Pårørende til rusavhengige: Praktiserer du muliggjørende atferd?

Pårørende til rusavhengige: Praktiserer du muliggjørende atferd?

Muliggjørende atferd oppstår når pårørende til rusavhengige opplever at de ikke mestrer egne følelser i møte med den som er avhengig. Pårørende vil gjerne forsøke å ta tilbake kontrollen og gjenskape balanse og harmoni i familiesystemet, og utvikler derav en atferd som skaper en lindring der og da. Dette er kun kortvarig og det tar ikke lang tid før du på nytt må forsøke å ta tilbake kontrollen.

I denne prosessen mister pårørende til rusavhengige en del av seg selv – de mister grunnleggende verdier som er med på å beskytte mot det som er truende for egen integritet. I denne artikkelen vil du finne eksempler på muliggjørende atferd og råd om hvordan du bedre kan hjelpe den som er avhengig.

TA TESTEN: ER DU ALKOHOLAVHENGIG?

Ulike eksempler på muliggjørende atferd hos pårørende til rusavhengige

  • Benektelse: Utsagn som «han/hun er ikke en alkoholiker» resulterer i en forventning om at alkoholikeren tenker logisk og fornuftig. Det forventes at den rusavhengige skal kunne kontrollere sitt rusinntak og benektes at noe problem eksisterer.
  • Oppfordring: Oppstår når du som pårørende til rusavhengige drikker eller ruser deg sammen med den som er avhengig.
  • Rettferdiggjøring: Du rettferdiggjør misbruket ved å holde deg alliert med den rus- og alkoholavhengige, og godtar bortforklaringer og unnskyldninger. Du ser ikke helt sammenhengen mellom problem som oppstår og rusmisbruket, og klandrer andre for avhengigheten.
  • Unnvikelse: Du ønsker å holde fred for enhver pris og tror at det å unngå konflikter garanterer en god relasjon. Ved å gjøre dette holder du egne følelser for seg selv og drar deg unna vanskelige situasjoner.
  • Overbeskyttelse: Du beskytter misbrukeren fra omgivelsenes oppfatninger om han/henne og hans/hennes egen smerte.
  • Lindrende: Du forsøker å lindre smertefulle følelser gjennom smertelindrende atferd og ting. Dette kan være mat, arbeid, sex, internett, shopping eller legemidler.
  • Anklagende: Når du som pårørende til rusavhengige anklager, kritiserer og predikerer. Det kan hende du også truer, men velger å ikke følge opp disse med handling. Du leter etter flasker, rusmidler og heller ut alkohol og kaster rusmidler.
  • Overlegenhet :Når du behandler alkoholikeren eller den rusavhengige som et barn. Du tar gjerne over ansvar og forpliktelser og forsøker å kontrollere den avhengige.
  • Ønsketenking: Når du som pårørende tenker at «dette går over en dag» og «det er ikke så farlig». Du henter og kjører til alle tider av døgnet og rydder og vasker etter han/henne.

Hva bør jeg gjøre som pårørende til rusavhengige

Muliggjørende atferd handler om grenser og behov. Som pårørende til rusavhengige kan dette føles som en ren nødvendighet for å kunne overleve og for å håndtere egne følelser. Det er lett å falle i fellen om å tenke at denne atferden hjelper den som lider av avhengighet, men dessverre gjør det heller til at du legger til rette for at atferden fortsetter.

For å ta et skritt i riktig retning må du aller først bli observant på din egen atferd og eget mønster. Deretter bør du undersøke hva som er bedre måter å takle problemet på. Du kan også hjelpe en nærstående ut av rusen gjennom å lære mer om rusmisbruk og tegn og symptomer ved å ta vårt uforpliktende gratiskurs!

Gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten

GRATIS KURS

«5 VANLIGE TEGN PÅ RUSMISBRUK»

Meld deg på vårt uforpliktende gratiskurs og lær deg 5 vanlige tegn på rusmisbruk og alkoholisme slik at du kan hjelpe å hindre at et rusmisbruk eskalerer.