De psykologiske effektene av å leve et dobbeltliv og være utro

Avsløring av dobbeltliv og utroskap kan føles som en lettelse for den som var utro

De psykologiske effektene av å leve et dobbeltliv og være utro

Å leve et dobbeltliv der utroskap inngår, er et komplekst fenomen som strekker seg langt utover de åpenbare konsekvensene av utroskap.

Dette veldig krevende temaet involverer ikke bare ekstreme tillitsbrudd og hemmelig liv, men også dype psykologiske implikasjoner for både den som er utro og den som blir bedratt.

I denne artikkelen skal vi utforske de psykologiske effektene av å leve et dobbeltliv. Vi skal se på hvordan dobbeltliv og løgner påvirker et menneske.

Hemmelighold, sexavhengighet og konsekvensene av å skjule sitt sanne jeg påvirker hele personen det angår. For hvordan er det mulig å holde hemmeligheter som sexavhengig eller utro partner?

Hvordan dobbeltliv og løgner påvirker selvbildet

Å skulle opprettholde et dobbeltliv krever mye av et menneske. Det krever en konstant strøm av løgner. Lyvingen har betydelige konsekvenser for den som lever på den måten.

En gradvis forvrengning av eget selvbilde kan oppstå. Da kan individet som lever i løgner begynne å miste kontakten med sitt sanne jeg. Det konstante behovet av å måtte dekke over ens egne handlinger fører til en indre konflikt. Det kan på sikt være svært ødeleggende for den mentale helsen.

Løgnene kan føre til et indre stress. Stress har dokumenterte fysiske og psykologiske konsekvenser. Dette kan manifesteres som søvnproblemer, angst, depresjon eller fysiske helseproblemer.

For hvem liker vel å føle seg jaget? En som er utro og lever et dobbeltliv, lever ofte med en redsel for å bli oppdaget.

Sexavhengighet kan være forklaringen på et dobbeltliv

Noen ganger drives dobbeltlivet frem av en underliggende sexavhengighet. Personer som lider av denne avhengigheten, kan oppleve en intens trang til å engasjere seg i seksuelle aktiviteter. De gjør dette uansett om den personlige prisen er høy.

Utroskap og sexavhengighet er grunnen til mange samlivsbrudd. Dobbeltliv og utroskap ødelegger tillitten som et forhold er bygget på. Å gjenoppbygge et forhold etter at utroskap, sexavhengighet og hemmelighold er avslørt, kan i flere tilfeller være nærmest umulig.

Selv etter at løgnene og dobbeltlivet er avslørt, kan den som har vært utro føle på ekstrem anger og skyldfølelse. Dette kan føre til selvtillitstap og å bygge nye og sunne relasjoner i fremtiden kan bli vanskelig.

Bli kjent med våre hjelpere

Dobbeltliv og utroskap kan i mange tilfeller føre til samlivsbrudd

Hvordan kan man leve med løgnene rundt et hemmelig liv?

Etter at utroskap er avslørt er mange forundret over at dette kunne skje med dem. ‘Dette er ikke meg!’ og ‘Jeg gjør ikke sånt!’ kan være eksempler på utsagn en som har vært utro kan komme med.

Men hvordan starter dobbeltliv og utroskap, og hvordan klarer personer å skjule et hemmelig liv? Ofte begynner utroskap veldig forsiktig. Et lite ‘hei’ i innboksen på Instagram eller Facebook kan være det som setter fart på snøballen.

Litt lett flørting over meldinger, og kanskje en avtale om å møtes. Etter hvert vil hjernen hige etter begjæret og de lystbetonte følelsene som finnes rett utenfor husets fire vegger.

Selv om familieliv og hverdag er deilig, lengter mange etter spenning og moro i hverdagen. Da kan en liten affære bli sett på som et avbrekk i det rutinemessige og hektiske dagliglivet mange lever.

For å kunne fortsette et dobbeltliv der utroskap og løgner regjerer, lager mange unnskyldninger. Disse forklaringene vil kunne dekke over det vonde faktum at du er utro.

Typiske unnskyldninger er:

  • Hadde forholdet hjemme vært bedre, ville jeg ikke vært utro.
  • Jeg må få leve litt, jeg og!
  • Jeg elsker jo min kjære der hjemme, jeg må bare ha litt spenning.
  • Så lenge hun/han ikke vet noe, så skader det ikke.

Hjernen vår er fantastisk. Etter hvert som dobbeltliv og løgner blir en del av hverdagsrutinen, blir det lettere og lettere å lyve. Hjemmebanen blir en fasade som skal opprettholdes, slik at dobbeltliv og utroskap kan fortsette.

Mange er likevel lettet når løgnen endelig kommer for dagen. For selv om det å lyve og være utro har blitt en vane, er det stressende for kropp og sinn.

Det finnes hjelp å få for alle involverte i hemmelige liv

Å skulle håndtere de psykologiske og psykososiale effektene av å leve et dobbeltliv krever ofte profesjonell hjelp. For, som nevnt ovenfor, vil stress, løgner og hemmelighold tære på selv den beste av oss.

Kognitiv terapi eller psykoterapi kan være viktige verktøy for å kunne utforske årsakene til valgene som er tatt på veien. Hos Terapivakten vil du finne terapeuter som kan hjelpe deg med å forstå deg selv bedre.

Målet er at alle parter som er blandet inn i dobbeltliv og utroskap fylt med løgner skal kunne forstå seg selv bedre. Det å kunne håndtere skyld og skam, samt å lære seg sunnere mestringsstrategier er viktig når livet skal leves videre etter utroskap.

Veien mot tilfriskning fra et dobbeltliv og mulig sexavhengighet involverer å kunne konfrontere sannheten. Her må både du selv og de rundt deg involveres for å kunne bygge en solid base for personlig vekst og sunnere forhold i fremtiden.

Bestill time for individuell behandling

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten