Trassalderen – hva er det og hvordan takle det?

Trassalderen – hva er det og hvordan takle det?

Trassalderen kan til tider føles uutholdelig. Hvordan situasjonene utarter vil dog i stor grad avhenge av hvordan du som forelder reagerer på “trassen”. Men når begynner den som regel? Og hvor lenge varer trassalderen?

Hos noen barn kan det begynne allerede fra de er 1 år. Deretter følger ulike stadier når barnet er 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 6 år. Det er som regel da den mest utagerende trassige oppførselen opphører.

Her kan du lese mer om de ulike stadiene. Vi gir også tips til hvordan du best mulig kan takle trassalderen.

Hva er trassalder?

På mange måter kan trassalderen også kalles selvstendighetsalder. Barnet prøver ikke bevisst å være trassig, men ønsker å bli selvstendig. De ønsker å gjøre ting på egenhånd og finne ut av saker og ting selv. Dette kan komme til uttrykk som trassig oppførsel. Når de først lærer ordet “nei”, kan man si at det er i gang. Da forstår de at de har muligheten til å bestemme mer selv.

Selv om det på mange måter kan være slitsomt, er dette en veldig viktig del av barnets utvikling.

Det er i trassen at barnet lærer seg grunnleggende egenskaper det trenger for å en dag klare seg selv. Samtidig handler det om at de selv forstår at de har en stemme de kan bruke til å påvirke. De har faktisk muligheten til å bestemme litt selv, noe de absolutt har lyst til å prøve.

Ved å forstå hvorfor barnet oppfører seg trassig, kan hverdagen deres bli mye enklere. Husk at det er viktig å skille mellom trassalder og adferdsvansker hos barn og unge. Trassalder er en helt normal del av at barnet utvikler seg. Les videre for å finne ut hvordan du best mulig møter barnet i trassalderen. Men først skal vi se på de ulike stadiene.

Bestill en diskré uforpliktende veiledningstime til kun 495,- nå

Stadier i trassalderen

Ettersom barnet vokser, lærer de seg stadig flere ferdigheter, oppnår ny kunnskap og utvikler viktige egenskaper. Trassalderen kan som sagt vare fra barnet er 1 år til det er 6 år gammelt. Trassen vil da komme til uttrykk på ulike måter for de ulike alderstrinnene. Men ofte glir stadiene noe over i hverandre.

Noen barn har kanskje en periode mellom de er 2-3 år som oppleves som “den verste trassalderen”. Hos andre barn kan det føles verst når de er 5 år. Men trassalderen kan også vare i mange år, helt frem til barnet er 7 år gammelt. Uansett når og hvordan det kommer til uttrykk hos ditt barn, må du huske at dette er helt normal oppførsel. Her går vi gjennom alder for alder, og hva som er vanlig “trass” for det enkelte alderstrinnet.

Trassalder – 1 år
Når barnet er 1 år, har det begynt å utvikle en egen vilje. Det vet for eksempel hva det vil ha og ikke, noe det også gjerne vil gi uttrykk for. Fordi barnet enda ikke har lært seg hva som gjør vondt for andre, kan de slå, klore eller sparke dersom de ikke får det som de vil. Dette har også mye å gjøre med at språket enda ikke er utviklet. De finner derfor andre måter å uttrykke seg på, som ofte vil være fysiske metoder.

Trassalder – 2 år
I 2-årsalderen blir språkferdighetene stadig utviklet. Barnet lærer seg flere ord, noe de også skjønner at de kan bruke for sin egen vinning. Barnet vil prøve å gjøre flest mulig ting på egenhånd. De vil helst ikke bli fortalt hva de skal gjøre til enhver tid. Og de er ikke redde for å si ifra. Får de det ikke som de vil, kan det ende i hyl og skriking.

Trassalder – 3 år
Når barnet når 3 år, vil det forsøke å teste grensene. Dette kan for eksempel være å utvide leggetiden. Men det kan også dreie seg om hva de vil spise og ikke spise. Barnet begynner stadig å tenke mer selv. Derfor vil det sette spørsmålstegn ved mange av de dagligdagse rutinene dere har opparbeidet.

Trassalder – 4 år
Ettersom barnet vokser, vil det også merke at temperamentet kan brukes til sin fordel. Trassen fra 3-årsalderen fortsetter når de fyller 4 år. De kan slå seg vrange når tennene skal pusses, når det skal kle på seg, spise, eller annet som barnet kanskje opplever som “kjedelig”. De kan reagere med sinneutbrudd dersom de ikke får viljen sin. Disse utbruddene kan være både fysiske og verbale.

Trassalderen - hva er det og hvordan takle det?

Trassalder – 5 år
Når barnet er 5 år vil det mer og mer gi uttrykk for sin egen vilje. De ønsker stadig å bestemme mer selv. Dette kan for eksempel være hvilke klær eller sko de skal ha på. Det har også nå et godt utviklet språk. De vil derfor gi klart og tydelig uttrykk for hva de liker og ikke liker. Enten det er å spise, å ha på seg, å se på barne-tv eller annet.

Trassalder – 6 år
Etter fylte 6 år er det mye som skjer i barnets liv. For det første vokser de voldsomt mye i denne alderen. Barnet kan da føle at det mister litt kontroll over kroppen. Det samme skjer innvendig, da barnet begynner å forstå mer og mer. På den ene siden kan de føle at de ikke er bra nok, da de selv forstår og tenker over at de ikke klarer alt, eller hele tiden er den beste til alt. På den andre siden liker de heller ikke å se andre komme sist eller ikke få til ting. Samtidig er overgangen fra barnehage til skole en stor omveltning. Barnet er nå stort og skal klare seg enda mer på egenhånd enn tidligere. De blir også mer involvert i fritidsaktiviteter og skaper seg et nettverk.

Få veiledning i hvordan takle trassalderen hos barn hos vår familieterapeut Ellen Marie nå

Hvordan takle trassalderen?

Hvordan du skal takle barnet som trasser, vil avhenge av situasjonen og hvordan barnet ditt utfordrer deg. Vi gir deg her noen generelle tips, som kan gjøre deres hverdag enklere. Dette dreier seg også i stor grad om oppdragelse og hvordan du kan veilede barnet i riktig retning. Her er noen tips.

  • Når det gjelder slag og fysisk utagerende oppførsel, er det viktig med tydelige grenser. Vis og fortell barnet hva som ikke er akseptabel oppførsel. Kom dermed med alternative måter de kan uttrykke seg på. Grenser er også viktig i alle andre ledd av oppdragelsen. Det er samtidig lurt å forklare barnet hvorfor grensene er satt, slik at de forstår bakgrunnen.
  • Gi barnet valgalternativer. Dersom dere for eksempel opplever konflikt med påkledning, kan det være lurt å legge frem to ulike alternativer som barnet kan velge mellom. Deretter kan de få lov til å kle på seg selv.
  • Kontroller dine egne følelser. Sinne avler sinne. Derfor er det viktig at du har kontroll på dine egne følelser og ikke svarer barnet med å bli sint eller like oppfører deg like trassig som det gjør.
  • Vær konsekvent med oppdragelsen. Har du allerede bestemt deg for noe, er det viktig at du holder på det. Hvis du begynner å gå tilbake på noe og plutselig slipper opp, vil barnet tro at dette kan skje ved andre tilfeller også.
  • Forbered barnet på hva som kommer til å skje. Dette kan være med på å forebygge trassig oppførsel. Bruk tid på å forberede barnet ved å forklare hva som kommer til å skje. For eksempel ved å gi forvarsel på at det snart er tid for å bade.
  • Prøv å forstå barnets følelser. Anerkjennelse er viktig når barnet gir uttrykk for følelsene sine. Da viser du barnet at det er fullstendig lov å føle som det gjør. Det er dog viktig at deres ønske og vilje ikke alltid blir oppfylt. Det er lov å ha følelser og gi uttrykk for disse, men det er til syvende og sist du som forelder som bestemmer og setter grensene.
  • Tilby barnet hjelp i situasjoner hvor de ikke får til noe selv. Dersom du utfører handlingen for de, vil de ikke lære noe selv. Hvis de ønsker hjelp, kan dere utføre handlingen sammen.
  • Hjelp barnet med å uttrykke hva det ønsker. Det er ikke sikkert barnet vet selv hva det vil. Da kan det være lurt å spørre, uten å lede barnet for mye i den ene eller den andre retningen. Kom med forslag og prøv å få frem ord fra barnet.

Få hjelp med å takle selvstendighetsalderen

Dersom dere har prøvd tipsene over, men føler dere står fast, er det ingen skam i å oppsøke hjelp. Det er bedre å gjøre det, enn å føle at man står helt fast og ikke kommer noen vei. Dette vil skape harmoni i familielivet, slik at dere igjen kan nyte hverdagen sammen.

Vi tilbyr familieterapi fra deres eget hjem. Dere kan enten snakke med en av våre dyktige terapeuter gjennom videosamtaler eller ved hjemmebesøk. Vi tilrettelegger slik at veiledningen blir mest mulig behagelig for deres timeplan og livssituasjon.

Bestill en uforpliktende samtale her

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten