Foreldre til rusavhengige: Fem feil du ofte gjør i en tilfriskningsprosess

Det kan være krevende å være foreldre til rusavhengige

Foreldre til rusavhengige: Fem feil du ofte gjør i en tilfriskningsprosess

Ove Andre Remme er daglig leder av Terapivakten. Han har vært med på å bygge opp flere behandlingsprogram og hjulpet hundrevis av rusavhengige og foreldre til rusavhengige. Dette er hans råd til foresatte og pårørende i en tilfriskningsprosess.

Når du opplever rusavhengighet i familien er det viktig å ta beslutninger som ikke tilrettelegger for kontinuitet av problemet. Det er vanlig at du som foresatte eller pårørende vil kunne ta valg som gjør vondt verre – til tross for de alle beste intensjoner.

I denne artikkelen går jeg gjennom feiltrinn pårørende eller foreldre til rusavhengige gjerne begår i en tilfriskningsprosess. I tillegg presenterer jeg alternative måter du kan hjelpe den rusavhengige på.

1. Foreldre til rusavhengige kan «muliggjøre» atferden

Vanlig feiltrinn: Jeg har tidligere hatt veiledning med foresatte på randen av sammenbrudd. Det ble da avdekket at de fortsatt betalte regninger, ryddet rommet og lånte penger til sin avhengige sønn/datter. Slike handlinger både muliggjør og opprettholder dårlig selvfølelse.

Vi mennesker har en naturlig og direkte måte å håndtere smerte på. Vi må gjerne kjenne på smerten før vi søker måter å helbredes på. Dersom vi aldri opplever smerte vil vi heller ikke se noen grunn til endring. Når du muliggjør hindrer du som foresatte til rusavhengige at den avhengige innser nødvendigheten av å stanse misbruket.

Hvordan hjelpe en rusavhengig: De siste 8 årene har mitt budskap til foreldre og pårørende til rusavhengige vært det samme – gjør det aldri enkelt for din sønn/datter å fortsette med avhengigheten. Om du virkelig ønsker å finne en løsning er det avgjørende å ta ett skritt til siden for å la den avhengige føle på den smerten som rusmisbruket bringer med seg.

2. Du tillater den rusavhengige å velge retning i prosessen mot rusfrihet

Vanlig feiltrinn: Framfor å stole på alle anbefalinger og råd fra profesjonelle behandlere har jeg flere ganger vært vitne til at foreldre tillater den avhengige å velge retning i prosessen mot rusfrihet. Dersom du som foresatte til en rusmisbruker tillater dette kan det utvikle seg til en prosess som ikke løser noe. Dette fordi den avhengige ofte vil velge den enkleste veien som gjerne ikke krever personlig innsats.

Hvordan hjelpe en rusavhengig: For å hjelpe rusavhengige og pårørende er det nødvendig å finne tilbake til sunne personlige- og familieforhold, samt eliminering av rus- og medavhengighet. Jeg har sett og opplevd at foreldre til rusavhengige kan hjelpe på en betydningsfull måte med riktig veiledning i kombinasjon med terapi for unge. Dette kan lede til at den rusavhengige mottar den nødvendige profesjonelle hjelpen.

Lyst å få styrket dine mistanker å vite mer om hvordan du kan hjelpe en person med et rusproblem, så kan du uforpliktende ta dette gratiskurset:

Gratiskurs om 5 vanlige tegn rusmisbruk

Foreldre til rusavhengige kan ofte trå feil i tilfriskningsprosessen

3. Du lytter og påvirkes av «støyet» fra den avhengige

Vanlig feiltrinn: Med støy mener jeg sparking i dører, skriking, benektelse og det å skylde på andre ved konfrontasjon. Det er viktig å huske på at rusavhengighet som en sykdom ikke ønsker å bli bekjempet og vil gjøre alt for å forsvare og rettferdiggjøre sin livsform. Den vil rett og slett krige tilbake!

Hvordan hjelpe en rusavhengig: Det er alltid vanskelig som foresatte til rusavhengige å lukke ørene til alt bråket. Dette rett og slett fordi du er glad i barnet ditt. Derfor er derfor spesielt viktig at du søker rådgivning og hjelp fra profesjonelle behandlere. Disse kan hjelpe deg med å se forskjellene mellom spetakkel og et rop om hjelp.

4. Du straffer den rusavhengige og anser ikke avhengighet som en sykdom

Vanlig feiltrinn: Som foreldre til rusavhengige er det fort gjort å bli sint og frustrert, noe som gjerne fører til at du kjefter på den avhengige framfor å bidra til behandling. Dette bunner ofte i at du ikke ser på rusavhengighet som en sykdom og reagerer deretter.

Hvordan hjelpe en rusavhengig: Om noen i din familie for eksempel hadde hatt diabetes og begynte å svimle som følge av lavt blodsukker, da ville du selvsagt ikke blitt sinte og straffet vedkommende. Du ville heller ikke hindret at han eller hun fikk den nødvendige hjelpen. Jeg vet hvor vanskelig det kan være, men det er avgjørende at du ser på avhengighet som en sykdom som kan behandles og ikke som et atferdsproblem. Ved å endre måten du ser på avhengigheten kan det endre måten du reagerer på symptomene.

5. Du overser symptomer på avhengighet i familien

Vanlig feiltrinn: Et siste feiltrinn foreldre til rusavhengige ofte begår er å overse klare symptomer på avhengighet. Jeg mener vi alle er utstyrt med en intuisjon, og du som foreldre eller pårørende vil som regel ha en magefølelse som sier ifra når noe er galt.

Hvordan hjelpe en rusavhengig: Det bør ringe en varsellampe dersom du som foresatte eller pårørende får følelsen av at en atferd ikke stemmer. I slike tilfeller er det viktig å ta ansvar og konfrontere din sønn eller datter, selv om dette kan være noe du helst vil unngå. Det anbefales også at du tar kontakt med profesjonelle for å rådføre deg.

Hvordan Terapivakten kan hjelpe dere som er foreldre til rusavhengige

Hos Terapivakten anser vi avhengighet som en sykdom som påvirker hjernen, kroppen og sjelen. Når disse har blitt behandlet kan den avhengige endelig ha sjanse til å leve et fullverdig liv.

Terapivakten tilbyr et sammensatt behandlingsprogram for rusavhengige, alkoholikere og foresatte. Programmet består av oppfølging, veiledning, terapi og deltagelse i ettervern ett år etter endt primær-behandling. Dette foregår i trygge omgivelser hjemme hos dere og også gjennom terapi på nett.

Bestill en veiledning samtale til kun 495,-

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten

GRATIS KURS

«5 VANLIGE TEGN PÅ RUSMISBRUK»

Meld deg på vårt uforpliktende gratiskurs og lær deg 5 vanlige tegn på rusmisbruk og alkoholisme slik at du kan hjelpe å hindre at et rusmisbruk eskalerer.