Psykisk vold i parforhold – hva er konsekvensene?

Psykisk vold i parforhold – hva er konsekvensene?

Psykisk vold i parforhold kan komme til uttrykk på mange ulike måter. Ved noen tilfeller kan det hende man ikke engang legger merke til at man blir utsatt for psykisk terror i parforholdet. Overgriperen kan være god på å kamuflere sine psykiske overgrep eller utøve manipulasjon i parforholdet.

Et destruktivt parforhold kan virkelig ødelegge deg som person. Men når bør man avslutte et forhold, før det går for langt? Les videre for å finne ut nettopp dette og om du har blitt utsatt for psykisk vold i ditt parforhold.

Hva er psykisk vold i parforhold?

Psykisk vold i parforhold vil være måter å skremme og skade sin partner på uten å bruke fysisk makt. Det finnes flere måter en partner utøver psykisk vold på. Det kan være ting en sier eller gjør, men det omfatter også alt som ikke blir sagt eller gjort.

Tegn på psykisk vold i parforhold
Noen tegn er nokså klare og tydelige å se. De er kanskje ikke enkle å se for offeret i et destruktivt forhold, men spesielt for personer som er del av andre nære relasjoner. Noen ganger er den psykiske voldelige partneren spesielt angripende i andres nærvær, mens andre ganger foregår det kun bak lukkede dører.

Disse punktene kan være ting eller ytringer en psykisk voldelig partner bruker som “våpen”:

 • Ytrer alltid kritiske bemerkninger på sin partners atferd eller prestasjoner.
 • Partneren er verbalt slem og utsetter sin partner for svært skremmende opplevelser.
 • Straffer sin partner for noe de ikke kan noe for, som kronisk sykdom eller annet.
 • Nekter sin partner omgang med familie eller venner, slik at han eller hun blir sosialt isolert.
 • Har en truende adferd og kommer med trusler om straff for visse handlinger eller ytringer.
 • Anklager partneren sin for usanne påstander, noen ganger fordi de selv har gjort noe de ikke skulle.

Fraværende adferd og emosjonell neglisjering
Tegn man kanskje ikke alltid legger merke til, men som kan være minst like destruktivt for parforholdet, kan være alt en partner ikke sier eller ikke gjør. Når en person ikke får dekket sine psykiske og emosjonelle behov, kan dette være svært ødeleggende for psyken. Spesielt når disse behovene ikke blir tilfredsstilt fra sin egen partner.

Her ser du eksempler på hvordan dette kan foregå i praksis:

 • Gir ikke sin partner oppmerksomhet og kanskje ignorerer han eller henne fullstendig.
 • Viser ikke sin partner kjærlighet og anerkjennelse, hverken med ord eller handlinger.
 • Manipulerer sin partner ved å alltid legge skyld på han eller henne, og tar aldri ansvar selv.
 • Ser ikke sin partners verdi.
 • Viser ikke sin partner tillit og tror ikke det på han eller hun sier.

Få rask hjelp og veiledning fra din egen stue

Psykisk vold i parforhold - hva er konsekvensene?

Psykisk terror i parforhold kan føre til psykiske lidelser

Fordi psykisk vold kan utføres på mange ulike måter, vil også konsekvensene variere ut ifra hva man har blitt utsatt for. En svært tydelig konsekvens er at alt det som gjør deg til den du er, på en måte forsvinner. Du kan utvikle psykiske lidelser som endrer deg som person. Du kan blant annet utvikle angst, depresjon, få svært lav selvfølelse, oppleve store mengder stress, utvikle traumer, eller isolere deg fra omverdenen.

Ofte blir hele ens personlighet forvridd som en konsekvens av psykisk terror i parforholdet.

Dette vil kanskje ikke alltid være noe du legger merke til selv, men som andre du omgås vil merke i stor grad. Ofte blir hele ens personlighet forvridd som en konsekvens av psykisk terror i parforholdet.

Du som offer av psykisk vold i parforholdet kan også føle skam og skyld for det som er hendt. Det er ofte det din partner ønsker å oppnå. Han eller hun kan for eksempel prøve å bortforklare volden med at du har hatt en provoserende oppførsel.

Dersom du er i et forhold med en narsissist vil dette få deg til å tvile på alt du tenkte var riktig. Det vil tære på selvfølelsen og selvtilliten. Dette er fordi de er mestere på manipulasjon i parforholdet.

Rusmisbruk som mulig konsekvens

Dersom den psykiske volden i parforholdet har gått langt og forholdet har blitt destruktivt, kan det hende man søker trøst andre steder. Rus og alkohol kan i noen tilfeller være en måte å flykte fra problemene på.

Dette gjelder spesielt dersom den psykiske terroren har gått ut over andre forhold i ditt liv. Kanskje du har mistet kontakten med venner og/eller familie. Da kan det føles som om alkoholen eller rusmiddelet er “din eneste venn”. Samtidig kan det døve tankene og få deg til å glemme det du blir utsatt for i en liten periode.

Dessverre vil misbruk av rusmidler kun gjøre problemene verre, selv om det kan føles godt der og da. Hvis du utvikler et rusmisbruk i tillegg til å bli utsatt for psykisk vold i parforholdet, vil du kun ha dobbelt så mange problemer som må behandles i ettertid.

Når bør man avslutte et forhold?

Et destruktivt forhold vil kun være ødeleggende for deg og din egen helse. Samtidig kan det gå ut over ditt personlige liv utenfor forholdet, som det er kommet frem i denne artikkelen. Derfor bør du komme deg ut av forholdet så fort du merker at noe skurrer. Jo før, jo bedre.

Det er dessverre ikke alltid mulig å redde et forhold. Selv om du er veldig glad i din partner, vil et destruktivt forhold kun føre til smerte på sikt. Med en gang du merker at du blir utsatt for psykisk vold i parforholdet, bør du komme deg vekk fra den ødeleggende relasjonen. Sett deg selv og din egen psykiske helse først.

Få hjelp med å avslutte et destruktivt forhold

Noen ganger har den psykiske volden vart i så mange år at det blir vanskelig å komme seg ut av et destruktivt forhold. Da kan det være nødvendig med hjelp og støtte på veien. En erfaren terapeut med ekspertise på området, kan hjelpe deg med å se forholdet fra nye synsvinkler.

Slik kan du se at ditt forhold muligens er svært destruktivt. Noen ganger kan det også bli en åpenbaring, da du ikke har visst hva dine psykiske lidelser skyldtes.

Få rask hjelp og veiledning fra din egen stue

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten