Hvordan behandle søvnvansker?

Mange sliter med søvnvansker og våkner om natten

Hvordan behandle søvnvansker?

Søvnvansker, eller søvnproblemer, berører millioner av mennesker over hele verden. Å leve med minimal søvn kan være både frustrerende og helsefarlig. Det påvirker ens evne til å fungere normalt i hverdagen.

Søvnvansker varierer fra milde og midlertidige problemer, til alvorlige og kroniske forstyrrelser. Det finnes heldigvis en rekke ulike måter å håndtere søvnproblemer på. Livsstilsendringer, nye tillærte søvnmetoder og profesjonell behandling er eksempler på metoder som kan være til hjelp.

Termene ‘søvnproblemer og våkner om natten’ er søkt mye på av personer som ser etter behandling for søvnproblemer. For det kan være vanskelig å finne årsaker til søvnproblemer som oppstår. Og hvordan kan du vite om søvnforstyrrelser er en diagnose, eller om det er noe annet som ligger bak?

Hvilke vanlige utfordringer oppstår ved søvnproblemer?

Det finnes mange former for søvnproblemer og utfordringer med innsovning. En av de absolutt mest vanlige er å våkne opp om natten, for så deretter ikke få sove igjen.

Grunnene til vansker med å sove igjen kan være mange. For eksempel er søvnvansker og stress nært knyttet sammen. Også angst eller urolige tanker vil påvirke søvnen, og kan være skyld i problemer med å sovne igjen.

Dersom en ikke får tilstrekkelig med søvn, er det lett å føle seg trøtt, irritert og mindre fokusert dagen etter. Kroppen fungerer dårligere, og situasjoner som oppstår i hverdagen kan føles større og mer utfordrende hvis søvnen har sviktet.

En natt eller to med lite søvn er ikke noe stort problem. Men dersom dette gjentar seg over tid eller blir en kronisk tilstand, må det tilsees. Man må finne årsaken bak søvnproblemene som holder deg våken om natten, for å kunne stille en diagnose.

Hva kan være årsaker til søvnproblemer?

Som nevnt ovenfor er stress og angst to av de vanligste utløserne for søvnvansker. Hverdagens bekymringer, økonomiske utfordringer eller vanskelige personlige relasjoner er tre grunner som kan fyre opp hjernen når kroppen endelig får ro for kvelden.

I dagens samfunn velger mange å stresse sin egen kropp videre. Dette er mer eller mindre bevisste valg som gjøres i løpet av dagen, og som fører til dårligere søvn når natten kommer.

Eksempler på livsstilsvalg som kan føre til søvnproblemer er:

  • Dårlig kosthold
  • Koffeininntak til feil tider av døgnet
  • Skjermbruk rett før legging
  • Lite fysisk aktivitet i hverdagen

Andre ganger kan livet bli for mye, og perioder med depresjon kommer over den beste av oss. Dette kan føre til vansker med søvnen om natten. Søvnvansker kan oppstå både under og etter en depresjon. Men lite søvn over lengre periode kan også føre til depresjon.

Hvordan kan søvnforstyrrelse bli en diagnose?

Å stille en diagnose på søvnproblemer kan være en kompleks prosess. Din lege kan starte med en grundig gjennomgang av din medisinske historie. Deretter vil det kunne følge fysiske undersøkelser. De fysiske undersøkelsene gjøres for å kunne utelukke andre medisinske tilstander.

Søvntester og søvnmålinger kan også gjennomføres før en diagnose stilles. Polysomnografi er måling og registrering av aktiviteten i hjernen, øynene, musklene og hjertet mens du sover. Informasjonen denne målingen gir, kan fortelle mye om søvnkvaliteten og eventuelle avvik som kan føre til søvnforstyrrelser.

Målinger kan også avdekke søvnapné. Søvnapné er en potensielt farlig tilstand der pustestans forekommer gjentatte ganger under søvn.

Som regel stilles diagnosen insomni på bakgrunn av pasientens subjektive opplevelse av problemet. Det betyr at det er du som pasient som bestemmer om dette er et stort nok problem til at du vil ha behandling for det. Men det er et krav at søvnvanskene gir deg problemer på dagtid som gjør hverdagen vanskelig å mestre.

Se våre hjelpere

Søvnvansker kan gi store psykiske og fysiske utfordringer i hverdagen

Hvilke behandlingsalternativer finnes for søvnvansker og søvnforstyrrelser?

For å kunne bestemme hvilke behandlingsalternativer som kunne være passende å prøve ut, må først årsakene til søvnvanskene identifiseres. Behandling av en søvnforstyrrelse avhenger også i stor grad av alvorlighetsgraden til dine problemer.

Noen av de vanligste behandlingsalternativene som er tilgjengelige er:

Kognitiv atferdsterapi for søvn (KATS)

Dette er en effektiv behandlingsmetode for søvnforstyrrelser. Metoden har som mål å identifisere og endre de negative tankemønsternene og vanene som bidrar til vansker med å sove.

Medikamentell behandling mot søvnvansker

Legemidler kan være en løsning som kan benyttes for noen med alvorlige søvnproblemer. Det er ikke anbefalt at medisinering foregår over lengre tid. Både avhengighet og negative bivirkninger er potensielle farer.

Andre underliggende medisinske tilstander

Selv om symptomet er søvnmangel, kan det være andre underliggende tilstander som ligger bak. Depresjon er nært knyttet til søvnmangel. For å få behandlet søvnmangelen, er det depresjonen som må tas tak i.

Det samme gjelder dersom søvnen forstyrres av kroniske smerter. Kroppen må være relativt smertefri for å kunne hvile og få en god natts søvn.

Forebygging og livsstilsendring som behandling

Å forebygge søvnvansker er ofte mye mer effektivt enn å behandle lidelsen. Men hvordan kan du forebygge søvnproblemer? Vi vil si at gode rutiner og smarte hverdagsvalg er en god start. Her er seks tips for å forebygge søvnproblemer.

  1. Lag en søvnplan. Det første som er anbefalt er å opprette en god og regelmessig søvnplan. Dette betyr å legge seg og stå opp til samme tid hver dag. Hver dag betyr også i helgene.
  2. Sørg for gode soveforhold. Å skape et godt og rolig søvnmiljø med behagelig temperatur og mulighet for mørke er til stede, er også smart. Hva som passer for akkurat deg må du selv finne ut av.
  3. Stressmestring. Som en del av forebyggingen finner vi også stressmestring og meditasjonsteknikker. Dette kan brukes til å få roet ned en stresset hjerne etter en lang dag.
  4. Pass på kostholdet. Også inntaket av mat og drikke kan være med å bestemme hvordan din natt blir. Tunge måltider og inntak av koffein og alkohol er ikke anbefalt rett før leggetid. Å være bevisst dette vil gi et bedre grunnlag for en god natts søvn.
  5. Fysisk aktivitet. Videre er kroppen vår skapt for bevegelse og moro. Derfor kan mer fysisk aktivitet på dagtid være med på å bidra til at natten blir bedre og roligere. Men en tung treningsøkt rett før legging er ikke å anbefale.
  6. Begrens skjermtiden. Det siste punktet under livsstilsendring og forebygging går på teknologien vi omringer oss med i dag. Skjermer, lys og konstante inntrykk gjør at hodet ikke får roet seg ned. Å stenge av alle skjermer og elektronikk minst en time før legging, kan være det beste valget for å oppnå god søvn.

Du fortjener å sove godt

Søvnvansker og søvnforstyrrelser er vanlige problemer som virkelig kan ødelegge livskvaliteten din. Årsaken til problemene varierer fra person til person. Stress og angst, medisinske tilstander eller uheldig livsstil er bare noe av det som kan ligge bak en alvorlig søvnforstyrrelse.

Men det finnes håp! Livsstilsendringer, kognitiv atferdsterapi for søvn, medikamentell behandling og behandling av underliggende tilstander er noen av behandlingsalternativene som kan benyttes.

Sammen med en god behandler kan du finne ut hvorfor du sliter med søvnen, og hvordan din livskvalitet kan økes. Terapivakten har gode behandlere som står klare til å hjelpe til med kartlegging og behandling.

Husk at god søvn er avgjørende for både god fysisk og mental helse. Ved å ta aktive valg for å forbedre søvnen, kan du oppnå et bedre og friskere liv!

Meld deg på nettkurs i stressmestring

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten