Indre uro – hvilke symptomer gir det og hvordan takle det?

Indre uro – hvilke symptomer gir det og hvordan takle det?

Tider med usikkerhet kan skape mye indre uro. Store omveltninger i livet kan for mange gi opplevelse av indre uro, og i noen tilfeller også føre til angst. Uro i kroppen kan også ha en sammenheng med hvordan du har det med deg selv og livet ditt. Lette angstsymptomer og uro er ikke uvanlig, og det er absolutt mulig å takle mye av dette på egenhånd ved hjelp av enkle teknikker.

Hva er årsaken til indre uro?

Indre uro kan skyldes mye. Det vil være svært individuelt hva som forårsaker at du føler på denne måten. For mange mennesker er trygghet og forutsigbarhet det som skaper harmoni i livet. Uten dette vil mange oppleve at de ikke trives med sitt eget liv.

Utrygghet i hverdagen kan være forårsaket av bekymring om fremtiden.

Dette kan dreie seg om boligen, jobben, ens egen eksistens, familien, store hendelser som snart skal skje, men også ting som muligens kan skje uten at man vet det med sikkerhet. Ved usikre tider, ved for eksempel et økonomisk krakk eller ved sykdomsutbrudd som vi opplever i disse tider med Koronaviruset, kan fremtiden oppleves usikker. Dette kan igjen gi en opplevelse av indre uro.

En slik uro kan også skyldes ensomhetlav selvfølelse og dårlig selvtillit, som igjen kan gi en opplevelse av skam. Kanskje du ikke føler deg elsket, eller på andre måter er preget av vonde opplevelser fra barndommen? Eller kanskje du ikke klarer å finne en mening i livet ditt akkurat nå? Alt dette kan bidra til en opplevelse av indre uro i kroppen og sinnet.

Indre uro i kroppen kan gi bekymring og angst

Vanlige symptomer på uro i kroppen

Alle opplever indre uro forskjellig, men felles hos de fleste er bekymring og angst. Selv om uroen sitter i hodet, kan det også kjennes i kroppen. Her er noen vanlige symptomer på både uro i kroppen og i sinnet:

 • Du sover dårlig om natten og føler deg ofte trett og uopplagt
 • Du opplever konsentrasjonsvansker og en følelse av å ikke strekke til
 • Du er ikke fornøyd med deg selv eller livet ditt, og føler deg ofte nedtrykt
 • Du blir ofte oppfarende, sint og irritert, gjerne over bagateller
 • Du er rastløs og kjeder deg fort
 • Du plages av mageproblemer, som forstoppelse eller diaré
 • Du føler deg ofte nervøs og engstelig
 • Du kjenner på verking i kroppen og i hodet, samt muskelspenninger i kjeve, skuldre og nakke

Bestill digital samtale med våre psykologer fra 850,- (30 min)

Hvordan takle indre uro?

Indre uro kan oppleves som overveldende når det står på. Det er ikke alltid like lett å vite hvordan du skal takle det, men det finnes teknikker du kan prøve på egenhånd.

 • Engasjer deg i noe som betyr noe for deg
 • Grip sjansene som kommer din vei og prøv å ta ting som de kommer
 • Benytt deg av pusteteknikker- og øvelser
 • Lag en dagbok for å kartlegge følelsene dine, slik at du får mer oversikt over problemstillingene
 • Legg vekt på å skape gode og sunne relasjoner i livet
 • Ta vare på kroppen gjennom mosjon og sunn mat
 • Forsøk å snu tankemønsteret ditt, finn alternative måter å tenke på
 • Vær tålmodig med deg selv, men vær konsistent
 • Meditasjon

Disse teknikkene kan hjelpe deg med å takle uroen du føler i kroppen og hodet.

Noen ganger kan det likevel føles utfordrende å finne veien ut av angst og uro på egenhånd, og du kan ha nytte av profesjonell hjelp.

Søk hjelp for å takle indre uro

Hvis du føler at du ikke takler indre uro på en god måte på egenhånd, er det helt iorden å søke hjelp. Ofte oppleves bekymringene dine større enn de egentlig er, og som regel finnes det løsninger som kan lindre både de vonde tankene og grublingen. Gjennom terapi med en erfaren og kompetent terapeut kan du enklere få hjelp til å bli kvitt mange av de utfordrende tankene.

Terapivakten tilbyr hjemmeterapi gjennom besøk i din egen stue eller gjennom videosamtaler. Ta kontakt i dag for å få hjelp med din indre uro.

Bestill digital samtale med våre psykologer fra 850,- (30min)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten