Kokain – hva er det og kan avhengighet behandles?

Kokain – hva er det og kan avhengighet behandles?

Kokain er en substans som påvirker sentralnervesystemet. Det er et hvitt pulver som kommer fra kokaplanten. Substansen kan sniffes eller injiseres. Her kan du lese mer om hvordan det påvirker hjernen og psykiske lidelser.

Hva er crack?

Crack kokain, crack eller «Rock» er et solid pulver man kan røyke og som kommer fra kokainplanten. Gatenavnet på denne substansen heter Crack. Fordi det kommer fra kokain som har gått gjennom en krystalliseringsprosess, kalles det ofte for Crack Crystal. Når man varmer opp denne substansen, så røykes dampen. Begrepet Crack referer til den knitrende lyden man hører når man varmer opp substansen. Denne substansen gir nesten en umiddelbar ruseffekt, og er billigere å produsere og kjøpe enn de mer kostbare rusmidlene.

BESTILL DISKRE VEILEDING SAMTALE FOR KUN 495,-

Hvordan kan kokain påvirke psykiske lidelser?

Stoffet kan påvirke de samme nevrokjemikaliene som forskere tror kan være abnormale til bipolare lidelser. Dermed kan misbruk utløse tidligere utbrudd av bipolar lidelse om man er sårbar for denne lidelsen. Det er også mulig at bruk av stoffet kan forverre eller gjenopprette stemningsepisoder hos pasienter med bipolar lidelse.

Kronisk bruk av stoffet kan også forsterke depresjon, noe som igjen kan føre til hyppigere bruk av stoffet. Når brukere med depressive lidelser bruker stoffet, opplever de euforiske følelser, for så å gå rett inn i depresjon igjen. Dette leder ofte til at de blir paranoide.

Hvordan påvirker stoffet hjernen?

Når en person bruker stoffet oppleves nesten en umiddelbar euforisk følelse. Et rush av dopamin fyller belønningsentrene i hjernen. Dopamin er en nevrotransmitter som skaper glede, lykke og følelsen av å bli belønnet. Dopamin sender kjemiske meldinger i hjernen som oppfordrer brukeren til å bruke mer av stoffet, så fort som mulig. Derfor opplever brukeren abstinens og en sterk trang til å bruke mer.

Kan kokainavhengighet behandles?

Det finnes ingen medisinsk behandling som har hatt noen effekt på å behandle kokainavhengighet. Misbruk av dette stoffet kan likevel behandles effektivt ved en kombinasjon av motiverende intervju, kognitiv terapi, 12 trinns-modellen og erfaringslæring. Erfaringslæring betyr at behandlere bruker egen erfaring for å lære bort kunnskap til sine klienter. Samtidig er det svært viktig med strukturert terapeutisk ettervern.

Les mer om vårt tilbud for rusbehandling her. Vi tilbyr diskret og tidsbesparende behandling fra egen stue. Ta kontakt i dag for mer informasjon.

Gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten