Rasismeparagrafen – en nødvendighet i dagens Norge

Hvorfor trenger vi rasismeparagrafen i Norge?

Rasismeparagrafen – en nødvendighet i dagens Norge

Det kan kanskje være lett å tro at rasisme og diskriminering i Norge har lite fotfeste i vårt frie, gode og demokratiske land. Men rasistiske holdninger her til lands er dessverre ikke noe nytt.

For rasisme og fremmedfrykt har blitt både hedret og sett på som en naturlig del av mennesket opp gjennom historien. Også i Norges historie.

I denne artikkelen skal vi se på hvorfor statistikk over rasisme i Norge viser at rasismeparagrafen er en nødvendighet. Ja, vi er et åpent folkeslag, men det er fortsatt en lang vei å gå for full inkludering.

Rasisme og diskriminering i Norge gjennom historien

I Norge har vi, som så mange andre land, en lang historie med fremmedfrykt, rasisme og diskriminering. På 1800-tallet var tanken om et ‘norsk folk’ og en ren norsk ‘stamme’ sterk.

Torgeir Skorgen, som er professor ved institutt for fremmedspråk ved UiB, mener den stolte norske kulturen har sitt opphav fra 1700-tallet. Dette blir også starten på tydelig rasisme og diskriminering i Norge, ifølge Skorgen.

Norge på 1700-tallet var en del av riket Danmark-Norge, og slavehandelen var en naturlig del av tidens tankegang. At noen raser var bedre enn andre var en selvskreven sannhet. Dette var også kanskje en sannhet som folket måtte ha for å kunne godta at noen raser og folk ble brukt som slaver.

Slavenes store belønning var å få lov til å oppleve Europa og bli kristne. Den svenske naturforskeren Linné var den første som forsøkte å lage ulike klasser for ulike menneskegrupper og raser.

Da unionen Danmark-Norge gikk i oppløsning i 1814 var ikke lenger nasjonen Norge en del av slavehandelen som foregikk. Rasisme, rasetankegang og vi-mot-dem-mentalitet levde likevel videre.

Norge var et ungt land, men nasjonen hadde likevel mye stolthet og historie. Det ‘ekte norske’ ble dyrket, og minoritetsgrupper og fremmede religioner hadde ikke plass eller verdi. Undertrykkelse av jøder, samer, kvener og omstreifere var en del av normene og den norske kulturen.

1800-tallet bød på tanker som at raseblanding var skadelig og farlig, og at den rene nordiske rasen måtte helligholdes. Det førte til at disse folkegruppene ikke fikk ta del i ‘det norske’.

1900-tallets historie i Norge kjenner vi altfor godt til. Tyskerne fortsatte denne tankegangen, og rasistiske holdninger mot alt som ikke var arisk var et faktum. Jødeutryddelsen, andre verdenskrig og fremmedfrykt hører til denne delen av historien om rasisme og diskriminering i Norge.

Bestill individuell time for samtale

Det er mange grunner til at rasismeparagrafen i Norge er en nødvendighet

Rasisme og diskriminering i Norge i dag

Dagens tanker om rasisme og diskriminering i Norge i dag stammer fra Amerika og apartheid-politikken som flere steder holdt stand helt frem til 90-tallet. Rasistiske holdninger mot mennesker som har en annen hudfarge og/eller religion enn en selv er den mest typiske definisjonen av rasisme i dag.

70-tallet trakk mange utenlandske arbeidere til Norge i mangel av arbeidskraft her til lands. Dette skapte grobunn for en ny fremmedfrykt og rasistiske holdninger i Norge.

Rasisme og diskriminering i Norge er noe som er oppe til diskusjon stadig vekk. Noen av samfunnets borgere mener vi er et rasismefritt land. Andre er helt tydelige på at de opplever rasisme hver eneste dag.

I 2020 ble det gjennomført en undersøkelse av ISF på oppdrag fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Denne undersøkelsen viser at så mange som 8 av 10 personer mener rasisme og diskriminering i Norge er et problem. Dette kommer til uttrykk i jobbsøkerprosesser, i samhandling med myndigheter og som hatefulle ytringer mot personer med annen bakgrunn.

Det som ligger bak all denne forskjellsbehandlingen, er fremmedfrykt. Fremmedfrykten kan gå begge veier. Det eksisterer fordommer, rasistiske tanker og frykt for andre på kryss og tvers av alle samfunnets grupper og lag.

Rasismeparagrafen skal gi trygghet og beskyttelse

På 70-tallet ble rasismeparagrafen innført. I dag finnes paragrafen i straffeloven fra 2005 som §185. Denne paragrafen forbyr ytringer av hatefull karakter og diskriminering av personer grunnet deres religion, livssyn, seksuelle legning, hudfarge eller funksjonshemming.

Paragrafen har som mål å gi beskyttelse til minoritetsgrupper. Det har blitt mye diskutert om paragrafen begrenser personers ytringsfrihet. Men ser vi på rasisme i Norge og statistikk, vises det at rasismeparagrafen er en nødvendig del av straffeloven.

I livskvalitetsundersøkelsen fra 2021 ble det spurt om menneskers opplevelse av diskriminering og opplevde rasistiske holdninger. 1 av 5 av de spurte i undersøkelsen oppga å ha opplevd diskriminering. Dette kan være på bakgrunn av kjønn, seksualitet, alder, rase eller religion.

Bestill time for individuell samtale

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten