Behandling av medavhengiget

Behandling av medavhengiget

Vi har tidligere skrevet om medavhengighet, hva det innebærer, og hva symptomer på medavhengighet er. Medavhengighet kan oppstå i relasjoner preget av eksempelvis rusproblematikk eller psykiske lidelser. Medavhengighet er ikke mye omtalt og dermed ukjent for mange, men allikevel er det et utbredt problem. Mange er usikre på hvordan håndtere det, andre er ikke en gang klar over at det er mulig å jobbe seg gjennom det. For hva skjer når du forstår at du er medavhengig? Hva er neste steg derifra? Finnes det behandling som kan hjelpe? Vi skal se litt på disse spørsmålene og hva du selv kan gjøre for å starte arbeidet med behandling av medavhengighet.

En person med medavhengighetsproblematikk handler ofte emosjonelt gjennom andre mennesker. Det handler derfor mye om å endre perspektivet på egen verdi. Ved ikke å anerkjenne egen verdi, egne behov og egne ønsker for eget liv, vil det for mange utvikle seg følelser som sinne, angst og konstant bekymring.

1. Anerkjenne at du er viktig, og å øve på å prioritere deg selv

Det første som kan være lurt å gjøre er å sette av tid som skal være din egen tid. Du kan bevisst gå inn for å sette av en time i kalenderen til kvalitetstid med deg selv. Her har du muligheten til å flytte fokuset inn. Det vil si at du fokuserer litt på ditt indre liv, som følelser, tanker, refleksjoner og valg. Medavhengighet gjør nemlig at fokuset ofte er rettet utover mot andre mennesker eller andre hendelser. Når du setter av tid kun for deg selv, så kan du tillate deg å kjenne på hva du selv liker å gjøre. Videre kan du se på hva du selv ønsker for fremtiden og hvordan du selv kan få det bra.

Det er dog viktig her å forstå at alle situasjoner er forskjellige, og for noen blir det urealistisk å starte med å drømme om fremtiden. Da kan du heller fokusere på hva du kan gjøre i dag for å gjøre denne dagen bra for deg selv. Når du har jobbet med å styrke selvfølelsen, så vil det føles lettere og mer naturlig å tenke på hva du drømmer om for fremtiden.

2. Aksept og bevissthet, tørre å se situasjonen for det den er

For å ha muligheten til å jobbe oss gjennom et problem, må vi først anerkjenne at faktisk finnes et problem. Det fine er at det ofte blir en god sirkel som resultat av det. Ved å anerkjenne at du har et medavhengighetsproblem, vil du bli mer bevisst på handlinger som er symptomatisk for dette, og øke opplevelsen av egenverdi og mulighet for vekst. Ved å klare å se egne mønstre og å ta seg selv i det når handlingen eller adferden skjer, så har du nå fått en gylden mulighet: Du kan her se på adferden din og reflektere over hva som skjedde. Videre kan du prøve å forstå at det var en del av mønsteret du ønsker å bryte. Ta så et bevisst valg på å prøve å gjøre det annerledes fremover.

Her er det viktig å nevne at selv om du klarer kjapt å både akseptere og å se egne destruktive mønstre, så er det ikke nødvendigvis like lett å endre dem. Det er derfor viktig å være tålmodig med deg selv, tilgi egne feiltrinn for så å fortsette. Å ikke gi seg når man gjør en feil er et viktig steg, selv om det kan være en stor utfordring for mange. Men ved å være bevisst på mønstrene dine, bevisst på din individuelle reise, og dermed bevisst på at det vil gå litt opp og ned, vil du bli mer rustet til å takle det.

Bestill en rådgivning samtale til kun 495,-

Behandling av medavhengighet

3. Adferdsendring

Punkt 1 og 2 innebærer mye indre arbeid. Du jobber med å tillate deg selv å bli kjent med dine egne ønsker å behov. Du tillater deg selv å sette av egentid. I tillegg starter du å lytte mer til deg selv, og ikke bare lytte og observere hva som skjer utenfor. Du anerkjenner problemet, jobber med å være bevisst på handlingsmønstre og å ha tålmodighet med deg selv. Utfordringer kommer allikevel når alle tanker og refleksjoner skal settes ut i praksis.

Vi mennesker er vanedyr, og å endre adferd i samme miljø som den gamle adferden oppstod, er utfordrende. Det kan derfor være lurt å få hjelp til dette punktet. Ofte trenger vi et objektivt syn på egne handlinger. Slik får vi mulighet til å gi slipp på tanker eller handlinger vi ikke er klar over er der.

Det er her det ofte kan bli utfordrende for mennesker med medavhengighetsproblematikk. Å spørre om hjelp kan være en utfordring i seg selv. Mye av  kjernen i medavhengiget er nemlig å hjelpe andre og dermed føle seg verdsatt og verdifull. Videre er det vanlig å basere sin verdi ut ifra hvor mye andre trenger hjelpen som bli gitt. Det kan derfor være lurt å starte med punkt 1 og 2, og å jobbe med å akseptere tanken på at hjelp er både lurt og, i mange tilfeller, nødvendig.

Viktigheten av å be om hjelp

Avhengighet og psykiske lidelser påvirker mange rundt en, også i tilfeller hvor den avhengige begynner å bli bedre. Det er nemlig ikke slik at medavhengige blir kvitt sine lidelser parallelt med den med psykiske lidelser eller avhengighet. At den avhengige blir bedre, innebærer ofte at dynamikken hjemme eller i relasjonen endres. Den medavhengige kan føle seg oversett eller mislykket fordi det er ikke behov for samme type hjelp.

Noen kan føle at de mister kontrollen. For mange er dette en vond opplevelse når de ser fremgang hos den de er glad i, men kjenner på ubehag eller indre smerte selv på grunn av det. Dette er naturlig, men understreker viktigheten av hjelp for medavhengige også.

I familier og andre relasjoner som er viktige i livet vårt, handler det om å skape et miljø rundt oss som er sunt, velfungerende og som støtter vår personlige vekst. Jo tryggere du står i deg selv, og jo bedre kjent du blir med deg selv, desto mer vil du bidra til å etablere et godt miljø for de rundt deg. Det betyr at om det oppstår utfordringer, kan du komme deg gjennom dem ved at du jobber med deg selv.

Noen har dog problemer som er varige og mer utfordrende å bearbeide. Det er allikevel mulig å få det bedre og å få positiv progresjon over tid. Men du må være villig til å jobbe for det. Og du bør jobbe med å bli komfortabel med å få hjelp underveis. Husk: Veien ut av medavhengighet er en reise, og reisen du gjør er selve målet. Ved å starte og å ikke gi deg, selv om du snubler på veien, har du allerede vunnet.

Få hjelp til å håndtere medavhengighet

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten