fbpx

Viktigheten av et strukturert terapeutisk ettervern for rusmisbrukere

Jan 10, 2020 | Rus og avhengighet

Kampen mot avhengighet slutter ikke etter endt behandling. Hovedkampen begynner først etter en klient er utskrevet fra behandling. Det er nå han eller hun skal ta sine første skritt ut i samfunnet igjen. Og det er nettopp nå den største utfordringen kommer. Da er det ekstra viktig med godt ettervern for rusmisbrukere.

Vi bruker å si det slik til våre klienter: Ingenting ute i samfunnet har forandret seg. Dine venner, din familie og arbeidskollegaer er akkurat de samme. Det samme gjelder for utfordringene.

Selv om du har forandret deg, så har ikke alle andre det.

Og det er nettopp da det er viktig at du har med deg og tar i bruk de gode verktøyene du lærte under behandling.

Noen institusjoner her til lands har ikke et ettervern, mens andre har det. Ettervern er altså ikke en selvsagt del av rusomsorgen. Men den siste tiden har det vært et stort fokus på ettervern, og det er ikke uten grunn. Å ha et godt ettervern etter endt behandling er alfa omega for veien videre i livet. Men hver er det egentlig? Og hvordan fungerer det i praksis? La oss se på nettopp dette.

Hva er ettervern?

Enkelt sagt er ettervern en form for terapi som er tilpasset klientene slik at de kan opprettholde sin nye levemåte. Det handler også i stor grad om å lære å ta i bruk nye mestringsstrategier for en rusfri hverdag. Ettervern for rusmisbrukere kan bestå av flere elementer. Blant annet strukturert terapeutisk ettervern, familieettervern og deltakelse i selvhjelpsgrupper.

Det beste resultatet får man ved å kombinere selvhjelpsgrupper og terapeutisk ettervern. Målsettingene med et ettervern i rusomsorgen er:

  • Alltid å bidra til å forhindre at en klient ikke faller tilbake til gamle vaner og får tilbakefall
  • Sikre at klienten integreres i samfunnet og får et nytt og normalt liv

 

Dette gjelder selvfølgelig også for familien, dersom de deltar på ettervernsmøter. Det vil alltid være minst like viktig å ivareta familiemedlemmene. Dette gjelder både under behandling av alkoholisme og rusavhengighet, samt i et ettervernsprogram.

Hvorfor er det viktig med ettervern?

Det er flere grunner til at et helhetlig og effektivt ettervernsprogram er viktig. Dette gjelder både for alkoholikeren og den rusavhengige – og hans eller hennes familie. Grunnene er:

  • Klienten makter å opprettholde en rusfri levemåte
  • Det hindrer tilbakefall
  • Behandleren får muligheten til å overvåke klientens evne til å ta i bruk mestringsstrategier

 

Det er særlig sistnevnte punkt som bidrar til ny levemåte og rusfrihet. Dette hjelper klientene med å “holde seg på rett spor” og ikke “spole av”. Det vil videre være enkelt å måle hvordan et fullstendig ettervernsprogram utgjør en forskjell i livene til den rusavhengige og deres familie. Enkle observasjoner kan gi en god indikasjon på nettopp dette. Disse observasjonene gjøres på flere måter.

Ettervern i rusomsorgen gjennom gruppesamtaler.

De utføres ofte gjennom pedagogiske forelesninger, gruppesamtaler og konkrete arbeidsoppgaver man skal jobbe med mellom hvert gruppemøte. Lederne for slike grupper og for ettervern generelt er da enten psykologer eller spesialister på avhengighet. De utfordrer klientene sine til refleksjon. Samtidig gir de klientene feedback på mulige løsninger for å selv klare å løse de utfordringene de står overfor. I tillegg er ettervern svært viktig for å kunne observere atferdsendringer som kan føre til tilbakefall eller utløse triggere.

Uten et godt ettervern, er sjansene for tilbakefall ekstremt store.

Da er det viktig med fokus på en sunn helsebringende levemåte som også inkluderer familien. De fleste behandlingssteder vil si at ettervernet har en avgjørende effekt på suksesshistoriene til sine klienter.

Tilbakevending til samfunnet

Veldig mange rusavhengige møter en stor utfordring etter endt behandling. Bortsett fra å avstå fra rus, er det også utfordrende å skulle tilpasse seg samfunnet igjen. Med godt ettervern får klienten hjelp til å på nytt bli integrert i samfunnet. Da får du hjelp til å tilrettelegge hverdagen slik at veien tilbake blir enklere. Det kan føles fjernt å skulle leve et normalt og rusfritt liv etter mange år med misbruk. Derfor er det spesielt viktig med støtte og hjelp når du skal tilbake til samfunnet.

I tillegg sikrer man at klienten følger opp sin personlige handlingsplan. Og ikke minst at klienten forstår viktigheten av å følge planen for å oppnå personlige målsettinger for mestring. Dette bidrar til integrering i samfunnet og en rusfri livsstil.

Hvordan kan Terapivakten hjelpe?

Vårt tilbud om ettervernsprogram hjemme hos deg eller via internett gir deg muligheten til å få den hjelpen du trenger uansett hvor du bor.

Vi tilbyr ettervern for alle. Dette er uavhengig av hvor behandlingen har funnet sted. Vi ønsker å hjelpe flest mulig tilbake til et normalt liv. Vårt mål er derfor å hjelpe nettopp deg med å opprettholde din nye rusfrie levemåte. Dette gjelder for både deg og familien din. Familien din kan selv velge om de skal være med på samtalene.

Ta kontakt i dag for hjelp til veien videre etter endt rusavhengighet.

 

Relaterte artikler:

Meld deg på nyhetsbrevet

Få en månedelig oppdatering med de seneste nyhetene, blogginnleggene og informasjon om aktuelle tilbud.
* obligatorisk
E-postformat
Krysse for alle måter du ønsker at vi kontakter deg på.
Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på lenken lengst ned i våre e-postmeldinger.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Les i vår blogg