Pårørende til rusavhengige: Praktiserer du muliggjørende atferd?

Pårørende til rusavhengige: Praktiserer du muliggjørende atferd?

Muliggjørende atferd oppstår når pårørende til rusavhengige opplever at de ikke mestrer egne følelser i møte med den som er avhengig. Pårørende vil gjerne forsøke å ta tilbake kontrollen og gjenskape balanse og harmoni i familiesystemet, og utvikler derav en atferd som skaper en lindring der og da. Dette er kun kortvarig og det tar ikke lang tid før du på nytt må forsøke å ta tilbake kontrollen.

I denne prosessen mister pårørende til rusavhengige en del av seg selv – de mister grunnleggende verdier som er med på å beskytte mot det som er truende for egen integritet. I denne artikkelen vil du finne eksempler på muliggjørende atferd og råd om hvordan du bedre kan hjelpe den som er avhengig.

Se våre hjelpere

Ulike eksempler på muliggjørende atferd hos pårørende til rusavhengige

  • Benektelse: Utsagn som “han/hun er ikke en alkoholiker” resulterer i en forventning om at alkoholikeren tenker logisk og fornuftig. Det forventes at den rusavhengige skal kunne kontrollere sitt rusinntak og benektes at noe problem eksisterer.
  • Oppfordring: Oppstår når du som pårørende til rusavhengige drikker eller ruser deg sammen med den som er avhengig.
  • Rettferdiggjøring: Du rettferdiggjør misbruket ved å holde deg alliert med den rus- og alkoholavhengige, og godtar bortforklaringer og unnskyldninger. Du ser ikke helt sammenhengen mellom problem som oppstår og rusmisbruket, og klandrer andre for avhengigheten.
  • Unnvikelse: Du ønsker å holde fred for enhver pris og tror at det å unngå konflikter garanterer en god relasjon. Ved å gjøre dette holder du egne følelser for seg selv og drar deg unna vanskelige situasjoner.
  • Overbeskyttelse: Du beskytter misbrukeren fra omgivelsenes oppfatninger om han/henne og hans/hennes egen smerte.
  • Lindrende: Du forsøker å lindre smertefulle følelser gjennom smertelindrende atferd og ting. Dette kan være mat, arbeid, sex, internett, shopping eller legemidler.
  • Anklagende: Når du som pårørende til rusavhengige anklager, kritiserer og predikerer. Det kan hende du også truer, men velger å ikke følge opp disse med handling. Du leter etter flasker, rusmidler og heller ut alkohol og kaster rusmidler.
  • Overlegenhet :Når du behandler alkoholikeren eller den rusavhengige som et barn. Du tar gjerne over ansvar og forpliktelser og forsøker å kontrollere den avhengige.
  • Ønsketenking: Når du som pårørende tenker at “dette går over en dag” og «det er ikke så farlig». Du henter og kjører til alle tider av døgnet og rydder og vasker etter han/henne.

Dette er min historie som aktiv rusmisbruker til frihet fra rus og avhengighet. Min mamma var den som i stor grad muliggjorde at mitt rusmisbruk fikk fortsette, men dette fordi hun ikke ba om hjelp og veiledning til hvordan hun skulle håndtere mitt rusmisbruk. Alt hun ønsket var jo at jeg skulle bli rusfri, men dessverre slet hun seg helt ut. Jeg håper min historie kan gi håp og at du som pårørende lærer å strekke ut din hånd å be om hjelp.

Hva bør jeg gjøre som pårørende til rusavhengige

Muliggjørende atferd handler om grenser og behov. Som pårørende til rusavhengige kan dette føles som en ren nødvendighet for å kunne overleve og for å håndtere egne følelser. Det er lett å falle i fellen om å tenke at denne atferden hjelper den som lider av avhengighet, men dessverre gjør det heller til at du legger til rette for at atferden fortsetter.

For å ta et skritt i riktig retning må du aller først bli observant på din egen atferd og eget mønster. Deretter bør du undersøke hva som er bedre måter å takle problemet på. Du kan også hjelpe en nærstående ut av rusen gjennom å lære mer om rusmisbruk og tegn og symptomer ved å ta vårt uforpliktende gratiskurs!

Se våre hjelpere

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten