Ungdom og rus: tegn og symptomer på rusmiddelbruk

Ungdom og rus: tegn og symptomer på rusmiddelbruk

Et skrekkscenario for alle foresatte er å oppdage at egen tenåring har begynt med rusmidler. Som foreldre har du ofte en magefølelse som forteller deg at noe ikke helt stemmer. Det er viktig at du ikke overser denne dersom du har mistanker om ungdom og rus. Nedenfor har vi samlet et knippe tegn og symptomer på rusmiddelbruk. Disse kan det være lurt å ha i bakhodet dersom du mistenker at du har ungdom som ruser seg i husstanden.

Atferdsendring hos ungdom og rus

Et av de første tegnene hos ungdom og rus er atferdsvansker, slik som endringer i humør, oppførsel og/eller kroppsspråk. Vi snakker da ikke om typisk tenåringsopprør, men endringer du gjerne stusser over og som kan gi deg en indikasjon på om ditt barn bruker rusmidler hjemme.

  • Opplever du at sønnen eller datteren din har sluttet å bry seg om utseende og hygiene?
  • Har han eller hun begynt å bryte med innetider og/eller låse døren til rommet sitt?
  • Er humørsvingninger og aggressivitet et gjentakende problem?
  • Har han eller hun begynt å bli klumsete, er ofte trøtt eller unngår øyekontakt?

Alt dette henger gjerne sammen med ungdom og rus. Det kan også være slik at tenåringen din virker hemmelighetsfull eller at du oppdager at penger og verdisaker sporløst forsvinner.

Fysiske tegn på rusmiddelbruk hos ungdom

Som foresatte burde du også være observant på fysiske endringer da ungdom og rus bringer med seg en rekke fysiske tegn. Ungdom som ruser seg kan ofte avsløres gjennom øynene, slik som røde, små eller utvidede pupiller. De fleste rusmidler sammentrekker pupillene, men sentralstimulerende rusmidler (som amfetamin, kokain og ecstasy) utvider disse. Er tenåringen din ofte tørr i munnen, drikker mye vann og jevnlig tygger mye tyggegummi? Har han eller hun noen brennmerker på fingre, merker på armer eller legger du merke til en uvanlig lukt som han/hun forsøker å skjule? Dette er også ofte tegn og symptomer på rusmiddelbruk.

Matvaner og søvnmønster ved rusmiddelbruk

Spiser tenåringen din mindre enn før, viker unna spesifikt kosthold eller har du lagt merke til en vektreduksjon? Dette kan være en indikasjon på en rekke ting, som for eksempel spiseforstyrrelse, men det er også et tegn og symptom på amfetaminmisbruk. Merker du at appetitten øker og at tenåringen din spiser en god del mer enn før, tar maten med til rommet sitt og isolerer seg? Da kan det være tegn på bruk av hasj. Ungdom som ruser seg kan også ha endringer i sitt søvnmønster. Det vil si at du kan legge merke til en endring hvor for eksempel barnet ditt går flere dager uten søvn til å plutselig sove flere dager i strekk.

Lyst å styrke dine mistanker? Ta dette uforpliktende gratiskurset som vil gjøre deg tryggere:

Gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Ungdom og rus er blitt nokså utbredt i mange miljøer

Tegn på ungdom og rus på skolen

Ungdom som ruser seg knytter seg gjerne til andre på skolen som ikke har høy skolemotivasjon. De blir reserverte og kan virke ekstremt trøtte og slitne. De kan ha problemer med å fokusere, og kan snakke meget sløvt. De kan også miste interesse for fag de en gang var interesserte i. Atferd som påvirker studiene kan være at de ikke lenger gjør lekser. Karakterer blir dårligere og de mister motivasjon til å møte opp på skolen.

Lærere kan oppdage tegn og symptomer på rusmiddelbruk

Lærere vil kunne oppdage tegn og symptomer på rusmiddelbruk som nevnt ovenfor. De tilbringer mye tid sammen med elevene sine. Ikke bare ser de hvordan din tenåring samhandler med venner, men også hvor motivert han eller hun er til å ta til seg lærdom i forskjellige fag. De er også gjerne de første som oppdager en atferdsendring. Det er derfor en god ide å ta kontakt med klasseforstander og avtale et møte for å snakke om bekymringer du har angående rusmiddelbruk.

Den vanskelige samtalen med ungdom om rus

Om mye av det som er nevnt her ringer en bjelle bør du spørre tenåringen din om det du ser, opplever og føler. God kommunikasjon og støtte er helt avgjørende for å kunne hjelpe ungdom som ruser seg. En god start er å spørre helt enkle spørsmål, som:

  • «Har du prøvd rusmidler før?»
  • «Hvor ofte har du røyket hasj?»

Vær forberedt på svarene du vil få

Om tenåringen din erkjenner rusmiddelbruk er det viktig å ikke bli sint eller overfølsom. Forsøk heller å være støttende ved å uttrykke at du ønsker hjelpe han eller henne med å få bukt på problemet. Dette vil også kunne bidra til å få mer utdypende informasjon, som for eksempel om de er flere ungdommer som ruser seg sammen. Du kan på den måten begrense kontakten han/hun har med disse og også ta kontakt med deres foresatte. Husk å informere tenåringen din om dette for å unngå at han eller hun føler seg sveket.

Hvordan hjelpe barnet ditt ved rusmiddelbruk

Å akseptere situasjonen og gi din støtte er det beste du kan gjøre om du har funnet ut at sønnen eller datteren din bruker rusmidler. Det som også er svært nyttig og viktig er at du søker foreldreveiledning for å bedre forstå de neste skrittene å ta. Terapivakten har bred erfaring med ungdom og rus, og vi står klare til å hjelpe deg og din tenåring med å manøvrere ut av rusmiddelbruken.

Gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten