Hvordan takle en narsissist? Tips og nyttige verktøy

Hopp til et tema i artikkelen:

Hvordan takle en narsissist? Tips og nyttige verktøy

Hvordan takle en narsissist? Det finnes ikke et klart å tydelig svar på dette spørsmålet. Det er fordi du mest sannsynlig vil møte på narsissister i mange ulike sammenhenger i livet.

Det kan for eksempel være en narsissistisk kjæreste, mor, venninne, leder på jobben, eller til og med barn. Det som særlig kan være smertefullt og føre til psykiske lidelser blant de som omgås narsissister, er dersom man har en narsissist i familien.

En narsissist kan få deg til å tvile på alt ved deg selv. Deres mål er å svekke din selvfølelse, for at de skal føle seg bedre selv. Men dersom noe skulle true eller oppleves som skadelig på deres eget selvbilde, vil du mest sannsynlig kunne oppleve et utbrudd av narsissistisk raseri. Sinne er nemlig deres mest brukte våpen for å svekke andre.

Uansett om du opplever narsissistisk raseri eller om det er andre tegn på narsissisme som påvirker deg i din hverdag, kan det være vanskelig å vite hvordan du skal forholde deg til en narsissist. Derfor er det viktig å ha gode og nyttige verktøy med deg i hverdagen, og gjennom resten av livet.

I denne artikkelen får du mange råd og tips på hvordan du takler en narsissist i ulike typer sammenheng.

Hvordan takle en narsissist som kjæreste?

En narsissist er en mester på å manipulere de han eller hun har rundt seg. Dersom du er i et parforhold med en narsissist, kan det hende du har store problemer med å selv se at det er den andre parten som er roten til problemer i parforholdet eller at du ikke har det bra med deg selv.

Han eller hun kan manipulere deg til å føle at alt er din skyld. De tror at de selv aldri gjør feil. Samtidig kan han eller hun kreve store mengder oppmerksomhet og stadige bekreftelser. Sjalusi er et svært vanlig personlighetstrekk ved narsissister.

Men hvordan kan du egentlig takle en narsissist som kjæreste? Som regel vil det ikke nytte å forsøke å ha en logisk diskusjon med vedkommende. Det kan derimot hjelpe med eksperthjelp utenfra, for eksempel med individualterapi.

Dessverre er det beste rådet å komme seg vekk så fort som mulig. Dette kan være et vanskelig valg å ta, men på sikt og med avstand fra den narsissistiske kjæresten klarer du å se at dette vil være den beste løsningen for deg selv.

Få rask å diskré hjelp av våre dyktige psykologer

Å leve med en narsissist i familien

Å ha en narsissist i familien, kan ødelegge hele familiesystemet. Narsissisme er ikke noe som er mest typisk for et av kjønnene. Derfor kan både mor, far eller barn være en narsissist.

I de verste tilfellene kan det føre til at de ulike familiemedlemmene utvikler dårlige forhold til hverandre, og at familien blir oppløst. En narsissist kan sette hele stemningen for hjemmet, og det kan være vanskelig å være seg selv i sitt eget hjem.

Når mor er narsissist

Når mor er narsissist kan dette være spesielt ødeleggende for barns oppvekst. Fordi kvinner, biologisk sett, ofte er flinkere på å vise omsorg enn menn, vil barnet eller barna virkelig miste en stor del av det som utgjør en sunn oppvekst.

Narsissister er mer opptatt av seg selv enn noen andre, noe som kan føre til følelsesmessig neglisjering av barn. Dette kan føre til traumer i ettertid, som ofte gir utslag i voksen alder.

En narsissistisk mor kan også føre til at de andre familiemedlemmene utvikler et dårlig forhold til hverandre, så vel som til moren. Dette er fordi det alltid vil være vanskelig å tilfredsstille narsissistens høye forventninger og krav. Derfor kan det hende barna aldri føler seg bra nok, samtidig som de føler de må konkurrere mot sine søsken om å være flinkest for å vinne morens positive oppmerksomhet.

I tillegg kan hun som narsissist også kreve at hun selv får all oppmerksomhet. Som regel vil hun ikke la andre skinne, og ros kan være helt fraværende og sjeldent ytres.

Hvordan takle din narsissistiske mor eller far

Noe du kan prøve på egenhånd er å gi uttrykk for at du ikke godtar behandlingen du opplever. Du kan forsøke å kritisere narsissistens urettferdige ytringer eller handlinger, men da er det viktig at du går rett på den faktiske handlingen, og ikke på dens person. Dersom du skulle såre en narsissistisk forelder, vil det nemlig kun gjøre situasjonen verre.

Du kan også forsøke å få personen til å få det bedre med seg selv. Narsissister er ofte svært usikre eller lite glad i seg selv. Med konkret ros når de fortjener det, kan du hjelpe dem med å bygge bedre selvtillit.

Hvis du som leser dette forstår at dine psykiske utfordringer skyldes oppveksten, vil du gjøre klokt i å oppsøke hjelp og terapi for å bearbeide dine vonde minner fra barndommen.

Bestill en uforpliktende samtale hos våre erfarne psykologer

Hvordan takle en narsissist?

Har et barn i din nærhet narsissistiske foreldre?

Som barn vil det være vanskelig å forstå at noe er galt eller at en forelder er narsissist. Et barn tilpasser seg situasjonen og det unormale blir normalt. Dersom du som voksen opplever at et barn viser en usunn atferd, er det lurt å undersøke hva årsaken kan være.

Det er viktig at du forsøker å hjelpe barnet. Spør hvordan det har det og ta gjerne kontakt med andre voksne i barnets nærhet, som helsesøster, barnets lærer eller barnehageansatte. Husk at hvis du prater med barnet om hvordan det har det hjemme, vil det høyst sannsynlig være lojal mot foreldrene sine og normalisere det som skjer.

Hvordan takle et narsissistisk barn?

Når et barn blir narsissist, kan dette skyldes foreldrenes store forsøk på å fremme sitt eget barn i enhver sammenheng.

De fleste foreldre ønsker kun det beste for sine barn, noe som er både naturlig og sunt. Men når foreldre begynner å se på sitt eget barn som bedre enn alle andre, kan dette få svært negative konsekvenser for barnet, og ikke bare omgivelsene.

Som foreldre er det viktig å være bevisst sin oppførsel overfor barnet. Man skal selvfølgelig rose de og bygge opp en sunn selvtillit, men det kan være lurt å ikke skryte uhemmet uten å også rose andre, fordi det skaper urealistiske forventninger og forestillinger hos barnet.

Prøv å lære barnet medmenneskelighet, omsorg for andre og at alle er like mye verdt som individer, uavhengig av prestasjoner. Dette er også viktig å huske for ansatte ved barnehager eller skoler, trenere ved idretter eller andre voksne som er i kontakt med barn.

En narsissistisk venninne kan redusere selvfølelsen din

Det kan virkelig være ødeleggende for et vennskap når man har en narsissistisk venninne. Det er kanskje ikke alltid tilfellet at man står like nær en venninne som man gjør med familiemedlemmer. På grunn av det kan det være ekstra vanskelig å prate om slike ting.

Selv om du er svært glad i venninnen din, vil et vennskap til en narsissist tære på din egen selvfølelse og selvtillit. Din venninne kan kanskje kreve all oppmerksomheten hele tiden, uten at du slipper til. Eller kanskje hun manipulerer deg til å vende deg mot andre.

Uansett vil et slikt vennskap på sikt kun føre til at du blir tappet for energi.

Hvordan takler du henne?

Et godt råd vil være å spørre hvordan hun egentlig har det. Selv om en narsissist sjelden vil innrømme feil eller mangler ved seg selv, kan det hende venninnen din går og bærer på vonde minner fra barndommen eller annet som har ført til at de utviklet denne personlighetsforstyrrelsen.

Men det kan også hende du ikke kommer noen vei med dette. Da kan du vurdere om du direkte skal ta opp de områdene du opplever som problematiske. Vær obs på at dette kan tas svært ille opp. Men for å redde vennskapet kan det være eneste mulighet.

Hvis heller ikke det fungerer, bør du vurdere om du har det bedre uten denne personen i livet ditt. Eller om du bør begrense samværet med henne.

I møte med narsissisten på jobb

Det kan være ekstra vanskelig å ha en narsissistisk leder på jobb. Et klart kjennetegn med narsissister i jobbsammenheng er at de er maktsyke, vanskelige å samarbeide med og at de verner godt om sitt eget ego.

Å være i kontakt med en narsissist i jobbsammenheng kan virkelig skade arbeidsgleden. De kan prøve å fornærme deg eller stille deg i et dårlig lys i andres påhør. Dette kan føre til såpass stor mistrivsel, at du kanskje vurderer å gi opp.

Men før du gjør det, bør du prøve å følge disse rådene for hvordan du kan forholde deg til en narsissist på jobb:

  • Unngå offentlige diskusjoner.
  • Utvis høy grad av selvsikkerhet og vis at du ikke er en de kan hakke på.
  • Forsøk å unngå å reagere dersom han eller hun prøver å fornærme deg.

Få hjelp med å takle narsissisten

Hvordan takle en narsissist når du føler du har prøvd alt du kan? Som skrevet ved flere av tilfellene over, kan det ofte være bedre å faktisk leve et liv uten denne personen.

Men noen ganger er ikke dette et alternativ. Da bør du oppsøke hjelp for å kunne takle situasjonen og narsissisten i ditt liv.

En terapeut vil kunne hjelpe deg med å finne de riktige verktøyene som hjelper deg med å takle narsissisten. Samtidig kan terapeuten hjelpe deg med å se livet ditt fra et nytt perspektiv. Et liv hvor du selv sitter i førersetet for din egen lykke.

Ikke la en narsissist styre livet ditt i en negativ retning. Oppsøk terapi i dag for å for å komme deg ut av usunne forhold i ditt liv.

Bestill en uforpliktende online samtale for kun 1095,- (50 min)