Hvordan håndtere barn som slår? Tre tips som kan hjelpe

Hvordan håndtere barn som slår? Tre tips som kan hjelpe

Hvordan kan du best mulig håndtere barn som slår eller barn som ikke hører etter? Det finnes ikke bare ett svar på dette. Det er fordi det kan være mange grunner til at barna gjør som de gjør.

Barn kan for eksempel ha sinneproblemer eller et vanskelig temperament, men det kan også være mangel på grensesetting som er årsaken. Fordi det er så mange grunner, finnes det også mange tilfeller av barn som slår. Det er derfor mange som lurer på hvordan man skal takle “vanskelige” barn.

Her gir vi deg svarene. Vi forklarer også hvor sammensatt problemet kan være og går inn på mulige årsaker. Les videre for å finne ut mer.

Hvorfor slår barnet?

Det kan være mange grunner til at barnet eller barna dine slår. Det kan for eksempel være at de har sinneproblemer. Eller har et vanskelig temperament. Dette kan føre til utagerende oppførsel, noe som resulterer i at de slår.

Hvor dette igjen stammer fra, kan for eksempel være ADHD eller Aspergers syndrom. Barn med forstyrrelser i hjernen, tyr lettere til vold. Det er fordi de ofte ikke forstår situasjonene de står overfor. Eller at de ikke føler at de kan bestemme over situasjonen, og dermed ikke klarer å håndterer den.

Barn med spesielle behov kan samtidig ha ulike triggere som fremprovoserer slik oppførsel. Et eksempel er dersom barnet sitter og spiller dataspill. Å forvente at barnet avslutter spillingen med en gang du kommer og sier ifra uten å forberede barnet først, kan da være en trigger.

Da er det ekstra viktig å tenke over at barnet trenger høy grad av forutsigbarhet, rutiner og tydelighet, slik at du tilrettelegger deretter.

Ved andre tilfeller kan det rett og slett bare handle om at barnet ikke får viljen sin. De prøver da å utfordre foreldrene for å få de til å endre mening. Eller så handler det bare om at det er blitt en dårlig vane. Det kan også hende at en av foreldrene eller andre voksne personer i barnets liv, har problemer med å kontrollere temperamentet. Da må dere huske at barn lærer av alt dere gjør. Derfor er det viktig at dere selv også lever etter regelen om at vold aldri er greit.

Noen ganger kan det føles som om dere som foreldre prøver alt dere kan for å få barna til å slutte, til ingen nytte. Så hvordan kan man egentlig da håndtere barn som slår? Eller barn som ikke hører etter? Her gir vi deg svarene.

Hvordan håndtere barn som slår?

Det finnes flere måter å håndtere barn som slår på. Som nevnt tidligere i teksten, bør måten du håndterer det på avhenge av årsaken til at barnet slår og den gitte situasjonen dere står i der og da. Her er ulike metoder for hvordan du kan håndtere barn som slår som kan hjelpe deg på sikt i hverdagen.

1. Kontroller dine egne følelser
Dersom du tar et barn i å slå sine søsken, andre barn eller voksne, er det viktig at du ikke reagerer sterkt med sinne. Dette kan i verste fall føre til at situasjonen blir enda verre. Selv om det kanskje koker innvendig, er det viktig at du bevarer roen for å kunne tenke klart. Slik vil du selv være i stand til å håndtere situasjonen best mulig.

2. Fokuser på det positive ved barnet
Et barn med sinneproblemer eller et vansklig temperament kan ofte oppleve å få mye oppmerksomhet på grunn av dette. For mye fokus på alt som er negativt kan faktisk gjøre skade, selv om du bare prøver å hjelpe. Dersom du skifter fokus over til det positive barnet gjør og oppmuntrer han eller henne på disse områdene, kan dette ha en forebyggende effekt på den negative atferden.

3. Vær konsekvent med grensesettingen
Klare og tydelige grenser for hvilken atferd som ikke tolereres er svært viktig. Det betyr at du må være veldig tydelig og konkret på hvilke grenser som gjelder i forhold til fysisk utagerende oppførsel. Det vil ikke dermed si at barnet ikke har lov til å uttrykke sterke følelser og å få utløp for disse. Hjelp derimot barnet med å få ut følelsene på en annen måte.

Grensesetting hjelper med å forebygge utagerende fysisk oppførsel.

Bestill digital diskré veiledningstime for kun 495,- NÅ

Hvordan håndtere barn som slår?

Hvordan håndtere situasjonen der og da?

Mer konkret kan det være lurt å også være klar over hvordan du bør håndtere den enkelte situasjon som oppstår. Her gir vi deg noen eksempler på ulike hendelser og hvordan du best mulig kan takle disse.

  • Barnet slutter ikke å slå
    Snakk rolig til barnet mens du stiller enkle og korte spørsmål. Forsøk å finn ut hva de egentlig føler. Hvis barnet roer seg ned etter dette, kan du forklare hvorfor du eller andre som gjorde barnet sint, handlet som de gjorde.
  • Barnet klarer ikke kontrollere sinnet og kroppen
    Dersom den fysiske volden fra barnet kan gå hardt ut over andre, må barnet fjernes fra stedet. Ta det i hånden og gå. Ikke gjør noe mer ut av situasjonen enn å la barnet få utløp for sinnet et annet sted. Det er viktig at du ikke holder det fast eller går helt opp i ansiktet til barnet. Bare la følelsene komme ut.
  • Barnet lager en scene ute blant folk
    Når barnet plutselig bestemmer seg for å slå seg vrang på en offentlig plass, er det lurt å først gi en advarsel. Dette kan for eksempel være: “Dersom du ikke gir deg nå, så drar vi hjem.” Hvis barnet ikke gir seg, må du følge opp det du nettopp har sagt.

Kommunikasjon gjennom kroppspråk

Slag og annen fysisk aggresiv oppførsel overfor andre bør absolutt ikke tolereres. Men hos de aller minste kan det bare være en måte å kommunisere på. Dette er fordi de enda ikke har lært seg å snakke eller hvordan de skal kontrollere følelser og lyster.

Det kan for eksempel være at barnet ser at et annet barn sitter på fanget til sin egen mor. Barnet vil da kanskje føle sjalusi, men klarer ikke å gi uttrykk for dette på andre måter enn den mest primitive metoden for kommunikasjon, nemlig slag og fysiske angrep.

Men det kan også hende at denne typen oppførsel kommer frem hos eldre barn på grunn av en situasjon som denne. Dette kan da være tegn på at de føler seg tilsidesatt, ikke får nok oppmerksomhet, at de er blitt utsatt for noe ubehagelig eller at de ikke føler seg forstått.

Få hjelp med å håndtere barn som slår

Et barn som aldri opplever konsekvenser av uakspetabel oppførsel, vil aldri lære seg hva som ikke er akspetabelt. Det vil heller aldri forstå hvorfor det ikke er akseptabelt. Barn som slår og sparker kan risikere sosial utestenging eller andre alvorlige sanksjoner på skolen eller ved andre arenaer.

I tillegg kan problemet bli enda større ettersom barna vokser. Da blir de større og sterkere, og blir dermed i stand til å gjøre enda større skade. Dersom volden vedvarer, og dere ikke klarer å kontrollere det, er det viktig å oppsøke hjelp.

Når småbarnstiden er over, skal ikke barnet lenger behøve å kommunisere på denne måten. Hvis barnet fortsatt er fysisk utagerende utover småbarnsalderen, er det på høy tid å ta tak i problemet. Da bør dere oppsøke en terapeut eller psykolog som har både kunnskap og erfaring med nettopp fysisk utagerende barn.

Vi kan hjelpe dere med barn som slår og bruker vold. Ta kontakt i dag for terapi over nettet eller gjennom hjemmebesøk. Hos oss kan også hele familien være med på terapien dersom problemene strekker seg ut over utagerende oppførsel hos barnet.

Bestill digital diskré veiledningstime for kun 495,- NÅ

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten