Foreldre og barn | Unngå den vanlige foreldrefellen ved sykdom

Foreldre og barn | Unngå den vanlige foreldrefellen ved sykdom

Det er utfordrende å være både foreldre og barn i en familie der noen er syke. Det kan være snakk om både fysisk og psykisk sykdom. Barn som opplever at de voksne endrer seg og blir emosjonelt utilgjengelige, lærer seg at følelser er noe vi ikke kan snakke om. Søsken til barn som har en sykdom eller lidelse vil ofte komme i andre rekke. En helt vanlig reaksjon er å gjøre seg selv usynlig. Dette gjør man for ikke å belaste familien enda mer enn belastningen som allerede er tilstede. Dessuten vil søsknene ofte skjule både sorgen og sinnet som kan følge med å ha en bror eller søster som er syk.

Kommunikasjon og foreldrefellen

Et av de viktigste verktøyene for å unngå å gå i den fellen som så mange foreldre gjør i en familie med barn eller voksne som sliter, er å bruke en åpen kommunikasjon. Snakk sammen – både dere voksne i mellom, med barna i fellesskap og alene med barna. Skap et trygt rom for både foreldre og barn for å snakke om de positive og negative følelsene og opplevelsene. Snakk sammen hver eneste dag. Det trenger ikke alltid være de store og dype samtalene. Det som er viktig er å se hverandre og føle seg sett i hverdagen.

Far og datter på høsttur

Har dere flere barn? Husk at uansett hvilken alder de er i, så er det viktig for hver enkelt av de og få litt alenetid med mamma og pappa. Rydd plass i timeplanen, og gi hvert av barna en egen dag, helt alene med mamma eller pappa. Glem heller ikke å sette av tid til dere selv og den voksne relasjonen. Det er svært krevende å være pårørende til barn som sliter. Veldig ofte opplever de voksne at parforholdet settes på prøve. Uten gode verktøy for å navigere gjennom de tøffe periodene, så velger mange å gå fra hverandre i kjølvannet av slike situasjoner.

Vis de ekte følelsene

Våg å være sårbare, og la barna se at de voksne også har vanskelige tanker og følelser. Et barn som aldri ser at mamma og pappa er lei seg, selv når en av de nærmeste i familien er syke, vil stille spørsmål ved sine egne følelser. Hvordan skal et barn bli kjent med sitt eget følelsesregister når det aldri opplever at de voksne rundt seg har et fullverdig følelsesregister?

Søk veiledning, og gi et større rom til både foreldre og barn

Verktøyene som hjelper dere ut av foreldrefellen, er enkle og gode. Men de kan være vanskelig å oppdage, og enda vanskeligere å praktisere. Spesielt i familiesystemer der en aldri har snakket om verken følelser eller hva god kommunikasjon egentlig betyr. Terapivakten har kunnskap om både familiesystemet, de ulike rollene og om hvordan sykdom og lidelsen kan påvirke de ulike familiemedlemmene. Vi har også kunnskaper om hvordan hver enkelt kan lære seg å ta vare på seg selv. Og om hvordan hele familien kan få det bedre gjennom ærlig og åpen kommunikasjon.

Våre terapeuter kommer hjem til dere, og gir dere veiledning, kunnskap og terapeutiske oppgaver som vil hjelpe dere til å komme nærmere hverandre. Vi snakker med både foreldre og barn, og speiler dere på de områdene der belastningen er stor. Ta kontakt med oss, så avtaler vi et møte med deg eller dere. Ikke glem å melde deg på vårt nyhetsbrev, så unngår du å gå glipp av viktige nyheter og oppdateringer fra oss.

Få hjelp med å skape et bedre familieliv

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten