Rusbehandling: Kunnskap for å håndtere alkoholavhengighet

Rusbehandling: Kunnskap for å håndtere alkoholavhengighet

Rusbehandling: Kunnskap for å håndtere alkoholavhengighet

Rusbehandling og alkoholproblemer og alkoholavhengighet: En omfattende guide

Rusbehandling er en viktig prosess for de som sliter med alkoholproblemer. Men før vi går videre, la oss først definere noen nøkkelbegreper.

 • Alkoholisme: Dette er en sykdom karakterisert av en sterk trang til alkohol, mislykkede forsøk på å redusere alkoholinntaket, og vedvarende bruk til tross for skadelige konsekvenser. Det er anerkjent av Verdens helseorganisasjon (WHO) som en sykdom som skader både fysisk og psykisk helse.
 • Alkoholavhengighet: Dette er den nåværende betegnelsen for alkoholisme. Det innebærer vanskeligheter med å slutte, perioder med rus, og både fysisk og psykisk avhengighet.

Det er viktig å merke seg at disse problemene ikke bare rammer individet, men også samfunnet. I Norge har det blitt anslått at rundt 10% av befolkningen er storforbrukere av alkohol. Og dette problemet strekker seg utover landets grenser – det er et internasjonalt problem.

Å søke hjelp for alkoholproblemer kan være krevende, men det er en avgjørende del av veien til bedring. Terapivakten Kurs & Kompetanse tilbyr gratis nettkurs for å oppdage rusmisbruk tidlig. De deler sin erfaring og ekspertise for å forebygge rusmisbruk. For de som ønsker å styrke sin kunnskap, kan deres basiskurs i tegn og symptomer på rusmisbruk være et godt utgangspunkt.

Husk, å søke hjelp og kunnskap er starten på veien til bedring og et liv uten avhengighet.

Rusbehandling og alkoholavhengighet: Symptomer, konsekvenser og behandlingsalternativer

Hva er tegnene på alkoholavhengighet?

Når det gjelder alkoholavhengighet, er det flere typiske tegn og symptomer som kan indikere at en person sliter med alkoholbruken. Disse inkluderer:

 • En sterk lyst eller trang til å drikke
 • Mislykkede forsøk på å redusere, stoppe eller kontrollere inntaket av alkohol
 • Opplevelse av abstinenssymptomer ved inntak eller reduksjon av alkohol
 • Prioritering av drikking over andre oppgaver eller interesser
 • Fortsettelse av drikking til tross for skadelige konsekvenser

Abstinenser ved inntak eller reduksjon av alkohol er tegn på alkoholproblemer

Abstinenssymptomer kan være svært ubehagelige og kan variere i alvorlighetsgrad, fra mild til meget alvorlig. Dette kan inkludere angst, uro, skjelving, svette, kvalme og søvnløshet.

Prioritering av drikking over andre oppgaver/interesser er tegn på alkoholproblemer

En person med alkoholavhengighet vil ofte prioritere alkoholkonsumet over andre ting i livet sitt. Dette kan omfatte jobb, skole, sosiale aktiviteter og selv familie og venner.

Fortsetter å drikke til tross for skadelige konsekvenser er tegn på alkoholproblemer

Til tross for de negative konsekvensene som alkoholmisbruk kan ha på helsen og livet generelt, fortsetter mange med alkoholavhengighet å drikke. Dette kan inkludere helseproblemer, ødelagte relasjoner og tap av jobb eller bolig.

Alkoholavhengighet på arbeidsplassen

Det er viktig å være klar over at alkoholavhengighet ikke bare påvirker individet selv, men også kan ha betydelige konsekvenser for arbeidsmiljøet. Alkoholisme på arbeidsplassen er et reelt problem som kan føre til redusert produktivitet, økt fravær og sikkerhetsrisikoer.

Rusbehandlings alternativer for alkoholproblemer

Det finnes flere rusbehandlingstilbud tilgjengelig for de som sliter med alkoholavhengighet. Disse inkluderer individuell terapi, gruppebehandling og støttegrupper. Valg av behandling vil være avhengig av den enkeltes behov og omstendigheter.

Behandling er oftest mer effektiv når den kombineres med støtte fra familie og venner, samt et sterkt ønske om å bli edru. Det er viktig at personer med alkoholavhengighet søker hjelp så snart som mulig for å unngå ytterligere skade på helsen og livet sitt.

 

Se våre brukererfarne rusterapeuter

 

Fysiske og psykiske konsekvenser av langvarig misbruk av alkohol

Langvarig alkoholavhengighet fører til omfattende skader på både kropp og sinn. Symptomene og konsekvensene kan være alvorlige og varige.

 • Risiko for overdoser og død: Ved vedvarende høyt alkoholinntak øker risikoen for akutte forgiftninger som kan resultere i livstruende overdoser. Over tid kan alkoholmisbruk føre til dødelige leversykdommer som skrumplever og leversvikt.
 • Skader på helse: Alkoholrelaterte sykdommer inkluderer hjerte- og karsykdommer, krefttyper som bryst-, munnhule-, spiserør- og leverkreft, samt nevrologiske forstyrrelser som Wernicke-Korsakoff syndrom.
 • Påvirkning av relasjoner, arbeidsliv og utdanning: Alkoholavhengighet kan ha ødeleggende effekter på personlige relasjoner, ytelsen i arbeidslivet, samt muligheter i utdanning. Dette inkluderer tap av jobb eller fravær fra skole, samt et anstrengt familieliv på grunn av sterk lyst til å drikke og mislykkede forsøk på å redusere inntaket.

Rusbehandlings-tilbudene eksisterer for å møte disse utfordringene med mål om rehabilitering og gjenoppretting av helsen. Behandlingen fokuserer ikke bare på avholdenhet fra alkohol, men også på å reparere de psykiske og fysiske skadene samt gjenopprette sosial funksjon.

Terapivakten’s tilbud om rusbehandling og selvhjelpsgrupper

Terapivakten tilbyr ulike tjenester som kan hjelpe de som sliter med alkoholavhengighet. Behandlingen vår tar hensyn til både de fysiske symptomene og de psykologiske konsekvensene av avhengigheten, og vi har et helhetlig perspektiv på problemet.

Fleksible terapitjenester

Våre terapeuter er eksperter på rusbehandling og har lang erfaring med å hjelpe pasienter gjennom prosessen med å bli kvitt alkoholavhengighet. Vi tilbyr individuell støtte og veiledning, og det beste av alt er at våre terapitjenester er fleksible. Du kan få behandling når det passer deg best.

Samtaleterapi på nett hos brukererfarne rusterapeuter

Hos Terapivakten er omsorg og støtte hjørnesteiner i behandlingen av rusproblemer. Vi forstår at hver persons opplevelse med avhengighet er unik, og derfor tilbyr vi individuelle terapitjenester som er skreddersydd for å møte dine spesifikke behov.

En av tjenestene vi tilbyr er samtaleterapi på nett. Denne tjenesten blir levert av terapeuter som selv har hatt erfaring med rusmisbruk tidligere. Dette gir dem en unik innsikt i utfordringene du står overfor og hjelper dem å gi deg den mest effektive behandlingen.

Samtaleterapi på nett med våre brukererfarne rusterapeuter kan være et verdifullt verktøy for de som søker hjelp for rusproblemer. Det tilbyr en trygg, anonym og fleksibel måte å motta terapi, uavhengig av hvor du befinner deg. Alt du trenger er en internettforbindelse.

Behandlingsprosessen starter ved å identifisere og forstå problemet. Gjennom samtaler vil terapeuten arbeide sammen med deg for å utvikle strategier og teknikker for å håndtere trangen til å drikke, samtidig som de hjelper deg med å bygge opp motstandskraft og selvtillit.

Våre terapeuter har omfattende opplæring og erfaring i behandling av rusproblemer, men det er deres personlige erfaringer med rusmisbruk som virkelig skiller dem ut. De har gått gjennom lignende utfordringer og har kommet seg ut på den andre siden. Deres erfaring gir dem en dyp empati for hva du går gjennom, og de er dedikerte til å hjelpe deg å finne din egen vei til bedring.

Samtaleterapi på nett hos Terapivakten er mer enn bare en behandling – det er et fellesskap. Vi er her for deg på hvert trinn av reisen din, og vi vil støtte deg mens du tar skrittene mot et sunnere, lykkeligere liv fri for avhengighet.

 

Se våre bruker erfarne rusterapeuter

 

Veien til bedring: Fra avhengighet til et sunt liv

Rusbehandling er en viktig del av reisen fra avhengighet til et balansert liv. Det krever engasjement og støtte, samt en forståelse av risikoen for tilbakefall. Å oppdage og håndtere tegn på tilbakefall er avgjørende for langvarig bedring.

Tegn på tilbakefall og hvordan håndtere dem

Tilbakefall i alkoholisme kan komme på ulike måter:

 • Emosjonelle endringer, som økt angst eller irritabilitet.
 • Sosial tilbaketrekning eller å unngå aktiviteter som man tidligere likte.
 • Mentale tegn, som å romantiserer tidligere drikkevaner.
 • Fysiske symptomer, for eksempel søvnproblemer eller uforklarlige smerter.

Når man merker disse tegnene, er det viktig å handle raskt:

 1. Kontakt din støttegruppe – det kan være en terapeut, selvhjelpsgruppe eller pålitelige venner og familie.
 2. Gjenoppliv din behandlingsplan – gå gjennom og oppdater planen med fokus på forebygging.
 3. Øk selvbevisstheten – erkjenn følelser og situasjoner som utløser trangen til å drikke, og utvikle strategier for å håndtere dem.
 4. Ta vare på deg selv – sørg for nok hvile, næringsrik mat og regelmessig trening.

Viktigheten av en solid behandlingsplan

En solid behandlingsplan fungerer som sikkerhetsnett gjennom rusbehandlingen:

 • Skap et støttende miljø. Omgi deg med personer som forstår kampen mot avhengighet og kan bidra positivt til din bedring.
 • Engasjer deg i ettervernprogrammer. Disse programmene hjelper deg å opprettholde de ferdighetene du har lært under behandlingen, samtidig som de gir ekstra støtte når du trenger det.
 • Sett realistiske mål. Feire små seiere på veien mot et edru liv, og sett mål som holder deg motivert.
 • Lær stressmestringsteknikker. Stress er ofte en trigger for tilbakefall; teknikker som mindfulness eller yoga kan være effektive verktøy for å håndtere dette.

Med riktig tilnærming kan risikoen for tilbakefall reduseres betydelig, og veien mot et sunt liv blir klarere. Rusbehandling er ikke bare en prosess med å bli fri fra alkoholens grep; det handler også om å bygge et liv der trivsel og helse er i sentrum.

Viktigheten av en solid behandlingsplan

Støtte for pårørende: Å håndtere utfordringene med rusproblemer fra en nærstående

Egne behov: Ta vare på din egen mentale helse

Å leve med noen som sliter med alkoholproblemer kan være dypt utfordrende og følelsesmessig belastende. Det er derfor essensielt at pårørende også tar vare på sin egen mentale helse. Her er noen sentrale strategier:

Sett grenser for ditt engasjement

Skap en klar forståelse av hva du kan og ikke kan hjelpe med. Å sette grenser bidrar til å beskytte din egen mentale helse.

 • Bestem hvilke type støtte du er komfortabel med å tilby.
 • Kommuniser tydelig disse grensene til den som sliter med alkoholavhengighet.

Prioriter egentid og selvpleie

Finn tid til aktiviteter som gir deg energi og bidrar til din egen trivsel.

 • Engasjer deg i hobbyer eller interesser utenfor omsorgsrollen.
 • Ta vare på din fysiske helse gjennom trening og riktig ernæring.

Søk profesjonell hjelp for deg selv

Husk at det ikke er et tegn på svakhet å søke profesjonell hjelp.

 • Vurder terapi eller rådgivning for å bearbeide følelser og belastningen ved å være pårørende.
 • Delta i støttegrupper spesielt rettet mot pårørende til personer med alkoholproblemer.

Bygg et støttenettverk

Du trenger ikke takle alt alene. Et støttenettverk kan gi både emosjonell og praktisk hjelp.

 • Del dine utfordringer med venner, familie eller andre pårørende.
 • Finn balansen mellom omsorgsrollen og ditt sosiale liv.

Lær om rusavhengighet og behandling

Forståelse av rusproblematikk gir bedre innsikt i hva den nærstående går gjennom.

Praktiser mindfulness og stressmestringsteknikker

Teknikker som mindfulness kan være nyttige verktøy for å håndtere stress og bekymringer.

 • Praktiser regelmessig pusteøvelser, meditasjon eller yoga.
 • Disse teknikkene kan redusere angstnivået og øke følelsen av kontroll.

Ved å ta disse skrittene sikrer du at din egen mentale helse blir ivaretatt samtidig som du står i en krevende situasjon. Din velvære er fundamentalt for at du skal kunne være en stabil støtte for den som kjemper mot alkoholavhengighet. Husk at selvpleie ikke bare er gunstig for deg, men også for den du bryr deg om, da det setter deg i stand til å opprettholde en sunn dynamikk i relasjonen.

Praktiser mindfulness og stressmestringsteknikker

Ressurser og organisasjoner for pårørende

Når du står overfor utfordringen med en kjær i rusproblemer, er det viktig å finne støtte både for deg selv og din kjære. Det finnes mange ressurser og organisasjoner som kan være til hjelp.

Pårørendesenteret er en nasjonal ressurs for pårørende i Norge. De tilbyr rådgivning, veiledning, kurs og foredrag. De har også et nettverk av lokale sentre rundt om i landet.

Al-Anon Familiegrupper er en verdensomspennende fellesskap av familiemedlemmer og venner av alkoholikere. De deler erfaringer og styrke for å løse sine felles problemer.

LMS – Landsforeningen mot stoffmisbruk er en landsomfattende organisasjon for pårørende til personer med rusproblemer. De tilbyr informasjon, veiledning og støttegrupper.

For de som søker mer inngående informasjon om rettigheter som pårørende, kan Helsedirektoratets veileder for pårørende være et nyttig verktøy. Den gir detaljert informasjon om pårørendes rettigheter innen helse- og omsorgstjenesten.

Ressursene er mange, men det kan være utfordrende å navigere i jungelen av tilbud. Husk at det er din egen mentale helse det er snakk om, og at det er viktig å ta vare på deg selv også.

Søke om hjelp: Tilgjengelige ressurser for rusbehandling

Privat behandling: Er det et alternativ for deg?

Ved å vurdere privat rusbehandling, står du overfor et kritisk valg i din bedringsprosess. Privat rusbehandling kan være en vei til raskere tilgang på behandling og ofte en bredere palett av terapiformer. Her er aspekter å tenke gjennom:

 • Tilgjengelighet: Private klinikker kan ofte tilby raskere oppstart av behandling sammenlignet med offentlige støttetjenester. Dette reduserer ventetiden og muliggjør umiddelbar støtte.
 • Behandlingsmetoder: Ulike private institusjoner spesialiserer seg på bestemte terapiformer, som kognitiv atferdsterapi, motiverende intervju eller holistiske tilnærminger.
 • Personlig tilpasning: Privatklinikker gir rom for mer skreddersydde behandlingsplaner som tar hensyn til individuelle behov og ønsker.

Hva koster privat rusbehandling?

Det er viktig å undersøke kostnader ved privat rusbehandling for å vurdere økonomisk bærekraft over tid. Noen nøkkelfaktorer inkluderer:

 • Egenandel: Selv om noen private tjenester kan kreve egenbetaling, kan det også finnes muligheter for delvis dekning gjennom forsikring eller andre finansieringsordninger.
 • Varighet og intensitet: Kostnaden vil også avhenge av programmets lengde og intensitet. Langvarige eller intensive programmer kan føre til høyere utgifter.

Når du utforsker private behandlingsalternativer, bør du også vurdere følgende:

 • Kvalifikasjoner: Forsikre deg om at institusjonen har ansatte med adekvate kvalifikasjoner og erfaring i behandling av alkoholavhengighet.
 • Ettervern: Sørg for at det finnes en ettervernsplan som støtter videreføring av positive endringer etter avsluttet behandling.

Er privat rusbehandling et alternativ for deg, er det essensielt å foreta grundig research for å sikre at tilbudet matcher dine behov. Beslutningen bør baseres på en kombinasjon av personlige preferanser, økonomiske rammer og tilgjengeligheten av kvalifisert personell.

Å velge riktig støttetjeneste er avgjørende for en vellykket bedringsreise. Vurder alternativene nøye, og søk profesjonell veiledning for å finne den beste løsningen for din situasjon.

Ta kontakt med aktuelle tjenesteleverandører, diskuter dine spesifikke behov, og still spørsmål om alt fra behandlingsfilosofi til praktiske detaljer rundt oppholdet. Gjennomtenkte valg legger grunnlaget for en best mulig start på veien mot et liv fritt fra alkoholavhengighet.

Her er min historie som aktiv rusmisbruker og veien min til frihet som kanskje kan gi deg håp om at rusfrihet og et nytt godt liv er mulig å få til:

Noen avsluttende og oppmuntrende ord

Det kan være skremmende å ta det første skrittet mot bedring og edruskap – men husk at du ikke er alene. Hver eneste person som har valgt rusbehandling og kjempet mot sine alkoholproblemer, begynte akkurat der du er nå.

Motet til å begynne er allerede et stort skritt“.

Mange mennesker har gått veien før deg, og mange vil følge etter. I dine mørkeste øyeblikk, husk at det alltid er håp. Selv når det virker uoverkommelig.

Det er hjelp å få, fra profesjonelle, støttegrupper og fra de som har gått igjennom det samme som deg.

Livet ditt har verdi, uansett hvor mye sykdommen prøver å overbevise deg om noe annet. Du fortjener et liv fritt for avhengighetens lenker, et liv hvor du kan trives og oppnå dine drømmer.

Din reise kan starte i dag. Ikke vent på “riktig” tidspunkt – det vil aldri komme den perfekte dagen for å begynne å endre livet ditt. Hver dag du velger bedring er den perfekte dagen.

Derfor vil vi si til dere som leser dette og vurderer behandling for alkoholproblemer:

Du er sterkere enn du tror. Du kan få til dette. Start din reise i dag“.

 

Se våre bruker erfarne rusterapeuter

 

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten