Foreldre og barn | Unngå den vanlige foreldrefellen ved sykdom

Foreldre og barn | Unngå den vanlige foreldrefellen ved sykdom

Det er utfordrende å være både foreldre og barn i en familie der noen er syke. Det kan være snakk om både fysisk og psykisk sykdom. Barn som opplever at de voksne endrer seg og blir emosjonelt utilgjengelige, lærer seg at følelser er noe vi ikke kan snakke om. Søsken til barn som har en sykdom eller lidelse vil ofte komme i andre rekke. En helt vanlig reaksjon er å gjøre seg selv usynlig. Dette gjør man for ikke å belaste familien enda mer enn belastningen som allerede er tilstede. Dessuten vil søsknene ofte skjule både sorgen og sinnet som kan følge med å ha en bror eller søster som er syk.

Kommunikasjon og foreldrefellen

Et av de viktigste verktøyene for å unngå å gå i den fellen som så mange foreldre gjør i en familie med barn eller voksne som sliter, er å bruke en åpen kommunikasjon. Snakk sammen – både dere voksne i mellom, med barna i fellesskap og alene med barna. Skap et trygt rom for både foreldre og barn for å snakke om de positive og negative følelsene og opplevelsene. Snakk sammen hver eneste dag. Det trenger ikke alltid være de store og dype samtalene. Det som er viktig er å se hverandre og føle seg sett i hverdagen.

Far og datter på høsttur

Har dere flere barn? Husk at uansett hvilken alder de er i, så er det viktig for hver enkelt av de og få litt alenetid med mamma og pappa. Rydd plass i timeplanen, og gi hvert av barna en egen dag, helt alene med mamma eller pappa. Glem heller ikke å sette av tid til dere selv og den voksne relasjonen. Det er svært krevende å være pårørende til barn som sliter. Veldig ofte opplever de voksne at parforholdet settes på prøve. Uten gode verktøy for å navigere gjennom de tøffe periodene, så velger mange å gå fra hverandre i kjølvannet av slike situasjoner.

Vis de ekte følelsene

Våg å være sårbare, og la barna se at de voksne også har vanskelige tanker og følelser. Et barn som aldri ser at mamma og pappa er lei seg, selv når en av de nærmeste i familien er syke, vil stille spørsmål ved sine egne følelser. Hvordan skal et barn bli kjent med sitt eget følelsesregister når det aldri opplever at de voksne rundt seg har et fullverdig følelsesregister?

Søk veiledning, og gi et større rom til både foreldre og barn

Verktøyene som hjelper dere ut av foreldrefellen, er enkle og gode. Men de kan være vanskelig å oppdage, og enda vanskeligere å praktisere. Spesielt i familiesystemer der en aldri har snakket om verken følelser eller hva god kommunikasjon egentlig betyr. Terapivakten har kunnskap om både familiesystemet, de ulike rollene og om hvordan sykdom og lidelsen kan påvirke de ulike familiemedlemmene. Vi har også kunnskaper om hvordan hver enkelt kan lære seg å ta vare på seg selv. Og om hvordan hele familien kan få det bedre gjennom ærlig og åpen kommunikasjon.

Våre terapeuter kommer hjem til dere, og gir dere veiledning, kunnskap og terapeutiske oppgaver som vil hjelpe dere til å komme nærmere hverandre. Vi snakker med både foreldre og barn, og speiler dere på de områdene der belastningen er stor. Ta kontakt med oss, så avtaler vi et møte med deg eller dere. Ikke glem å melde deg på vårt nyhetsbrev, så unngår du å gå glipp av viktige nyheter og oppdateringer fra oss.

Få hjelp med å skape et bedre familieliv

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten