Amfetamin – hva er det og hvilke konsekvenser gir misbruk?

Amfetamin – hva er det og hvilke konsekvenser gir misbruk?

Amfetamin inkluderer illegale rusmiddler som meth eller metamfetamin og også det lovlige reseptbelagte legemiddelet Ritalin om brukt feilaktig. Her kan du lese om hvordan det påvirker psyken, hjernen og kroppen. Les også om det finnes behandling for avhengighet nederst i artikkelen.

Hva er amfetamin?

Amfetamin er stimulanter som ofte blir brukt for å behandle utmattelse og depresjon. I tillegg øker amfetamin konsentrasjonsevnen og oppmerksomheten. Amfetamin kommer ofte i form av et hvit eller brunt pulver, i flytende form, i kapsler eller i tablettform. De kan bli sniffet, røyket eller injisert. “ICE” er en krystallisert form for metamfetamin som kan røykes. Amfetamin blir mest produsert og solgt illegalt, i form av metamfetamin og ecstasy. I tillegg finnes Ritalin som blir brukt til å behandle ADHD og Narkolepsi. Dette middelet blir lovlig produsert og solgt, men det kan også bli misbrukt og kjøpt illegalt.

Meld deg på vårt GRATISKURS i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

Hva er de fysiske konsekvensene av amfetaminbruk?

Fordi substansen øker blodtrykket og også hjerterytmen, kan stoffet føre til problemer med hjertet og gi hjerneslag. Andre symptomer er:

  • Irritabilitet
  • Utvidede pupiller
  • Aggresjon
  • Søvnvansker

I større doser og mer langvarig bruk, så kan misbruket resultere i hallusinasjoner, angst, nervøsitet, paranoia og forvrengte oppfatninger. En avhengighet av stoffet er både psykologisk og fysisk betinget. Personer som er avhengig av amfetamin oppfattes ofte som uberegnelige og har en meget uforutsigbar oppførsel.

Hvordan påvirker amfetaminbruk en psykisk diagnose?

Mange personer som lider av mentale utfordringer tar stoffet for å føle seg bedre. Vi vil også si at personer som har opplevd trauma i barndom og oppvekst, kan ha en mental utfordring slik som depresjon eller angst, og bruker stoffet for å føle seg bedre eller normal. For eksempel, så kan en person som er deprimert, ensom, stille/reservert, ta stoffet for å føle seg mer “fargefull”.

Man føler at man “blir noe” ved bruk av stoffet, og får en identitet.

Når effekten av stoffet er større enn det man normalt føler seg, så kan man lett bli avhengig av stoffet.

Substansrelaterte problemer utvikler seg raskt til substansavhengighet og ofte feiler man med å behandle underliggende årsaker som trigger substansavhengigheten. Dermed feiler man også i å gi personer mulighet til å leve et fullverdig liv, erfare glede i sine relasjoner og samtidig føle seg komfortabel med den man er.

Misbruk av amfetamin kan dessuten forsterke underliggende mentale utfordringer og lede til psykoser, et svingende humør, manier, paranoide vrangforestillinger, angst, hallusinasjoner samt at man mister matlysten og kan få spiseforstyrrelser.

Symptomer i form av abstinenser inkluderer depresjon, tap av glede og motivasjon, søvnvansker, paranoia og voldelig adferd.

Hvordan påvirker amfetamin hjernen?

Menneskehjernen er på mange måter lik en datamaskin. Hver eneste gang du føler noe, sender millioner av nevroner og nerveceller beskjeder til hverandre. Når du bruker rusmidler, blir det akkurat det samme som at du introduserer et virus for datamaskin, som feilkobler og forvrenger deg emosjonelt, fysisk og psykisk.

Alle de ulike rusmidlene påvirker kjemien i hjernen eller nevrotransmittene i hjernen din. Amfetamin påvirker dopamin, som er den kjemien i hjernen som gir deg følelsen av glede, lykke og motivasjon. Bruk av dette stoffet blir akkurat det samme som at du belaster datamaskinen med “søppelpost”. Etter at “flommen” med aktivitet er over, blir datamaskinen veldig mye tregere. Dette skjer også med brukere av amfetamin, og deretter kommer da abstinenssymptomene inn.

Kan amfetaminavhengighet behandles?

JA! Avhengighet av dette stoffet kan behandles først gjennom en medisinsk detox eller nedtrapping. Abstinenssymptomene gir seg relativt fort, og kan bli bedre med riktig type medisiner. Når det gjelder bruk av metamfetamin, så varer abstinenssymptomene noe lengre. Personer som bruker disse stoffene er ofte utmagret og dehydrert. Derfor må behandling inneholde både fokus på ernæring, tannbehandling og adferdsterapi. I tillegg må man tilføre nye mestringsstrategier i misbrukerens liv. Det er også viktig å overføre disse personene til et veletablert terapeutisk ettervern like etter at primærbehandlingen er avsluttet. Samtidig må man ha et fokus på å integrere slike personer inn i selvhjelpsgrupper (NA/AA).

Les mer om vårt tilbud for rusbehandling her. Vi tilbyr diskret og tidsbesparende behandling fra egen stue. Ta kontakt i dag for mer informasjon.

BESTILL RÅDGINING SAMTALE HOS VÅRE BRUKER ERFARNE RUSTERAPEUTER

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten