Hva er Medavhengighet?

Hva er Medavhengighet?

Vi påvirkes ofte av omgivelsene omkring oss, både på godt og vondt. Når noen vi er glad i sliter, vil det ofte ha innvirkning på hvordan vi har det også. Når vurderingene og handlingene våre blir styrt av hvordan andre har det, om det gjelder rus eller annen avhengighet, kaller vi det medavhengighet. Dette er ikke en diagnose, men kan heller sees som en beskrivelse av et handlings- og tankemønster mange utvikler som lever med noen med avhengighetsproblematikk når det gjelder rus eller andre ting.

Når omsorg blir til medavhengighet

Å være medavhengig er å følge de samme mønstrene som den avhengige, uten at du selv har en avhengighet. Forståelsen av medavhengighet ligger dermed i handlings -og tankemønster, ikke i hvilke problemer som danner utgangspunktet. Handlings – og tankemønsteret til medavhengige kan handle om et overdrevent behov for å ta vare på andre mennesker, gjerne en eller flere personer i familien. Ofte føler de et så stort ansvar for andres velvære, lykke og handlinger at de glemmer seg selv. Vi ser ofte at behovet for omsorg og nærhet bagatelliseres, og personen anerkjenner ikke sin egen verdi. Fordi man er så opptatt av å ivareta andre, glemmer man seg selv. Dette kan gå utover egen helse.

Når man tenker at selvoppofrelse og medlidenhet er det som er kjærlighet, så kan dette skape problemer. I familier hvor et familiemedlem sliter, kan medavhengighet utvikle seg hos alle rundt. Selv om valgene som blir tatt kommer av kjærlighet, så kan et barn som opplever medavhengighet ta dette med seg videre inn i voksenlivet. Dette kan da skape problemer fordi medavhengighet var barnets første opplevelse av omsorg. Men det kan også være motsatt, og utvikles hos foreldre som opplever at barnet sliter med rus, psykiske lidelser eller andre ting. De kan ha et så stort ønske om å hjelpe at dette kan være mer skadelig enn gjøre godt.

Symptomer på medavhengighet

Medavhengighet kan være vanskelig å identifisere. Både fordi mange symptomer går igjen i andre lidelser, men også fordi det er vanskelig å gi en enkelt definisjon på hva medavhengighet er. Noen opplever fysiske symptomer som stress, søvnvansker, vondt i hodet, samt mage – tarmproblemer. Allikevel er det oftest en kombinasjon av fysiske og psykiske plager.

En person med medavhengighet opererer gjerne emosjonelt gjennom et annet menneske eller en hendelse. Man har ubevisst opparbeidet seg en overlevelsesstrategi som går ut på overdreven omsorg for andre og fornektelse av egne behov. Dette kan da gi konsekvenser som konstant stress, følelsen av mislykkethet og en jakt etter bekreftelse fra andre. Bekreftelse fra personen man ønsker å hjelpe kan derfor øke ens selvfølelse. Samtidig som mangel på bekreftelse kan gi følelse av å være mislykket og forsterke en lav selvtillit.

Andre faktorer som skyldfølelse, perfeksjonisme, vanskelig for å identifisere hvor man bør sette grenser og frykt for avvisning er også symptomer som kan være tegn på medavhengighet. Videre kan overdreven bekymring, manglende evne til å uttrykke sinne og frustrasjon på en sunn måte, og å ofre fritid og aktiviteter til fordel for en enkelt person også være noe man kan gjenkjenne i medavhengighet.

Påvirkning senere i livet

Det er derfor viktig å forstå at medavhengighet kan påvirke store deler av livet. For en voksen kan det påvirke både sosialt liv og arbeidslivet, og kan i tillegg føre til psykosomatiske plager (fysiske plager som følge av psykiske plager). Dette ser man blant annet ved at medavhengighet kan svekke en persons forhold til sitt sosiale nettverk. Man kan slite med å forplikte seg til andre mennesker. Andre kan ta på seg alt for mye ansvar og kjenner på at de ikke får noe tilbake. De kan da føle seg enten mislykket eller ta avstand fra personen og gradvis starte å isolere seg.

Medavhengighet kan føre til at man ikke lever livet optimalt, samt føle en trang til å prestere og å få annerkjennelse og bekreftelse for å føle seg bra.

Bestill en uforpliktende veiledning samtale til kun 495,-

Tålmodighet

Det positive som er viktig å merke seg, er at dette kan endres. Du kan jobbe deg ut av medavhengighet eller lære deg å håndtere det. Det som er viktig er å være tålmodig med seg selv. Husk at adferd man har har vart over tid og som vekker sterke følelser, kan være vanskelige å bryte. Det er derfor en prosess hvor du må minne deg selv på at det kreves tålmodighet, og at du vil klare dette.

Kunnskap, forståelse, aksept og tålmodighet er nøkkelord for å starte arbeidet med å gjenkjenne og håndtere medavhengighet. Alt dette vil du få god hjelp med hos en terapeut, samtidig som du i terapi vil se på veien videre og utforske hva du faktisk ønsker selv. Behandling er derfor en vei ut av medavhengighet, destruktive handlingsmønstre og negative tanker. Samtidig som det er en vei inn mot økt selvtillit, nye måter å vise kjærlighet på, og bedre selvfølelse. Det kan også gi mer balanse i eget liv og mellom relasjoner for fremtiden.

Bestill en uforpliktende veiledning samtale til kun 495,-

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten