Arbeidsnarkomani – definisjon og symptomer

Arbeidsnarkomani – definisjon og symptomer

Finnes det en definisjon på arbeidsnarkomani? Vi skal i denne artikkelen se på arbeidsnarkomani, samt hvilke symptomer du kan se etter. Du får også mulighet til å teste deg selv for symptomer for nettopp arbeidsnarkomani.

Arbeidsnarkomani, definisjon og årsak

Hva er arbeidsnarkomani? Det har lenge vært uklart hva den spesifikke definisjonen av arbeidsnarkomani er. Forskere og psykologer er imidlertid enige om at viktige karakteristika er en stabil og tvangsmessig tendens til å bli oppslukt i arbeidet. I typiske tilfeller går dette på bekostning av familieliv og sosialt, men også egenpleie, helse og økonomi.

At det betegnes som stabilt og tvangsmessig, betyr at det skilles fra perioder med mye jobb i hverdagen. Psykolog Cecilie Shcou Andreassen har skrevet om arbeidsnarkomani i sin doktoravhandling. Hun understreker at man kan jobbe mye uten å være arbeidsnarkoman. Skillet kan ofte identifiseres ved årsaken til arbeidsmengden, og ikke arbeidsmengden alene.

Bakenforliggende faktorer

Vi kan forstå mønsteret i arbeidsnarkomani bedre ved å sammenligne det med andre typer avhengighet. Det betyr at behovet for å jobbe mye gjerne kommer fra bakenforliggende faktorer. Ved arbeidsnarkomani kan  slike faktorer være:

– Ønske om å distrahere seg selv fra følelser som angst eller depresjon
– Ønske om bekreftelse fra andre gjennom jobbprestasjoner
– Ansvarsfølelse som glir over til å bli tvangshandlinger
Lav selvfølelse og egenverdi som måles opp etter suksess

Utfordringer med arbeidsnarkomani er at det kan være vanskelig å fange opp. I samfunnet i dag kan det være enkelt å skjule en arbeidsavhengighet. Samtidig kan det være vanskelig å se mønsteret i egen adferd. Høy arbeidskapasitet og lange dager er mer akseptert (og ofte oppmuntret) enn noen gang. Et adferdsmønster som kan være destruktivt i lengden, kan derfor bli skjult av gode resultater, suksess og økt inntekt.

Det er ofte ikke før vi møter veggen eller skilsmissen er et faktum, at vi forstår at noe er galt. En norsk studie fra 2014 viste nemlig at 8% i det norske arbeidslivet lider av arbeidsnarkomani. Økt kunnskap om både symptomer og behandling kan forebygge problemer med arbeidsnarkomani. Dette spesielt da studien viste at unge er spesielt utsatt, og informasjon om dette i tidlig alder kan forebygge en negativ utvikling. Ved å ta tak i bakenforligennde årsaker tidlig, kan det bli lettere å se destruktive adferdsmønstre som følge.

Bestill time for behandling av arbeidsnarkomani

arbeidsnarkomani symtpomer

Arbeidsnarkomani – symptomer

Hva er symptomene vi bør se etter? Fordi arbeidsnarkomani er en form for tvangslidelse og er knyttet til avhengighet, er det viktig å undersøke hvordan jobben påvirker hverdagen din. Det kan være at du opplever å bli irritert, sint eller stresset om du ikke får jobbet. Videre kan det være at du kjenner på en trang til å jobbe når du opplever vonde eller ubehagelige følelser. Et annet symptom kan være at du unngår å prioritere helsen din, eller glemmer hverdagsoppgaver som husvask og matlaging.

Forskere ved universitetet i Bergen og Nottingham utarbeidet en test hvor du enklere kan identifisere symptomer hos deg selv. Bergen Work Addiction Scale består av syv kjernekriterier som skal hjelpe deg å identifisere om du har utviklet en form for arbeidsnarkomani.

TEST DEG SELV:

Velg det mest passende svaret fra følgende skala: Aldri, Sjelden, Noen ganger, Ofte, og Alltid – i løpet av det siste året

  • Du tenker på hvordan du kan frigjøre mer tid til å jobbe
  • Jobber mye mer enn du egentlig har planlagt/tenkt
  • Jobber for å redusere følelser av skyld, angst, hjelpeløshet og/eller depresjon
  • Blir stresset dersom du blir forhindret fra å jobbe
  • Du har blitt oppfordret av andre til å redusere jobbingen, uten å høre på dem
  • Du nedprioriterer hobbyer, fritidsaktiviteter og/eller trening på grunn av jobben
  • Jobber så mye at det har gått utover helsen din

Dersom du svarer ”ofte” eller ”alltid” på minst fire av de sju leddene kan det tyde på at du har utviklet arbeidsnarkomani.

Arbeidsnarkomani og behandling

Det har ikke blitt utført nok studier på arbeidsnarkomani til å identifisere en enkelt metode som er mest effektiv. Det er likevel mange typer behandling som har vist seg å fungere. Anonyme Arbeidsnarkomane baserer seg på 12-stegsprogrammet som vi også tar utgangspunkt i her i Terapivakten. I tillegg er kognitiv adferdsterapi en veldokumentert metode, og flere ulike former for samtaleterapi har vist seg å ha god effekt.

Det vikigste er at problemet først og fremst identifiseres.

Når man først har identifisert problemet kan nye verktøy utvikles sammen med en terapeut for å hjelpe deg med å håndtere utfordrende situasjoner. Psykolog Schou Andreassen legger også vekt på at avhengigheten i mange tilfeller stammer fra opplevelser i barndommen. Dette er imidlertid ikke en regel, og det finnes unntak. Derfor er det viktig å kartlegge hva som ligger bak behovet for å arbeide såpass mye.

En nøkkelfaktor i denne sammenhengen er bevisstgjøring. Å se mønstre som opprettholder destruktive vaner kan være utfordrende i en hektisk hverdag. Dette er ikke alltid like enkelt å gjøre på egenhånd, derfor kan det være hensiktsmessig å få hjelp utenfra. Det er også viktig å vite at du ikke behøver å vente med å be om hjelp til du møter veggen. Det er heller ikke slik at du må være i den mest ekstreme enden av skalaen før du søker hjelp.

Hvordan søke hjelp for arbeidsnarkomani

Om du lurer på om du har utviklet destruktivere arbeidsvaner, anbefaler vi at du snakker med noen som kan hjelpe deg. Vi må alle jobbe for å tjene til livets opphold, og jobben kan fint være noe du liker å holde på med. Skillet kommer først når du blir styrt av trangen til å jobbe for å maskere andre følelser.

Fri fra jobb kan føles skremmende hvis du opplever at følelser som ikke er bearbeidet kommer frem. Men det trenger ikke være slik for alltid. Med god støtte og hjelp i terapi vil du kunne rydde opp i følelser og bearbeide det som kommer frem. Etter hvert kan en ferie også føles mindre skremmende. Første steg er likevel å ta en sjekk i egne mønstre, for så søke hjelp om du kjenner deg igjen.

Bestill time for behandling av arbeidsnarkomani

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten