Hvordan få bedre selvtillit? Det finnes ikke kun ett enkelt svar på dette som i en fei kan gi deg bedre selvtillit. Selvtillit defineres som en persons tiltro til egne personlige evner til å prestere. Denne tiltroen kan ved hjelp av øvelser og endring av tankemønsteret trenes opp, slik at du kan få bedre selvtillit over tid.

Mange lider av dårlig selvtillit, noe som kan oppleves som et stort hinder i hverdagen. Det gjelder å finne en god balanse og bygge selvtillit som er sunn. Når noen har for høy selvtillit kan dette også få uheldige utfall.

Lur hjernen til bedre selvtillit

For å få bedre selvtillit er det mulig å lure hjernen til å tro at du har bedre selvtillit enn det du egentlig har. Ved å gjøre det over tid, vil det til slutt bli en vanlig del av hvordan du tenker. På sikt oppnår du da god selvtillit. Det er mulig å lure hjernen til bedre selvtillit med hvordan man tenker, samtidig som kroppspråket vil ha innvirkning på hvordan man føler seg.

Ved å ha riktig tankesett kan du bygge selvtillit over tid. Dette er en indre faktor som påvirker selvtilliten og som du selv kan kontrollere. Det er som man sier: Alt sitter i hodet. Dette gjelder også for selvtilliten. Som du kan lese om nedenfor, finnes det flere måter du kan bygge opp selvtilliten gjennom tankemåten. Det gjelder å fokusere på det som er positivt og ta med seg positive opplevelser videre til flere deler av livet.

Kroppsspråket vil være en ytre faktor som påvirker selvtilliten. I tillegg vil selvtilliten påvirkes av andre ytre faktorer som at du for eksempel er godt forberedt fremfor en oppgave ved å ha alle tingene du trenger for å utføre den på best mulig måte. Dette er ytre faktorer du selv kan kontrollere.

Til motsetning finnes det også ytre faktorer du ikke har mulighet til å kontrollere. Dette vil for eksempel være hvordan andre mennesker oppfører seg eller hvilke tilbakemeldinger du mottar fra andre. Selvtilliten kan i betraktelig grad bli bygd opp av at man får gode tilbakemeldinger fra andre. Men dette er ikke alltid noe man kan oppnå. Det du derimot har mulighet til, er å velge hvordan du lar tilbakemeldinger påvirke deg.

Les videre for å finne ut hvordan du kan få bedre selvtillit og hvilke øvelser du bør utføre for å få til dette.

Hvordan få bedre selvtillit?

Hvordan få bedre selvtillit?

Det finnes ulike øvelser du kan gjøre for å få bedre selvtillit. Fordi alle mennesker er forskjellige, gjelder det å finne en metode som virker for deg. Her får du fem konkrete metoder og øvelser for hvordan du kan få bedre selvtillit:

Visualiser at du lykkes med oppgaven eller scenariet du står overfor

Dette er mental trening som de fleste idrettutøvere utfører. Skiløpere ser for eksempel for seg at de er den første som går over målstreken. Dette kan du også gjøre. Se for deg at du lykkes, slik at du begynner å tenke som en vinner. Du lurer på en måte hjernen til å tro at det skal gå bra før du i det hele tatt har vært i situasjonen.

Sett deg realistiske mål

Det er lurt å ta babyskritt når du begynner med å forbedre selvtilliten din. Når du setter deg mål, kan det også være lurt å sette seg delmål underveis. Når du når et mål som er lite, vil du få mestringsfølelse, og dermed bedre selvtillit, fordi du får bedre tro på dine egne evner. Samtidig kan for store utfordringer virke ødeleggende for selvtilliten.

Vær alltid i forkant av ubehagelige situasjoner

Forbered hjernen på det verste som kan skje, slik at du på forhånd finner løsninger for situasjonen, spørsmålet eller utfordringer. På denne måten takler du situasjonen eller utfordringen bedre når den oppstår fordi du er bedre forberedt. Du har tenkt over alle mulige utfall, slik at du vet hva du skal gjøre eller si dersom det skulle skje.

Tenk over kroppsholdningen din

Kroppsholdning har mye å si for hvordan man føler seg. Samtidig gir det ut signaler til andre man omgås. For å øke graden av selvsikkerhet gjennom kroppsholdning, bør du stå stødig med bena plantet godt i bakken. Du bør også åpne opp overkroppen, altså at du har armene rett ned eller avslappet foldet på ryggen eller i fanget.

Velg å lytte til den positive stemmen i hodet

Du kjenner deg kanskje igjen i at to stemmer i hodet snakker imot hverandre. Én sier: “dette får du ikke til”, mens den andre prøver å overbevise deg om at “det kommer til å gå fint”. Du velger selv hvilken stemme du skal gi plass til. Hvis du gir mer kraft til den positive stemmen, vil dette hjelpe deg med å takle situasjonen bedre.

Få ekstra hjelp på veien

Når man jobber med å bygge selvtillit, vil det være en god hjelp på veien å ha noen å snakke med. Ikke bare vil det være godt for deg å få ut frustrasjonen du sitter inne med, men det kan også være fint å få gode innspill som kan hjelpe deg med å takle hverdagens utfordringer bedre.

Samtidig vil det også føles godt å dele erfaringer med noen som har kompetanse på området og som kan komme med eksperttips. Terapivaktens terapeuter kan hjelpe deg med å finne ut hvordan du kan få bedre selvtillit. Ved å snakke sammen og ved at du selv utfører øvelser, kan du oppleve fremdrift og på sikt bygge opp en sunn selvtillit som vil forbedre ditt liv.