Amfetamin – hva er det og hvilke konsekvenser gir misbruk?

Amfetamin – hva er det og hvilke konsekvenser gir misbruk?

Amfetamin inkluderer illegale rusmiddler som meth eller metamfetamin og også det lovlige reseptbelagte legemiddelet Ritalin om brukt feilaktig. Her kan du lese om hvordan det påvirker psyken, hjernen og kroppen. Les også om det finnes behandling for avhengighet nederst i artikkelen.

Hva er amfetamin?

Amfetamin er stimulanter som ofte blir brukt for å behandle utmattelse og depresjon. I tillegg øker amfetamin konsentrasjonsevnen og oppmerksomheten. Amfetamin kommer ofte i form av et hvit eller brunt pulver, i flytende form, i kapsler eller i tablettform. De kan bli sniffet, røyket eller injisert. «ICE» er en krystallisert form for metamfetamin som kan røykes. Amfetamin blir mest produsert og solgt illegalt, i form av metamfetamin og ecstasy. I tillegg finnes Ritalin som blir brukt til å behandle ADHD og Narkolepsi. Dette middelet blir lovlig produsert og solgt, men det kan også bli misbrukt og kjøpt illegalt.

Meld deg på vårt GRATISKURS i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Hva er de fysiske konsekvensene av amfetaminbruk?

Fordi substansen øker blodtrykket og også hjerterytmen, kan stoffet føre til problemer med hjertet og gi hjerneslag. Andre symptomer er:

  • Irritabilitet
  • Utvidede pupiller
  • Aggresjon
  • Søvnvansker

I større doser og mer langvarig bruk, så kan misbruket resultere i hallusinasjoner, angst, nervøsitet, paranoia og forvrengte oppfatninger. En avhengighet av stoffet er både psykologisk og fysisk betinget. Personer som er avhengig av amfetamin oppfattes ofte som uberegnelige og har en meget uforutsigbar oppførsel.

Hvordan påvirker amfetaminbruk en psykisk diagnose?

Mange personer som lider av mentale utfordringer tar stoffet for å føle seg bedre. Vi vil også si at personer som har opplevd trauma i barndom og oppvekst, kan ha en mental utfordring slik som depresjon eller angst, og bruker stoffet for å føle seg bedre eller normal. For eksempel, så kan en person som er deprimert, ensom, stille/reservert, ta stoffet for å føle seg mer «fargefull».

Man føler at man «blir noe» ved bruk av stoffet, og får en identitet.

Når effekten av stoffet er større enn det man normalt føler seg, så kan man lett bli avhengig av stoffet.

Substansrelaterte problemer utvikler seg raskt til substansavhengighet og ofte feiler man med å behandle underliggende årsaker som trigger substansavhengigheten. Dermed feiler man også i å gi personer mulighet til å leve et fullverdig liv, erfare glede i sine relasjoner og samtidig føle seg komfortabel med den man er.

Misbruk av amfetamin kan dessuten forsterke underliggende mentale utfordringer og lede til psykoser, et svingende humør, manier, paranoide vrangforestillinger, angst, hallusinasjoner samt at man mister matlysten og kan få spiseforstyrrelser.

Symptomer i form av abstinenser inkluderer depresjon, tap av glede og motivasjon, søvnvansker, paranoia og voldelig adferd.

Hvordan påvirker amfetamin hjernen?

Menneskehjernen er på mange måter lik en datamaskin. Hver eneste gang du føler noe, sender millioner av nevroner og nerveceller beskjeder til hverandre. Når du bruker rusmidler, blir det akkurat det samme som at du introduserer et virus for datamaskin, som feilkobler og forvrenger deg emosjonelt, fysisk og psykisk.

Alle de ulike rusmidlene påvirker kjemien i hjernen eller nevrotransmittene i hjernen din. Amfetamin påvirker dopamin, som er den kjemien i hjernen som gir deg følelsen av glede, lykke og motivasjon. Bruk av dette stoffet blir akkurat det samme som at du belaster datamaskinen med «søppelpost». Etter at «flommen» med aktivitet er over, blir datamaskinen veldig mye tregere. Dette skjer også med brukere av amfetamin, og deretter kommer da abstinenssymptomene inn.

Kan amfetaminavhengighet behandles?

JA! Avhengighet av dette stoffet kan behandles først gjennom en medisinsk detox eller nedtrapping. Abstinenssymptomene gir seg relativt fort, og kan bli bedre med riktig type medisiner. Når det gjelder bruk av metamfetamin, så varer abstinenssymptomene noe lengre. Personer som bruker disse stoffene er ofte utmagret og dehydrert. Derfor må behandling inneholde både fokus på ernæring, tannbehandling og adferdsterapi. I tillegg må man tilføre nye mestringsstrategier i misbrukerens liv. Det er også viktig å overføre disse personene til et veletablert terapeutisk ettervern like etter at primærbehandlingen er avsluttet. Samtidig må man ha et fokus på å integrere slike personer inn i selvhjelpsgrupper (NA/AA).

Les mer om vårt tilbud for rusbehandling her. Vi tilbyr diskret og tidsbesparende behandling fra egen stue. Ta kontakt i dag for mer informasjon.

BESTILL RÅDGINING SAMTALE HOS VÅRE BRUKER ERFARNE RUSTERAPEUTER

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten