I en sjarmerende liten by som var omfavnet av naturens ro levde Jens og Katrine. Deres kjærlighetshistorie var vev med tråder av latter, delte drømmer og hviskede løfter under romantisk måneskinn.

Men som livets uforutsigbare vindpust blåste, fant de seg brått omgitt av en storm de aldri kunne ha forutsett. Depresjonens mørke skyer kom snikende inn over deres lykke og la seg som en nattkappe rundt deres vakre parforhold.

Vi ønsker å gi deg et bilde av hvordan depresjon og parforhold kan påvirkes av hverandre. For det å ha en deprimert kjæreste kan være vondt. Det å være deprimert skaper store sjokkbølger. Å navigere igjennom ekteskapsproblemer og depresjon samtidig er noe alle synes er tøft.

Men det finnes håp! Parterapi på nett og andre typer behandlingsterapi kan hjelpe både deg og en kjæreste med depresjon.

Det er ikke alltid lett å forstå en deprimert kjæreste

Depresjonen, den stille gledestyven, hadde sneket seg inn i livene til Katrine og Jens uten å bli lagt merke til. Denne tunge følgesvennen hadde kastet en skygge over deres livsglade forhold.

For Jens virket soloppgangene noe mere fargeløse. Hverdagsfraser og smil ble bare en fasade. Katrine måtte hjelpeløst stå på sidelinjen å se på mens hun sakte, men sikkert forstod: hun hadde en kjæreste med depresjon.

Det å være deprimert er en alvorlig tilstand, og ingen vet riktig hvorfor eller hvordan noen blir deprimerte og andre ikke. Men det er noen livssituasjoner som lettere kan utløse depresjon.

Noe av det som kan utløse en depresjon er:

Stress-sårbarhetsmodellen forklarer den mulige sammenhengen mellom genetikk og miljø. Erfaringer som gjøres tidlig i livet kan gjøre oss mer eksponert og sårbare for utfordringer senere i livet. En slik utfordring kan være depresjon.

Graden av depresjon og hvordan det kommer til uttrykk varierer fra person til person. Depresjon deles inn i tre kategorier: lett, moderat og alvorlig. Symptomer som mange opplever er tristhet, manglende interesse og mindre energi.

Negative tanker og isolering er også kjennetegn på depresjon, og noe av det som kan gjøre det vanskelig å balansere depresjon og parforhold.

Få hjelp med parterapi på nett

Parterapi å nett kan være løsningen når man opplever depresjon i parforhold

Å ha en kjæreste med depresjon kan oppleves som en stor og ensom jobb

Katrine satt plutselig på utsiden av den en gang så varme og intime relasjonen hun hadde hatt til sin kjære. Var hans følelser for henne blitt borte? Eller var det hans evne til å føle på glede som hadde svunnet hen?

Lyset i Jens sine øyne skinte ikke lengre så sterkt som det en gang gjorde. Smilene satt ikke like løst, og latteren klang falskt. Stillheten mellom dem ble stadig høyere, og uuttalte ord om fortvilelse og lengsel hang i luften.

Det å leve med en deprimert kjæreste kan være veldig belastende. Graden av depresjon og hvor mye som deles med partner vil være avgjørende for hvordan depresjonen oppleves av kjæresten til en med depresjon.

Mange som har en deprimert kjæreste lurer på hvordan de kan balansere depresjon og parforhold. Er det noe som er feil å spørre om? Eller er det noe som kan lette på ensomhetsfølelsen som har sneket seg inn i parforholdet?

I tillegg til negativt tankekjør og isolering fra parforholdet, kan en deprimert kjæreste være vanskelig å forholde seg til på andre måter. Uttalte selvmordsønsker og oppfarenhet kan skape store vansker. Men viljen og lysten til endring må være hos kjæresten med depresjon.

Hjelpen mot depresjon i et parforhold er aldri langt unna

Jens klarer en regntung morgen å uttale ordene som har verket inne i ham så lenge: «jeg er deprimert, og jeg trenger hjelp». Katrine og Jens begynner sin helbredelsesreise. Ved hjelp av enkelttimer og parterapi online kan de sammen søke trøst i forståelsen.

Depresjonslabyrinten er en lang og vrien gåte å løse. Men sammen klarer paret å omfavne kraften i kommunikasjonen seg imellom. Stillhetens knuter ble løst opp og brakt frem i lyset.

I dag står Jens og Katrine hånd i hånd. De er et vitnesbyrd om kjærlighetens utholdenhet i møte med depresjonens fortvilelse. Deres historie er nå ikke en historie om håpløs og feilfri romantikk. Historien handler om kjærlighet som overlever stormer og som seirer i sin ufullkommenhet.

Å skulle innrømme ovenfor en partner at man er deprimert kan være tungt å stå i. Å være en deprimert kjæreste er vanskelig. Men studier viser at parterapi, enten parterapi på nett eller analogt, kan være en effektiv del av behandlingen.

Dette vises særlig i forhold som har både ekteskapsproblemer og depresjon som sine komponenter. Vansker i parforholdet kan være både utløsende faktor og opprettholdende faktor.

Parterapi online kan være hjelpen som skal til

Uansett hvordan en depresjonslidelse kommer til uttrykk, vil den påvirke parforholdet. Det å søke hjelp tidlig er viktig både for den som lider av depresjon og for en partner.

Hos Terapivakten tilbys det både parterapi på nett og terapi for mennesker trenger hjelp med sin depresjonslidelse. Ta kontakt for å få vite mer om hva du kan få hjelp med og for å få skreddersydd ditt opplegg.

Bestill time for parterapi eller individuell behandling

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten