Foreldre til rusavhengige: Fem feil du ofte gjør i en tilfriskningsprosess

Sep 20, 2018 | Rus og avhengighet

Ove Andre Remme er daglig leder av Terapivakten. Han har vært med på å bygge opp flere behandlingsprogram og hjulpet hundrevis av rusavhengige og foreldre til rusavhengige. Dette er hans råd til foresatte og pårørende i en tilfriskningsprosess.

Når du opplever rusavhengighet i familien er det viktig å ta beslutninger som ikke tilrettelegger for kontinuitet av problemet. Det er vanlig at du som foresatte eller pårørende vil kunne ta valg som gjør vondt verre – til tross for de alle beste intensjoner.

I denne artikkelen går jeg gjennom feiltrinn pårørende eller foreldre til rusavhengige gjerne begår i en tilfriskningsprosess. I tillegg presenterer jeg alternative måter du kan hjelpe den rusavhengige på.

1. Foreldre til rusavhengige kan “muliggjøre” slik at den rusavhengige kan fortsette rusmisbruket

Vanlig feiltrinn: Jeg har tidligere hatt veiledning med foresatte på randen av sammenbrudd. Det ble da avdekket at de fortsatt betalte regninger, ryddet rommet og lånte penger til sin avhengige sønn/datter. Slike handlinger både muliggjør og opprettholder dårlig selvfølelse.

Vi mennesker har en naturlig og direkte måte å håndtere smerte på. Vi må gjerne kjenne på smerten før vi søker måter å helbredes på. Dersom vi aldri opplever smerte vil vi heller ikke se noen grunn til endring. Når du muliggjør hindrer du som foresatte til rusavhengige at den avhengige innser nødvendigheten av å stanse misbruket.

Hvordan hjelpe en rusavhengig: De siste 8 årene har mitt budskap til foreldre og pårørende til rusavhengige vært det samme – gjør det aldri enkelt for din sønn/datter å fortsette med avhengigheten. Om du virkelig ønsker å finne en løsning er det avgjørende å ta ett skritt til siden for å la den avhengige føle på den smerten som rusmisbruket bringer med seg.

2. Du tillater den rusavhengige å velge retning i prosessen mot rusfrihet

Vanlig feiltrinn: Framfor å stole på alle anbefalinger og råd fra profesjonelle behandlere har jeg flere ganger vært vitne til at foreldre tillater den avhengige å velge retning i prosessen mot rusfrihet. Dersom du som foresatte til rusavhengige tillater dette kan det utvikle seg til en prosess som ikke løser noe. Dette fordi den avhengige ofte vil velge den enkleste veien som gjerne ikke krever personlig innsats.

Hvordan hjelpe en rusavhengig: For å hjelpe rusavhengige og pårørende er det nødvendig å finne tilbake til sunne personlige- og familieforhold, samt eliminering av rus- og medavhengighet. Jeg har sett og opplevd at foreldre til rusavhengige kan hjelpe på en betydningsfull måte med riktig veiledning i kombinasjon med terapi for unge. Dette kan lede til at den rusavhengige mottar den nødvendige profesjonelle hjelpen.

3. Du lytter og tar til deg alt styret og spetakkelet fra den avhengige

Vanlig feiltrinn: Ved spetakkel mener jeg sparking i dører, skriking, benektelse og det å skylde på andre ved konfrontasjon. Det er viktig å huske på at rusavhengighet som en sykdom ikke ønsker å bli bekjempet og vil gjøre alt for å forsvare og rettferdiggjøre sin livsform. Den vil rett og slett krige tilbake!

Hvordan hjelpe en rusavhengig: Det er alltid vanskelig som foresatte til rusavhengige å lukke ørene til alt bråket. Dette rett og slett fordi du er glad i barnet ditt. Derfor er derfor spesielt viktig at du søker rådgivning og hjelp fra profesjonelle behandlere. Disse kan hjelpe deg med å se forskjellene mellom spetakkel og et rop om hjelp.

4. Du straffer den rusavhengige og anser ikke avhengighet som en sykdom

Vanlig feiltrinn: Som foreldre til rusavhengige er det fort gjort å bli sint og frustrert, noe som gjerne fører til at du kjefter på den avhengige framfor å bidra til behandling. Dette bunner ofte i at du ikke ser på rusavhengighet som en sykdom og reagerer deretter.

Hvordan hjelpe en rusavhengig: Om noen i din familie for eksempel hadde hatt diabetes og begynte å svimle som følge av lavt blodsukker, da ville du selvsagt ikke blitt sinte og straffet vedkommende. Du ville heller ikke hindret at han eller hun fikk den nødvendige hjelpen. Jeg vet hvor vanskelig det kan være, men det er avgjørende at du ser på avhengighet som en sykdom som kan behandles og ikke som et atferdsproblem. Ved å endre måten du ser på avhengigheten kan det endre måten du reagerer på symptomene.

5. Du overser symptomer på avhengighet i familien

Vanlig feiltrinn: Et siste feiltrinn foreldre til rusavhengige ofte begår er å overse klare symptomer på avhengighet. Jeg mener vi alle er utstyrt med en intuisjon, og du som foreldre eller pårørende vil som regel ha en magefølelse som sier ifra når noe er galt.

Hvordan hjelpe en rusavhengig: Det bør ringe en varsellampe dersom du som foresatte eller pårørende får følelsen av at en atferd ikke stemmer. I slike tilfeller er det viktig å ta ansvar og konfrontere din sønn eller datter, selv om dette kan være noe du helst vil unngå. Det anbefales også at du tar kontakt med profesjonelle for å rådføre deg.

Hvordan Terapivakten kan hjelpe deg som forelder og pårørende til rusavhengige

Hos Terapivakten anser vi avhengighet som en sykdom som påvirker hjernen, kroppen og sjelen. Når disse har blitt behandlet kan den avhengige endelig ha sjanse til å leve et fullverdig liv.

Terapivakten tilbyr et sammensatt behandlingsprogram for rusavhengige, alkoholikere og foresatte. Programmet består av oppfølging, veiledning, terapi og deltagelse i ettervern ett år etter endt primær-behandling. Dette foregår i trygge omgivelser hjemme hos dere og også gjennom terapi på nett.

Relaterte artikler:

Meld deg på nyhetsbrevet

Få en månedelig oppdatering med de seneste nyhetene, blogginnleggene og informasjon om aktuelle tilbud.
* obligatorisk
E-postformat
Krysse for alle måter du ønsker at vi kontakter deg på.
Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på lenken lengst ned i våre e-postmeldinger.
 

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Les i vår blogg

Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold

Det kan være vanskelig å finne frem til hemmelighetene bak et lykkelig parforhold. Noen ganger føles det kanskje som om du og din utvalgte lever på to forskjellige planeter. Men da er det viktig å vite at alle forhold går gjennom oppturer og nedturer. Det som avgjør...