer til å delta på åndelige aktiviteter er dypt skadelig. Dette inkluderer det å bli nektet å delta på religiøse/åndelige tjenester, kurs for mindfullness eller på andre måter å bli nektet å utforske egen tro.

Dette kan også inkludere aktiviteter slik som å nyte naturen, det å leke, være kreativ og spontan, lese åndelige bøker eller rett og slett det å prøve ut andre aktiviteter.

Som familie bør målet være å jobbe sammen for å skape et friskt å utviklende familiesystem, hvor alle medlemmer blir ivaretatt, sett og hørt. Om du ser deg selv og din familie som et produkt av familie-dysfunksjon, bør du se etter veier å utvikle deg selv og helsen til din familie. Dette kan ofte innebære familierådgivning eller foreldreveiledning.

Hvordan kan Terapivakten hjelpe?

Vi tilbyr individuell terapi for voksne og ungdommer, foreldreveiledning og parterapi i eget hjem eller via digitale videosamtaler.

Terapivakten har som fokus og målsetning om å hjelpe alle familiemedlemmer til å skape et friskere system, hvor hvert individ blir møtt på sine følelser og behov, og hvor kommunikasjon er ærlig og kjærlig. Gjennom terapien jobber vi sammen med dere, til å få til et bestemt resultat. Er dere motiverte til å gjøre en endring, så er vi klare til å hjelpe dere!

Kontakt oss

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten