Er høyt alkoholforbruk i ferien skadelig?

Er høyt alkoholforbruk i ferien skadelig?

Alkoholforbruket vårt kan variere gjennom året. Oftest forbinder vi høyt alkoholforbruk med fest og moro. Lavt forbruk derimot forbindes kanskje med middager og rolige kvelder hjemme. Når du har ferie er det som regel mer av fest og moro enn det ellers er, og for mange er det greit å slappe av med et glass vin eller en øl hver dag. Derfor blir også alkoholforbruket høyere totalt sett i løpet av sommeren.

Men hva er høyt alkoholforbruk? Og når blir det for mye alkohol? Og ikke minst – hva skjer med kroppen når man drikker alkohol hver dag? Noen blir også avhengig av alkohol og mange vil spørre seg selv hvor mye alkohol det er greit å drikke. Spesielt i en periode hvor alkoholforbruket er svært høyt, som det ofte er i ferien.

Dette gjelder særlig også når det kommer til tema som familie, barn og alkohol. For er det egentlig greit å drikke alkohol foran barna? Dette skal vi se nærmere på i denne artikkelen. Du kan også lese om anbefalt alkoholforbruk. Først skal vi se på sammenhengen mellom alkohol og helse.

TA TESTEN: ER DU ALKOHOLAVHENGIG?

Hva er høyt alkoholforbruk?

I Norge anses 1 enhet alkohol som 12 gram ren alkohol. Dette alene vil gi deg en promille på 0,25. For noen kan det gå helt fint med et moderat inntak av alkohol. For andre derimot, kan det føre til alkoholisme på kort tid.

Det finnes finnes ingen fastslått fasit på hva som er for mye alkohol, fordi alle reagerer forskjellig på virkningen.

Også lavt alkoholforbruk over lengre tid kan være skadelig for helsen vår. En britisk studie som pågikk mellom 1985 og 2015 undersøkte sammenhengen mellom alkoholforbruk og kognitive ferdigheter. De fant ingen beskyttende effekter mot hjerneskader ved alkoholforbruk på 1 – 5 enheter per uke. Et inntak på 9 – 14 enheter per uke ga betydelig høyere risiko for hjerneskader. Mens de som inntok over 20 enheter per uke hadde høyest risiko.

På den andre siden finnes det også de som mener at et inntak på 6 – 12 enheter per uke kan gi lavere risiko for hjerneslag, demens og hjerteinfarkt.

Likevel er den generelle anbefalingen fra helsemyndighetene å holde alkoholforbruket så lavt som mulig, da det er flere skadelige effekter ved det enn det er fordeler for helsen.

Hvor mye alkohol kan man drikke?

Som innledningen beskrev, blir det ofte mer alkohol i ferien. Kanskje det blir et glass eller to hver dag. Men hva skjer med kroppen når man drikker alkohol hver dag? Og hvor fort blir man avhengig av alkohol?

Det er kun leveren som renser kroppen for alkohol, og vi ser at alkoholforbruk på 2 – 3 enheter om dagen kan øke risikoen for leverskade. Samtidig kan man utvikle en rekke andre helseskadelige virkninger:

  • Hjerneslag
  • Sykdom i nervesystemet og hjernen
  • Betennelse i bukspyttkjertelen
  • Blødninger
  • Økt blodtrykk

 

Alkoholforbruk foran barna

I tillegg til punktene nevnt over, kan du også over tid utvikle økt toleranse for alkohol. Det vil si at du vil trenge større mengder alkohol for å merke samme effekt, slik at noen dagers mellomrom mellom hver gang du drikker alkohol vil være godt for deg på flere måter.

Alle kan utvikle alkoholisme. Noen er mer disponert for det enn andre, men det kan skje hvem som helst. Dersom alkoholinntaket er svært høyt over lengre tid, vil kroppen trenge lang tid på å komme tilbake til normal tilstand. Hvis du etter ferien føler en trang til å drikke mer alkohol, vil du gjøre svært klokt i å ta noen “hvite uker”. Det vil si at du avstår fra alkohol på en god stund. Slik vil du få ned kroppens behov etter alkohol.

Bør du drikke alkohol foran barna?

Heller ikke på dette spørsmålet finnes det et fasitsvar. Alle barn opplever foreldrenes drikking forskjellig. Men vi må også huske at alle voksne reagerer ulikt på eget alkoholforbruk. De aller fleste barn har opplevd den ene gangen i ferien hvor en forelder, en tante eller andre voksne har drukket litt for mye. Mange barn kan oppleve dette som ubehagelig; barn får med seg mye mer enn vi alle skulle tro.

Det viktigste du som forelder kan gjøre er å kjenne dine egne begrensninger. Det er din oppgave å få barnet ditt til å føle seg trygt.

Når du selv merker at rusen preger din egen oppførsel, har du fått i deg for mye. Dersom andre voksne på samme sted blir svært beruset, vil det være ditt ansvar å vurdere om du bør ta med barna et annet sted for barnets eget beste. Det gjelder spesielt på ferie eller høytider som for eksempel i julen. Dette er tid for å kose seg, men først og fremst skal det være kos for hele familien, og da spesielt barna.

Få bukt med ditt alkoholforbruk

Det viktigste vi kan gjøre i forbindelse med alkohol er å ha et bevisst forhold til alkoholforbruket. Hvis det har blitt for mye alkohol i ferien, bør du ha en periode hvor du avstår helt fra det. Anbefalt alkoholforbruk vil være det du selv kjenner deg komfortabel med uten at det går ut over din funksjon i hverdagen eller at du risikerer helsen eller det gode familielivet.

Dersom du etter ferien kjenner at suget etter alkohol stadig er der, bør du oppsøke hjelp. Vi kan hjelpe deg med å få bukt med alkoholforbruket fra din egen stue. Les mer om vårt tilbud her. Ta kontakt i dag for diskret og privat behandling.

Bestill time for behandling av alkoholavhengighet

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten