Depresjon hos menn – en usynlig byrde

Depresjon hos menn er ofte en usynlig lidelse som å belyses

Depresjon hos menn – en usynlig byrde

Alle kan føle seg trist og nedfor fra tid til annen. Søvnvansker, følelse av utmattelse og irritasjon kan være symptomer på at stressnivået i livet er for høyt og vanskelig å håndtere. Men for noen blir disse følelsene værende og kan være tegn på depresjon hos menn.

 

Når en mann kjenner på tristhet og tretthet i ukesvis og månedsvis, kan det være tegn på depresjon hos menn. Vi mener at psykisk helse blant menn må opp i lyset og diskuteres mer.

 

En ensom mann kan føle seg såpass nedfor at han ikke klarer å ta vare på seg selv. Det kan i stor grad påvirker hverdagen og dagliglivet, og er viktig å ta tak i tidlig. Vi går her nærmere inn på depresjon hos menn og hvordan det kan behandles.

 

Hva er en alvorlig depressiv lidelse?

Alvorlig depressiv lidelse er også kjent som klinisk depresjon eller unipolar lidelse. Det betyr mye mer enn en stressende dag eller en dårlig uke.

 

Depresjon er en tilstand hvor en person opplever en vedvarende følelse av tristhet. Det å miste interessen for aktiviteter og relasjoner er vanlig. For at nedstemthet skal kunne klassifiseres som en depresjon, må den vare i minimum 2 uker.

 

Hvilke symptomer på depresjon kan du kjenne på?

Symptomer på depresjon hos menn kan variere veldig. Men det finnes noen symptomer på depresjon som det er viktig å være klar over:

 

  • Konstant følelse av tristhet og/eller tomhet
  • Mangel på interesse for vanlige aktiviteter
  • Betydelige endringer i appetitt og vekt
  • Søvnproblemer – både søvnløshet og overdreven søvn
  • Følelse av verdiløshet eller overdreven skyldfølelse
  • Problemer med konsentrasjon og beslutningstaking
  • Tanker om død eller selvmord

 

En kombinasjon av symptomer fra listen over vil naturlig nok føre til alvorlig lidelse. Slike symptomer på depresjon hos menn vil svekke en persons evne til å fungere i hverdagen.

 

Hva kjennetegner depresjon hos menn?

Vi har vært så vidt innom tematikken depresjon hos menn. Nå skal vi ta et dypdykk ned i hva dette kan bety. Selv om kvinner opplever høyere forekomst av depresjon, er depresjon blant menn et stort, men ofte oversett problem.

 

En deprimert mann vil kanskje føle seg mer sliten, irritable og miste interessen for jobb, familie og hobbyer. Søvnvansker og somatiske plager som smerter og fordøyelsesproblemer er heller ikke ukjent når vi snakker om en deprimert mann og symptomer.

 

Bestill en samtale online med våre terapeuter

 

"Behandling

En liten historie om Jacob

Jacob er en 42 år gammel far. Han jobber som ingeniør, og har alltid vært en pålitelig og hardt arbeidende person. Den siste tiden har Jacob følt seg stadig mer sliten og uinteressert i både jobben og familien.

 

Jacob opplever at søvn har blitt vanskelig, og opplever selv at han er både irritabel og håpløs. Han har begynt å isolere seg, og finner lite glede i aktiviteter som tidligere har gledet ham.

 

Selv skjønner ikke Jacob hva som skjer og klarer ikke å kjenne igjen egne symptomer som symptomer på depresjon hos menn. I stedet forsøker Jacob å skjule egne følelser fordi han er redd han skal bli oppfattet som svak.

 

Først når tanker om å ta sitt eget liv dukker opp, bestemmer han seg for at nok er nok. Jacob søker hjelp. Samtaleterapi blir hans redning, og gradvis begynner han å føle seg bedre.

 

Samtaleterapien, både individuell terapi og terapisamtaler sammen med sine nære og kjære, gjør at Jacob kan lande og finne glede igjen. Jacob sitt rop ut om hjelp ga ham etter hvert livsgleden tilbake.

 

Behandling av depresjon hos menn

Behandlingen av en depresjondeles inn i flere faser for at det skal bli god behandling på lang sikt.

 

Behandlingsfasene kan deles inn slik:

  • Akutt behandling
  • Vedlikeholdsbehandling
  • Forebyggende behandling

 

For en deprimert mann som sliter akutt, vil ikke forebyggende behandling ha noe særlig for seg. Det samme gjelder for en mann som har vært deprimert, men har fått det bedre. Her er det vedlikeholdsbehandling som gjelder, og akutt hjelp er ikke nødvendig.

 

Det som gjør behandling av depresjon vanskelig er depresjonens mange ansikter og uttrykksformer. En depresjon kan skjule seg bak et komplekst symptombilde.

 

Akutt behandling

Vi fordyper oss videre i Jacob sin historie. Når Jacob begynner å tenke på å ta sitt eget liv, er det et tegn på at han lider av en alvorlig depresjon. God informasjon om lidelsen og ulike behandlingsalternativer er viktig i den akutte fasen. Det må tennes et lite lys av håp i Jacob.

 

Det er ikke satt en tidsfrist for akutt behandling av depresjon. Den akutte fasen varer til Jacob sine symptomer er under kontroll og han har det bedre med seg selv.

 

Vedlikeholdsbehandling

Når Jacob er stabilisert og tankene har roet seg ned, kan vedlikeholdsbehandlingen av ham begynne. Tommelfingerregelen for denne delen av behandlingen er at den skal vare minst like lenge som selve depresjonen har foregått.

 

Derfor er det svært viktig at Jacob tør å være ærlig og fortelle om sine opplevelser og følelser. Dette kan være vanskelig for en deprimert mann. Mye av skylden for det kan vi legge på stigmaet rundt psykisk helse og menn.

 

Kanskje ønsker Jacob å avslutte behandlingen så snart symptomene er bedret, men dette er ikke å anbefale. Hvis behandlingen avsluttes, er sjansene mye større for at Jacob igjen havner i depresjonens mørke.

 

Forebyggende behandling

Siden Jacob allerede har hatt en depressiv episode, er sjansene dessverre større for at han blir deprimert igjen. Psykoedukasjon om farer ved tilbakevendende depresjoner er viktig for ham i tiden etter at depresjonen har gått over.

 

Vedlikehold av søvn og gode rutiner i hverdagen er viktige forebyggende tiltak. Psykoedukasjon om slike tiltak og hvordan de kan vedlikeholdes er viktig for en deprimert mann.

 

Det finnes god hjelp mot depresjon hos menn

Depresjon er en alvorlig tilstand som krever oppmerksomhet og behandling. Kjenner du deg igjen i det vi har fortalt om depresjon, menn og symptomer? Da anbefaler vi at du søker hjelp og støtte snarest.

 

Åpenhet, samtaler og støtte fra nettverket rundt deg eller andre som sliter med depresjon kan være avgjørende for å komme seg igjennom den vanskelige tiden. Hos Terapivakten vil du finne profesjonelle og trygge samtalepartnere som kan hjelpe menn med depresjon.

 

Bestill terapi på nett

 

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten