Foreldre til rusavhengige: Fem feil du ofte gjør i en tilfriskningsprosess

Det kan være krevende å være foreldre til rusavhengige

Foreldre til rusavhengige: Fem feil du ofte gjør i en tilfriskningsprosess

Ove Andre Remme er daglig leder av Terapivakten. Han har vært med på å bygge opp flere behandlingsprogram og hjulpet hundrevis av rusavhengige og foreldre til rusavhengige. Dette er hans råd til foresatte og pårørende i en tilfriskningsprosess.

Når du opplever rusavhengighet i familien er det viktig å ta beslutninger som ikke tilrettelegger for kontinuitet av problemet. Det er vanlig at du som foresatte eller pårørende vil kunne ta valg som gjør vondt verre – til tross for de alle beste intensjoner.

I denne artikkelen går jeg gjennom feiltrinn pårørende eller foreldre til rusavhengige gjerne begår i en tilfriskningsprosess. I tillegg presenterer jeg alternative måter du kan hjelpe den rusavhengige på.

1. Foreldre til rusavhengige kan “muliggjøre” atferden

Vanlig feiltrinn: Jeg har tidligere hatt veiledning med foresatte på randen av sammenbrudd. Det ble da avdekket at de fortsatt betalte regninger, ryddet rommet og lånte penger til sin avhengige sønn/datter. Slike handlinger både muliggjør og opprettholder dårlig selvfølelse.

Vi mennesker har en naturlig og direkte måte å håndtere smerte på. Vi må gjerne kjenne på smerten før vi søker måter å helbredes på. Dersom vi aldri opplever smerte vil vi heller ikke se noen grunn til endring. Når du muliggjør hindrer du som foresatte til rusavhengige at den avhengige innser nødvendigheten av å stanse misbruket.

Hvordan hjelpe en rusavhengig: De siste 8 årene har mitt budskap til foreldre og pårørende til rusavhengige vært det samme – gjør det aldri enkelt for din sønn/datter å fortsette med avhengigheten. Om du virkelig ønsker å finne en løsning er det avgjørende å ta ett skritt til siden for å la den avhengige føle på den smerten som rusmisbruket bringer med seg.

2. Du tillater den rusavhengige å velge retning i prosessen mot rusfrihet

Vanlig feiltrinn: Framfor å stole på alle anbefalinger og råd fra profesjonelle behandlere har jeg flere ganger vært vitne til at foreldre tillater den avhengige å velge retning i prosessen mot rusfrihet. Dersom du som foresatte til en rusmisbruker tillater dette kan det utvikle seg til en prosess som ikke løser noe. Dette fordi den avhengige ofte vil velge den enkleste veien som gjerne ikke krever personlig innsats.

Hvordan hjelpe en rusavhengig: For å hjelpe rusavhengige og pårørende er det nødvendig å finne tilbake til sunne personlige- og familieforhold, samt eliminering av rus- og medavhengighet. Jeg har sett og opplevd at foreldre til rusavhengige kan hjelpe på en betydningsfull måte med riktig veiledning i kombinasjon med terapi for unge. Dette kan lede til at den rusavhengige mottar den nødvendige profesjonelle hjelpen.

Lyst å få styrket dine mistanker å vite mer om hvordan du kan hjelpe en person med et rusproblem, så kan du uforpliktende ta dette gratiskurset:

Gratiskurs om 5 vanlige tegn rusmisbruk

Foreldre til rusavhengige kan ofte trå feil i tilfriskningsprosessen

3. Du lytter og påvirkes av “støyet” fra den avhengige

Vanlig feiltrinn: Med støy mener jeg sparking i dører, skriking, benektelse og det å skylde på andre ved konfrontasjon. Det er viktig å huske på at rusavhengighet som en sykdom ikke ønsker å bli bekjempet og vil gjøre alt for å forsvare og rettferdiggjøre sin livsform. Den vil rett og slett krige tilbake!

Hvordan hjelpe en rusavhengig: Det er alltid vanskelig som foresatte til rusavhengige å lukke ørene til alt bråket. Dette rett og slett fordi du er glad i barnet ditt. Derfor er derfor spesielt viktig at du søker rådgivning og hjelp fra profesjonelle behandlere. Disse kan hjelpe deg med å se forskjellene mellom spetakkel og et rop om hjelp.

4. Du straffer den rusavhengige og anser ikke avhengighet som en sykdom

Vanlig feiltrinn: Som foreldre til rusavhengige er det fort gjort å bli sint og frustrert, noe som gjerne fører til at du kjefter på den avhengige framfor å bidra til behandling. Dette bunner ofte i at du ikke ser på rusavhengighet som en sykdom og reagerer deretter.

Hvordan hjelpe en rusavhengig: Om noen i din familie for eksempel hadde hatt diabetes og begynte å svimle som følge av lavt blodsukker, da ville du selvsagt ikke blitt sinte og straffet vedkommende. Du ville heller ikke hindret at han eller hun fikk den nødvendige hjelpen. Jeg vet hvor vanskelig det kan være, men det er avgjørende at du ser på avhengighet som en sykdom som kan behandles og ikke som et atferdsproblem. Ved å endre måten du ser på avhengigheten kan det endre måten du reagerer på symptomene.

5. Du overser symptomer på avhengighet i familien

Vanlig feiltrinn: Et siste feiltrinn foreldre til rusavhengige ofte begår er å overse klare symptomer på avhengighet. Jeg mener vi alle er utstyrt med en intuisjon, og du som foreldre eller pårørende vil som regel ha en magefølelse som sier ifra når noe er galt.

Hvordan hjelpe en rusavhengig: Det bør ringe en varsellampe dersom du som foresatte eller pårørende får følelsen av at en atferd ikke stemmer. I slike tilfeller er det viktig å ta ansvar og konfrontere din sønn eller datter, selv om dette kan være noe du helst vil unngå. Det anbefales også at du tar kontakt med profesjonelle for å rådføre deg.

Hvordan Terapivakten kan hjelpe dere som er foreldre til rusavhengige

Hos Terapivakten anser vi avhengighet som en sykdom som påvirker hjernen, kroppen og sjelen. Når disse har blitt behandlet kan den avhengige endelig ha sjanse til å leve et fullverdig liv.

Terapivakten tilbyr et sammensatt behandlingsprogram for rusavhengige, alkoholikere og foresatte. Programmet består av oppfølging, veiledning, terapi og deltagelse i ettervern ett år etter endt primær-behandling. Dette foregår i trygge omgivelser hjemme hos dere og også gjennom terapi på nett.

Se våre hjelpere

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten