Tegn på utroskap kan avsløre sexavhengighet

Tegn på utroskap kan avsløre sexavhengighet

Tegn på utroskap kan avsløre sexavhengighet

Det finnes klinikker og spesielle program som skal hjelpe dem som er sexavhengige slik at de kan leve ‘normalt’. Disse har som mål å hjelpe personen til å kunne leve med sin avhengighet.

Tiger Woods er en av mange kjendiser som har sjekket inn på en slik klinikk i USA i håp om å få hjelp. Det finnes også gode online klinikker og tilbud som fungerer helt utmerket.

Å ha sexavhengighet har faktisk blitt en diagnose i dagens definisjon fra WHO. Men likefult er utroskap og løgn temaer som henger sammen med hverandre.

For å forstå hvordan sexavhengighet og utroskap muligens kan skilles fra hverandre, må vi ta et dypdykk ned i begge begrepene. En definisjon av utroskap er vanskelig å gi helt objektivt.

Men det finnes tegn på utroskap som kan være verdt å ha med seg. For hvordan kan en person leve med løgner og utroskap i et parforhold? Og hvordan er dette knyttet til det å være sexavhengig?

Det finnes ikke en enkel definisjon på utroskap

For å forstå ordet ‘utroskap’ og tegn på utroskap, må vi se på det opprinnelige ordet ‘utro’. Dette blir da det motsatte av å være tro og lojal. En person som er utro, er bedragersk og upålitelig.

Dette kan dreie seg om seksuelle forhold som foregår utenfor parforhold eller ekteskap. Men utroskap og tegn på utroskap er ikke begrenset til kun dette.

Utroskap kan også dreie seg om flørting og emosjonelle forhold som ikke utartes til fysiske seksuelle handlinger.

Definisjonen og opplevelsen av utroskap kan være ulik fra person til person, og forhold til forhold. Men noen endringer i oppførsel kan være indikasjoner på at en part i forholdet er utro. Det er lurt å være klar over tegn på utroskap.

Likegyldighet og mangel på ønske om fysisk nærhet i forholdet kan være slike tegn. Det samme kan hemmelighold av telefon og PC.

Men det finnes ingen oppskrift eller endelig fasit på om en partner er utro eller ikke. Ei heller om eventuell utroskap har skjedd på grunn av sexavhengighet eller helt andre grunner.

Bli kjent med våre hjelpere

Kan tegn på utroskap bety at noen er sexavhengig?

Sexavhengighet er en diagnose

Sexavhengighet er et kontroversielt tema å snakke om. Noen mener det er et ekte konsept, andre mener det kan være en oppdiktet tilstand som brukes for å beskrive promiskuøse mennesker. Men sexavhengighet har blitt en del av Verdens helseorganisasjon sin liste over diagnoser.

Vi må skille mellom sexavhengighet og en person som liker å ha sex. Å ha spesielle ønsker og drømmer som handler om seksuelle handlinger, gjør ikke at en person kan regnes som sexavhengig.

Det at sexavhengighet har blitt en diagnose gjør at det er mulig å utrede personer som kanskje trenger hjelp med en faktisk avhengighet. Utreding av dette er mulig å gjennomføre.

SAST-R er et kartleggingsverktøy som benyttes for å stille diagnosen ‘sexavhengig’. Her er det uttalte kriterier som bestemmer om en person har diagnosen ‘sexavhengig’.

Noen av spørsmålene som stilles i dette kartleggingsverktøyet er:

  • Hadde foreldre dine problemer med seksuell oppførsel?
  • Føler du at din seksuelle oppførsel ikke er normal?
  • Føler du deg kontrollert av din egen sexlyst?
  • Har sex (eller romantiske fantasier) vært en måte for deg å rømme fra dine problemer?
  • Har sex blitt det viktigste i ditt liv?
  • Har du forsøkt å redusere eller stoppe med seksuell atferd uten å lykkes med det?
  • Skjuler du noen av de seksuelle handlingene dine fra andre?

Dette er bare noen av mange spørsmål i kartleggingsskjema. Når en kartlegging er gjennomført, kan en sertifisert terapeut gjøre en bedømmelse om du kan lide av sexavhengighet. Deretter kan hjelpen starte.

Tegn på utroskap og sexavhengighet

Hvordan kan du se forskjellen på en som lider av sexavhengighet og en som er utro av andre grunner? Det kan være noen hint i den generelle oppførselen til personen.

En person som er notorisk utro, holder seg kanskje til sexen. Oppførselen blir en del av et mønster med oppførsel som er preget av uansvarlighet, umoralskhet og impulsivitet.

Dette betyr at sexen i utroskapen er ikke det som lokker, men det er impulsiviteten og uansvarligheten som styrer handlingene. Oppførselen viser seg i flere aspekter i livet som rundt pengebruk, i arbeidslivet og i andre nære relasjoner.

Men det er noen tegn som kan sette likhetstegn mellom utroskap og sexavhengighet. For eksempel burde et stort og rødt flagg veives over en notorisk utro som i tillegg har andre avhengigheter.

Det har blitt bevist at en stor del av sexavhengige også har andre avhengigheter. Dette kan være avhengighet av alkohol, rusmidler, mat eller shopping, for å nevne noen.

Sexavhengighet er ingen unnskyldning

Det å være avhengig av sex og seksuell oppmerksomhet blir som et kick eller dop. Det blir en rus i seg selv. Men det kan aldri være en unnskyldning for dårlig oppførsel og utroskap.

Det er vanskelig å forstå andres avhengighet, og så å si umulig å sette seg inn i egen avhengighet. Alle mennesker opplever verden ut ifra eget perspektiv. Ens egne opplevelser og oppførsel setter standarden for hva som er ‘normalt’ og greit for seg selv.

Dersom du eller noen rundt deg har problemer med seksuell utagering og tendenser til sexavhengighet, finnes det hjelp å få.

Terapivakten har gode og erfarne terapeuter som kan hjelpe til med både kartlegging, utredning og behandling av sexavhengighet og pornoavhengighet. Det viktigste er å vite at du ikke skal stå i problemer og vanskeligheter alene.

Bestill time for individuell behandling

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten