Utfordringer knyttet til familieliv og stress i lys av Covid-19

Utfordringer knyttet til familieliv og stress i lys av Covid-19

Nå har det gått ett år siden verden ble snudd på hodet for mange. I mars 2020 måtte vi tilpasse oss store endringer som følge av en pandemi. For mange kan slike endringer være tøffe, og det kan bringe med seg mye stress både for en selv og for familien. Vi skal se på noen utfordringer som kan påvirke familielivet, som familieliv og stress, og hva som kan gjøres med det.

Finnes det en måte å håndtere familiestress på? Er det verktøy å bruke når rutiner og hverdag blir snudd på hodet? Hva kan man gjøre nå man kjenner på småbarnsstress og mangel på avslappende og pleiende familietid?

Familieliv og stress

Mange familier har blitt påvirket av Covid-19 i større eller mindre grad. For noen er det lett å omstille seg, mens for andre tar utfordringene og stresset overhånd. Nøkkelordet her er stress.

Stress har vært, og er fremdeles, viktig for å overleve.

Før hjalp stressreaksjonen oss å rømme fra sabeltigere ved at stresshormoner blir utskilt i kroppen. Under en stressreaksjon får vi høy puls og musklene blir klare for å løpe eller kjempe. I dag kan akutt stress forhindre oss i å bli påkjørt av en bil vi ikke så før vi gikk ut i veien. Men kroppens stressreaksjon kan også mistolke farene vi møter. Når sabeltigeren har blitt byttet ut med husvask, kjøring av barn, hjemmeundervisning og regninger, ender vi opp med kronisk og usunt stress.

Hverdags-stresset er dermed ikke noe som redder livet vårt, men snarere noe vi må lære og håndtere. Rune Jonassen, klinisk psykolog og forsker ved UiO bekrefter dette. Han beskriver stress som den følelsen vi får når vi opplever at krav overstiger det vi er i stand til å mestre.

For mange foreldre har kravet om å ta ansvar for undervisningen hjemme skapt en slik reaksjon. Det samme kan skje  i karanteneperioder hvor det blir mye tid hjemme uten de vanlige aktivitetene man pleier å ha tilgang til. Mange kan kjenne på et press rundt familieaktiviteter. Det kan føre til at man opplever krav som er større enn man er i stand til å mestre, slik Jonassen beskriver.

Familietid og korona

Det er viktig å sette ord på hva hverdagsstresset kan gjøre med vår mentale og fysiske helse. For før man er klar over hva som faktisk skjer, så er det vanskelig å gjøre noe med det.

  • På sikt kan stress skape helseplager, grunnet blant annet nedsatt immunforsvar
  • Det kan gjøre at man får nedsatt vurderingsevne i krevende øyeblikk
  • Man kan utvikle symptomer på angst og/eller depresjon
  • Stress og negativ selvfølelse kan påvirke både kommunikasjon og dynamikk i familien

Det positive her er at stress er håndterbart, og man kan selv påvirke hvordan man responderer på stressende situasjoner.

Les om våre tjenester her

Utfordringer knyttet til familieliv og stress

Familieliv og stress – Hva gjør man?

Utfordringene man møter i forbindelse med Covid-19 kan være tøffe, men de kan også gi muligheter for å utvikle oss, både personlig og som familie. I situasjoner lik den vi møter nå, kan man ofte se hvilke utfordringer man må ta tak i, og hvilke man kanskje mestrer godt allerede. Refleksjon kan være ekstra viktig når årsaken til endringene i hverdagen – i dette tilfelle covid-19 – varer så lenge som den har gjort til nå.

Her er noen punkter som kan styrke familiedynamikken:

1. Tilpasning
Det er viktig å kartlegge hvilke endringer som må til for å tilpasse seg den nye hverdagen. Blir det mye hjemmekontor med barn som har hjemmeundervisning, så må kanskje rutiner endres for at ting skal flyte bedre.

2. Familiekalender
I noen tilfeller kan det hjelpe med en kalender, slik at man kan få struktur på hverdagen. Om det er mange i familien så kan denne strukturen redusere stress for de som har mest ansvar. Denne kan brukes både til aktiviteter, men også husarbeid, tv-tid eller andre oppgaver som er relevant til hver enkelt familie.

3. Stresshåndtering
Vi har tidligere skrevet om stressmestring, og hva man kan gjøre for å håndtere stress på best mulig måte. Første steg er å vite hva som stresser deg og hvorfor. Videre kan du finne måter som kan bidra til at du får roet deg selv ned. Hva som hjelper deg å roe ned kan variere ut ifra om det er akutt stress, eller om du ønsker å forebygge stress.

Eksempel på håndtering av akutt stress kan være at man minner seg selv på å puste dypt 10 ganger når man kjenner stresset tar overhånd. Det kan også være å gå inn på et annet rom for å få stillhet og å lukke øynene i noen minutter mens du puster rolig.

Forebygging av stress kan være ting som gjør at du får avspent kroppen i stressende perioder. Aktiviteter som yoga, trening og meditasjon gir deg mulighet til enten å koble av og/eller få ut frustrasjon. Dette bidrar til både økt blodsirkulasjon og økt tilstedeværelse i øyeblikket, noe som kan ha en beroligende effekt hvis man opplever mye stress. Andre ting kan være å prioritere rydding hvis et ryddig miljø er viktig for deg.

Det som er viktig her er bevisstgjøring både av stressfaktorer, men også hva som hjelper deg å stresse ned.

Familieterapi

Av og til kan det være vanskelig å finne de riktige verktøyene når vi skal håndtere familieliv og stress. Det er heller ikke alltid like lett å kartlegge stressfaktorer eller hva som roer deg ned. Mange kan kjenne på at stresset blir overveldende, og man klarer ikke å samle tankene helt. Da kan det være en løsning å få hjelp. Terapi kan være hjelp til å skape struktur i en rotete hverdag, så vel som å sortere tanker og følelser. Disse henger oftere sammen enn det man gjerne tror.

Hvis du kjenner på at familietid ikke er helt det samme etter at pandemien ble et faktum, så er du ikke alene. Mange opplever familiestress, småbarnsstress og mange typer utfordringer knyttet til familielivet og en annerledes hverdag. Det er normalt å føle seg i villrede i nye situasjoner.

Det som kan være godt å tenke på, er at vi mennesker kan være svært gode på å tilpasse oss endring. Men av og til trenger vi litt oversikt over hvilke verktøy som kan brukes for å kunne tilpasse oss på best mulig måte. Da kan det ofte være lurt å snakke med noen..

Få hjelp til selvhjelp

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten