Ungdom og rus: tegn og symptomer på rusmiddelbruk

Hopp til et tema i artikkelen:

Ungdom og rus: tegn og symptomer på rusmiddelbruk

Et skrekkscenario for alle foresatte er å oppdage at egen tenåring har begynt med rusmidler. Som foreldre har du ofte en magefølelse som forteller deg at noe ikke helt stemmer. Det er viktig at du ikke overser denne dersom du har mistanker. Nedenfor har vi samlet et knippe tegn og symptomer på rusmiddelbruk som du burde ha i bakhodet dersom du mistenker at du har ungdom som ruser seg i hus.

Ungdom som ruser seg endrer atferd

Et av de første tegnene hos ungdom og rus er atferdsvansker, slik som endringer i humør, oppførsel og/eller kroppsspråk. Vi snakker da ikke om typisk tenåringsopprør, men endringer du gjerne stusser over og som kan gi deg en indikasjon på om ditt barn bruker rusmidler hjemme. Opplever du at sønnen eller datteren din har sluttet å bry seg om utseende og hygiene? Har han eller hun begynt å bryte med innetider, låse døren til rommet sitt, blitt klumsete, trøtt eller unngår øyekontakt? Er humørsvingninger og aggressivitet et gjentakende problem? Alt dette henger gjerne sammen med ungdom og rus. Det kan også være slik at tenåringen din virker hemmelighetsfull eller at du oppdager at penger og verdisaker sporløst forsvinner.

Fysiske tegn på rusmiddelbruk hos ungdom

Som foresatte burde du også være observant på fysiske endringer da ungdom og rus bringer med seg en rekke fysiske tegn. Ungdom som ruser seg kan ofte avsløres gjennom øynene, slik som røde, små eller utvidede pupiller. De fleste rusmidler sammentrekker pupillene, men sentralstimulerende rusmidler (som amfetamin, kokain og ecstasy) utvider disse. Er tenåringen din ofte tørr i munnen, drikker mye vann og jevnlig tygger mye tyggegummi? Har han eller hun noen brennmerker på fingre, merker på armer eller legger du merke til en uvanlig lukt som han/hun forsøker å skjule? Dette er også ofte tegn og symptomer på rusmiddelbruk.

Matvaner og søvnmønster ved rusmiddelbruk

Spiser tenåringen din mindre enn før, viker unna spesifikt kosthold eller har du lagt merke til en vektreduksjon? Dette kan være en indikasjon på en rekke ting, som for eksempel spiseforstyrrelse, men det er også et tegn og symptom på amfetaminmisbruk. Merker du at appetitten øker og at tenåringen din spiser en god del mer enn før, tar maten med til rommet sitt og isolerer seg? Da kan det være tegn på bruk av hasj. Ungdom som ruser seg kan også ha endringer i sitt søvnmønster. Det vil si at du kan legge merke til en endring hvor for eksempel barnet ditt går flere dager uten søvn til å plutselig sove flere dager i strekk.

Lyst å styrke dine mistanker? Ta dette uforpliktende gratiskurset som vil gjøre deg tryggere:

Gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Tegn og symptomer på rusmiddelbruk på skolen

Ungdom som ruser seg knytter seg gjerne til andre på skolen som ikke har høy skolemotivasjon. De blir reserverte og kan virke ekstremt trøtte og slitne. De kan ha problemer med å fokusere, og kan snakke meget sløvt. De kan også miste interesse for fag de en gang var interesserte i. Atferd som påvirker studiene kan være at de ikke lenger gjør lekser. Karakterer blir dårligere og de mister motivasjon til å møte opp på skolen.

Lærere vil kunne oppdage tegn og symptomer på rusmiddelbruk

Lærere vil kunne oppdage tegn og symptomer på rusmiddelbruk som nevnt ovenfor. Lærere tilbringer mye tid sammen med elevene sine. Ikke bare ser de hvordan din tenåring samhandler med venner, men også hvor motivert han eller hun er til å ta til seg lærdom i forskjellige fag. De er også gjerne de første som oppdager en atferdsendring. Det er derfor en god ide å ta kontakt med klasseforstander og avtale et møte for å snakke om bekymringer du har angående rusmiddelbruk.

Den vanskelige samtalen med ungdom om rus

Om mye av det som er nevnt her ringer en bjelle bør du spørre tenåringen din om det du ser, opplever og føler. God kommunikasjon og støtte er helt avgjørende for å kunne hjelpe ungdom som ruser seg. En god start er å spørre helt enkle spørsmål, som «har du prøvd rusmidler før?» eller «hvor ofte har du røyket hasj».

Vær forberedt svarene du vil få

Om tenåringen din erkjenner rusmiddelbruk er det viktig å ikke bli sint eller overfølsom. Forsøk heller å være støttende ved å uttrykke at du ønsker hjelpe han eller henne med å få bukt på problemet. Dette vil også kunne bidra til å få mer utdypende informasjon, som for eksempel om de er flere ungdommer som ruser seg sammen. Du kan på den måten begrense kontakten han/hun har med disse og også ta kontakt med deres foresatte. Husk å informere tenåringen din om dette for å unngå at han eller hun føler seg sveket.

Hvordan du kan hjelpe barnet ditt ved rusmiddelbruk

Å akseptere situasjonen og gi din støtte er det beste du kan gjøre om du har funnet ut at sønnen eller datteren din bruker rusmidler. Det som også er svært nyttig og viktig er at du søker foreldreveiledning for å bedre forstå de neste skrittene å ta. Terapivakten har bred erfaring med ungdom og rus, og vi står klare til å hjelpe deg og din tenåring med å manøvrere ut av rusmiddelbruken.

Gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

GRATIS KURS

«5 VANLIGE TEGN PÅ RUSMISBRUK»

Meld deg på vårt uforpliktende gratiskurs og lær deg 5 vanlige tegn på rusmisbruk og alkoholisme slik at du kan hjelpe å hindre at et rusmisbruk eskalerer.