Tegn på dårlig forhold – når bør man avslutte et forhold?

Tegn på dårlig forhold – når bør man avslutte et forhold?

Det er viktig å ta tegn på dårlig forhold på alvor. Men det er ikke alltid like enkelt å legge merke til at et forhold er destruktivt og usunt, særlig når man står midt i det.

Men når du føler at du er i et ulykkelig forhold, bør du finne ut når det er på tide å avslutte det. I denne artikkelen kan du lese om 5 tegn som kjennetegner et dårlig forhold, samt når man bør avslutte et forhold som ikke gjør deg godt i livet.

5 tegn på dårlig forhold

Ingen forhold er like, og alle finner sin tilværelse for lykke på forskjellige måter. Når et forhold derimot er dårlig, vil det være ganske enkelt å legge merke til de samme mønstrene i ulykkelige forhold.

Et dårlig forhold kan gå hardt ut over den mentale helsen. Det kan blant annet føre til depresjon, angst, stress, ensomhet, eller dårlig selvtillit og selvfølelse. Derfor er det viktig å ta tegnene på alvor.

Nedenfor kan du lese om 5 tegn på et dårlig forhold. Hvis du kjenner deg igjen i noen av disse tegnene, bør du vurdere om forholdet skal avsluttes.

1. Du må hele tiden bevise noe
Dersom du hele tiden føler at du må bevise at du er bra nok for partneren din, vil dette være et stort faresignal. Din kjære skal få deg til å føle deg som den beste versjonen av deg selv. Han eller hun skal hjelpe deg opp og frem i livet, og være din fremste støttespiller.

Du er i et svært destruktivt forhold dersom du føler at din partner aldri synes du er bra nok. Med mangel på ros og anerkjennelse fra sin partner, vil man føle at man aldri gjør noe riktig. Slik skal det ikke være, og forholdet blir dermed svært usunt for deg.

2. Din partner er sjalu og eiesyk
Føler du at du ikke kan gjøre noe uten din partner? At han eller hun hele tiden overvåker deg? Må du konstant gi beskjed om hvor du er og hvem du er sammen med? Dette vil være et stort rødt flagg og et meget tydelig tegn på et usunt forhold. Uten tillit og trygghet vil det bli et ulykkelig forhold, som ikke gjør deg godt.

Dersom sjalusien fra din partner har ført til at du har gitt opp ting i livet som egentlig har vært svært viktig for deg, bør du ta dette tegnet på alvor. Å miste noe man har verdsatt høyt, vil føre til at du selv blir ulykkelig, selv om du kun prøver å få forholdet til å fungere.

3. Du gleder deg aldri til å komme hjem
Hvis det ikke lenger er glede knyttet til å komme hjem til din utvalgte, vil dette være et sikkert tegn på at forholdet bør avsluttes. Det kan for eksempel hende dere har utviklet dere i ulike retninger ettersom årene har gått eller at forholdet har dødd ut.

Kanskje det er mangel på intimitet eller kommunikasjon som har ført til et ulykkelig forhold? Da kan det være en mulighet å prøve parterapi. Men noen ganger vil det altså være best for begge parter å gå hvert til sitt, for å gi kjærligheten en ny sjanse med en annen som man kanskje passer enda bedre sammen med.

Få rask hjelp og rådgivning

Tegn på dårlig forhold - når bør man avslutte et forhold?

4. Du blir utsatt for vold
Vold i et parforhold er aldri noe man skal finne seg i. Dette gjelder både psykisk og fysisk vold. Det vil ikke alltid være direkte merkbart at man blir utsatt for psykisk vold. Derfor bør man lytte til andre man har rundt seg når de med alvor tar opp noe de mener virker ugreit i ditt forhold.

Det er også viktig å lytte til tegnene man selv merker. Dette kan for eksempel være at du ikke får dekket dine følelsesmessige eller fysiske behov, eller at din partner straffer deg for sykdom eller annet du ikke kan noe for.

5. Du er alltid i skyggen av din partner
Gjør dere aldri noe du har lyst til? Blir du alltid overkjørt i samtaler? Eller krever din partner all oppmerksomhet hele tiden? Dette kan virkelig tære på ens egen selvfølelse og selvtillit, og vil være et tydelig tegn på et usunt forhold.

I et parforhold skal begge parter stille likt. Dersom han eller hun hele tiden krever all oppmerksomhet og ikke gir rom for deg og den du er, kan det hende han eller hun har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Det vil være vanskelig å leve i et parforhold med en narsissist, og ofte kan det være behov for å prate med en erfaren terapeut med kunnskap på området.

Når bør man avslutte et forhold?

Det finnes ikke noe klart fasitsvar på når man bør avslutte et destruktivt forhold. Alle forhold og situasjoner er unike, og krever derfor at man takler de deretter.

For å virkelig finne ut om du bør avslutte et forhold, bør du ta et dypdykk i dine egne følelse og tanker. Tenk over hvordan din livssituasjon og livet generelt er nå, kontra hvordan det var før forholdet.

Forsøk å se ting i perspektiv og kjenn virkelig etter hvordan du har det inni deg. Ta deg tid til å svare på disse spørsmålene for å ta en sjekk av hvordan forholdet har påvirket ditt liv:

  • Er du den du ønsker å være?
  • Er du tilfreds med livssituasjonen du er i? Har du nådd dine mål karrieremessig og privat?
  • Gjør denne personen deg godt? Både for deg selv og for andre forhold i livet ditt?
  • Klarer du å være deg selv og slappe av i samvær med din partner?
  • Får han eller hun frem det beste i deg?
  • Er du virkelig lykkelig i parforholdet?

Dersom du ved å lese dette finner ut at du er i et usunt forhold, er det viktig at du ikke klandrer deg selv for alt som har skjedd. Det kan hende du føler skam og skyld, men det er viktig å vite at man ikke alltid merker selv når man er i et dårlig forhold.

Det du derimot bør gjøre er å se fremover og finne måter å takle situasjonen på. At du tar tak i problemene er et stort skritt i riktig retning. Du må først og fremst ta vare på deg selv og din egen mentale helse.

Terapi kan redde deg fra et ulykkelig forhold

For å prøve å redde et ulykkelig forhold, kan man prøve parterapi eller individuell terapi. Med parterapi kan dere begge få snakket ut om det dere opplever som problematisk og takle utfordringene sammen.

Individuell terapi kan derimot hjelpe deg med å styrke deg som individ. Samtidig kan det hjelpe deg med å se ting fra et nytt perspektiv dersom du er den eneste i parforholdet som føler at dere opplever tegn på dårlig forhold i samlivet. Hos Terapivakten tilbyr vi terapi tilpasset deg og dine behov. Vi legger vekt på at terapien skal være så bekvem og overkommelig som mulig for deg og du kan derfor velge mellom hjemmebasert terapi eller digital terapi. Ta kontakt i dag for å få hjelp med å takle et ulykkelig og usunt forhold.

Få rask hjelp og rådgivning

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten