Hvordan oppnå bedre kommunikasjon i parforholdet?

Hvordan oppnå bedre kommunikasjon i parforholdet?

I 2019 var det nesten 10.000 par som skilte lag i Norge, et økende tall siden året før. Det finnes ingen en fasitløsning på hvordan man kan redde parforholdet. Likevel er det mulig å bygge en forståelse rundt hvilke behov som ligger dypt i oss mennesker, og hvilke faktorer som ofte leder til problemer i forholdet. Et av disse er mangel på kommunikasjon.

Kommunikasjon er en av de viktigste faktorene i parforholdet. Med denne artikkelen ønsker vi å gi deg et innblikk i hvilken rolle kommunikasjon spiller i forholdet. Forhåpentligvis får du også med deg noen nyttige tips til hvordan du kan bidra til å bedre kommunikasjonen dere imellom.

Hvordan snakke om følelser med kjæresten?

Kommunikasjon er roten til hvordan vi forstår verden og oss selv i den. Vi kommuniserer med alt vi er, alt vi ytrer eller utelater å ytre. Derfor er kommunikasjon ofte nøkkelen til både problemer i forholdet og løsningene på problemene. Uansett hva ditt forhold mangler, så er det viktigste vi kan gjøre for å komme frem til en løsning nettopp å kommunisere med vår partner. Så hva innebærer egentlig kommunikasjon?

Når du snakker, gjentar du bare det du allerede vet. Men hvis du lytter, kan du lære noe nytt.

– Joseph Patrick McEvoy, Forfatter, 1897 – 1958

Kommunikasjon i parforholdet betyr ikke nødvendigvis bare at vi forteller åpent om egne følelser. Det innebærer også at vi åpner oss for å kunne lytte til deres følelser og bekymringer i forholdet. Mangel på kommunikasjon starter ofte med at en eller begge parter lukker seg ute for den andre, og gjør seg følelsesmessig utilgjengelig. En ringvirkning oppstår når en part ikke føler seg hørt eller forstått. Den som føler dette, forverrer ofte situasjonen ved å stenge seg ute enda mer. Slik kan det oppstå 

Bestill time for individuell behandling

Hvordan oppnå bedre kommunikasjon i parforholdet?

Kan mangel på kommunikasjon gi vedvarende samlivsproblemer?

Noen kan ha såpass rutinemessige liv at hverdagen går sin gang, uavhengig av kommunikasjonen. Problemer i forholdet vil ikke dermed forsvinne av seg selv. Det er noen faktorer som går igjen ved mangel på kommunikasjon, som for eksempel mangel på tid, uoppklarte misforståelser, redsel for den andres reaksjon, ulike behov, etc. Heldigvis betyr ingen av disse faktorene at forholdet er dømt til å mislykkes, men det er viktig å forstå at mangel på kommunikasjon er noe som må jobbes med og opprettholdes. Den må styrkes, tilpasses og legges til rette for.

Alle mennesker utvikler seg så lenge vi lever. Hvilke behov og forventninger vi har for forholdet vårt er derfor heller ikke likt i løpet av livet. Vi endrer våre ambisjoner og forståelse av livet. Endringen er for mange så gradvis at vi ikke engang legger merke til det selv. Likevel forventer vi ofte av våre partnere hele tiden skal holde seg oppdatert om våre endrende livsdrømmer og forholdsforventninger. Derfor er kommunikasjon i parforholdet noe av det viktigste for å kunne bygge et solid samliv hvor begge parter utvikler seg i takt. 

Hvordan oppnå bedre kommunikasjon i parforholdet?

Det er ikke enkelt å bedre på kommunikasjon i et forhold. Det er noe begge parter må aktivt gå inn for å gjøre sammen, og det er viktig å vite at ting tar tid. Og ikke minst å ha tålmodighet. Begynn med å ta små steg sammen, og det starter med intensjonen. Så fort dere er enige om å jobbe med kommunikasjonen i forholdet er dere begge enige om en ting. Så start med å feire dette. Gjør det til en feiring at dere har et felles ønske om å bli i forholdet sammen, og å endelig gjøre noe aktivt for å endre kursen.

Deretter er det viktig å dele følelser uten å bli avbrutt av den andre. Ved å skape rom for fri ytring kan dere med tid skape en følelse av trygghet i hvem du er med din partner. Her finnes det mange øvelser dere kan gjøre sammen for å sette det hele i gang.

For å bedre kommunikasjonen mellom deg og din partner kan det også være nyttig å snakke med en samlivsterapeut. Dette kan dere enten gjøre sammen gjennom parterapi, eller hver for dere. Ofte er det enklere å se helhetlig på et problem når man forklarer det til andre. I tillegg har en profesjonell fagarbeider nyttig erfaring og innsikt som kan tilrettelegge for en mer målrettet prosess

Bestill time for individuell behandling

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten