Er høyt alkoholforbruk i ferien skadelig?

Hopp til et tema i artikkelen:

Er høyt alkoholforbruk i ferien skadelig?

Alkoholforbruket vårt kan variere gjennom året. Oftest forbinder vi høyt alkoholforbruk med fest og moro. Lavt forbruk derimot forbindes kanskje med middager og rolige kvelder hjemme. Når du har ferie er det som regel mer av fest og moro enn det ellers er, og for mange er det greit å slappe av med et glass vin eller en øl hver dag. Derfor blir også alkoholforbruket høyere totalt sett i løpet av sommeren.

Men hva er høyt alkoholforbruk? Og når blir det for mye alkohol? Og ikke minst – hva skjer med kroppen når man drikker alkohol hver dag? Noen blir også avhengig av alkohol og mange vil spørre seg selv hvor mye alkohol det er greit å drikke. Spesielt i en periode hvor alkoholforbruket er svært høyt, som det ofte er i ferien.

Dette gjelder særlig også når det kommer til tema som familie, barn og alkohol. For er det egentlig greit å drikke alkohol foran barna? Dette skal vi se nærmere på i denne artikkelen. Du kan også lese om anbefalt alkoholforbruk. Først skal vi se på sammenhengen mellom alkohol og helse.

TA TESTEN: ER DU ALKOHOLAVHENGIG?

Hva er høyt alkoholforbruk?

I Norge anses 1 enhet alkohol som 12 gram ren alkohol. Dette alene vil gi deg en promille på 0,25. For noen kan det gå helt fint med et moderat inntak av alkohol. For andre derimot, kan det føre til alkoholisme på kort tid.

Det finnes finnes ingen fastslått fasit på hva som er for mye alkohol, fordi alle reagerer forskjellig på virkningen.

Også lavt alkoholforbruk over lengre tid kan være skadelig for helsen vår. En britisk studie som pågikk mellom 1985 og 2015 undersøkte sammenhengen mellom alkoholforbruk og kognitive ferdigheter. De fant ingen beskyttende effekter mot hjerneskader ved alkoholforbruk på 1 – 5 enheter per uke. Et inntak på 9 – 14 enheter per uke ga betydelig høyere risiko for hjerneskader. Mens de som inntok over 20 enheter per uke hadde høyest risiko.

På den andre siden finnes det også de som mener at et inntak på 6 – 12 enheter per uke kan gi lavere risiko for hjerneslag, demens og hjerteinfarkt.

Likevel er den generelle anbefalingen fra helsemyndighetene å holde alkoholforbruket så lavt som mulig, da det er flere skadelige effekter ved det enn det er fordeler for helsen.

Hvor mye alkohol kan man drikke?

Som innledningen beskrev, blir det ofte mer alkohol i ferien. Kanskje det blir et glass eller to hver dag. Men hva skjer med kroppen når man drikker alkohol hver dag? Og hvor fort blir man avhengig av alkohol?

Det er kun leveren som renser kroppen for alkohol, og vi ser at alkoholforbruk på 2 – 3 enheter om dagen kan øke risikoen for leverskade. Samtidig kan man utvikle en rekke andre helseskadelige virkninger:

  • Hjerneslag
  • Sykdom i nervesystemet og hjernen
  • Betennelse i bukspyttkjertelen
  • Blødninger
  • Økt blodtrykk

 

Alkoholforbruk foran barna

I tillegg til punktene nevnt over, kan du også over tid utvikle økt toleranse for alkohol. Det vil si at du vil trenge større mengder alkohol for å merke samme effekt, slik at noen dagers mellomrom mellom hver gang du drikker alkohol vil være godt for deg på flere måter.

Alle kan utvikle alkoholisme. Noen er mer disponert for det enn andre, men det kan skje hvem som helst. Dersom alkoholinntaket er svært høyt over lengre tid, vil kroppen trenge lang tid på å komme tilbake til normal tilstand. Hvis du etter ferien føler en trang til å drikke mer alkohol, vil du gjøre svært klokt i å ta noen «hvite uker». Det vil si at du avstår fra alkohol på en god stund. Slik vil du få ned kroppens behov etter alkohol.

Bør du drikke alkohol foran barna?

Heller ikke på dette spørsmålet finnes det et fasitsvar. Alle barn opplever foreldrenes drikking forskjellig. Men vi må også huske at alle voksne reagerer ulikt på eget alkoholforbruk. De aller fleste barn har opplevd den ene gangen i ferien hvor en forelder, en tante eller andre voksne har drukket litt for mye. Mange barn kan oppleve dette som ubehagelig; barn får med seg mye mer enn vi alle skulle tro.

Det viktigste du som forelder kan gjøre er å kjenne dine egne begrensninger. Det er din oppgave å få barnet ditt til å føle seg trygt.

Når du selv merker at rusen preger din egen oppførsel, har du fått i deg for mye. Dersom andre voksne på samme sted blir svært beruset, vil det være ditt ansvar å vurdere om du bør ta med barna et annet sted for barnets eget beste. Det gjelder spesielt på ferie eller høytider som for eksempel i julen. Dette er tid for å kose seg, men først og fremst skal det være kos for hele familien, og da spesielt barna.

Få bukt med ditt alkoholforbruk

Det viktigste vi kan gjøre i forbindelse med alkohol er å ha et bevisst forhold til alkoholforbruket. Hvis det har blitt for mye alkohol i ferien, bør du ha en periode hvor du avstår helt fra det. Anbefalt alkoholforbruk vil være det du selv kjenner deg komfortabel med uten at det går ut over din funksjon i hverdagen eller at du risikerer helsen eller det gode familielivet.

Dersom du etter ferien kjenner at suget etter alkohol stadig er der, bør du oppsøke hjelp. Vi kan hjelpe deg med å få bukt med alkoholforbruket fra din egen stue. Les mer om vårt tilbud her. Ta kontakt i dag for diskret og privat behandling.

Bestill time for behandling av alkoholavhengighet