Seksuell trakassering på arbeidsplassen – ødeleggende for alle

Seksuell trakassering på arbeidsplassen kan berøre alle ansatte

Seksuell trakassering på arbeidsplassen – ødeleggende for alle

Har du tenkt over hvor du befinner deg store deler av hverdagen i hele ditt voksne liv? Jo, du er på din arbeidsplass. Her skal du både prestere og yte din profesjon, men også være trygg og ha det godt. Hva da med dem som opplever seksuell trakassering på arbeidsplassen?

Seksuell trakassering på jobb kan være subtilt og skjult, og kan være vanskelig å oppdage. For å kunne ta tak i problemene må man være klar over at det skjer. For hva er seksuell trakassering, egentlig? Og hvor går grensen for seksuell trakassering? I denne artikkelen går vi grundig igjennom tegn på seksuell trakassering. Vi ser på hvordan dette kan varsles og hva som kan sikre at seksuell trakassering ikke skjer på din arbeidsplass.

Hva er seksuell trakassering?

For å forstå problemer med seksuell trakassering på jobb, må vi først forstå hva seksuell trakassering er. Det kan være lett å tro at seksuell trakassering kun dreier seg om fysiske handlinger av seksuell art. Men seksuell trakassering kan være alt fra fysiske handlinger til verbale handlinger.

Det er heller ikke nødvendig at de uønskede seksuelle handlingene skjer flere ganger og over lang tid for at det skal regnes som seksuell trakassering på jobb. En handling som skjer en enkelt gang, kan regnes som trakassering.

Tenk deg for eksempel at du kommer inn på arbeidsplassen din. Du føler deg stort sett trygg og rolig. Men så kommer Trond. Han som alltid skal slenge ut en liten bemerkning om klær, hår eller rumpe. Eller som må kommentere et eller annet om kroppen din.

Dette er trakassering, og dette er ikke noe en arbeidstaker og kollega skal finne seg i. Seksuell trakassering på arbeidsplassen dreier seg om uvaner, utrygge relasjoner og ukultur. ‘Me too’-rørelsen har vist oss at dette er et stort problem, og et tema det er viktig å tørre å håndtere.

Hva er straffbar seksuell trakassering på arbeidsplassen?

Noen ganger kan trakasseringen gå så langt at handlingene trer over en grense og blir straffbar ifølge norske straffelover. Dette kan også forekomme uten de selvsagte seksuelle overgrepene som voldtektsforsøk eller voldtekt.

Et eksempel på dette er straffelovens § 295 ‘Misbruk av overmaktsforhold og lignende’. Denne paragrafen har en strafferamme på inntil 6 års fengselsstraff dersom en person benytter seg av sin maktposisjon.

Et eksempel på dette kan være en overordnet som bruker sin posisjon som sjef til å få tilgang til seksuell omgang med sin ansatt. Men det kan også dreie seg om en pleier og en pasient, og ubalansen i maktforholdet mellom dem.

§297 ‘Seksuell handling uten samtykke’ og §298 ‘Seksuelt krenkende atferd offentlig eller uten samtykke’ har begge strafferammer på inntil 1 år. Disse lovhjemlene setter rammer for seksuell handling som gjennomføres uten samtykke, og gjelder overalt. Dette inkluderer arbeidsplassen din.

Bestill time for råd og veiledning

Det finnes mange verbale og fysiske tegn på seksuell trakassering på arbeidsplassen

Hva skal man gjøre ved seksuell trakassering på jobb?

Nå håper vi at du kanskje forstått at seksuell trakassering betegner uønskede handlinger, ytringer eller fremstøt. Handlingene skjer uten at det er fremprovosert, og har som formål å krenke eller skade personen det utføres mot.

Hvis du føler at du opplever seksuell trakassering på arbeidsplassen, er det din plikt å si ifra til overordnede. Tillitsvalgte på arbeidsplassen eller arbeidsplassens verneombud kan også være personer å vende seg til dersom det er overordnede som står bak trakasseringen.

Vi anbefaler å si ifra på en skriftlig måte slik at varslingen kan dokumenteres. Dette er viktig for fremtidig behandling av saken som varsles inn. Det er også viktig å dokumentere og ta vare på eventuelle bevis for at trakasseringen foregår.

For å kunne dokumentere uønskede seksuelle handlinger som du har opplevd, er det viktig at du har konkrete tegn på seksuell trakassering. Tenk igjennom spørsmålet: ‘hvor går grensen for seksuell trakassering?’ før du dokumenterer det du opplever.

Dersom varslingen ikke tas på alvor eller at det av andre grunner ikke går å løse din sak internt, må saken meldes til Arbeidstilsynet. Arbeidstilsynet skal sørge for et forsvarlig, trygt og sikkert arbeidsmiljø på alle arbeidsplasser. Dette er en statlig etat som kan føre tilsyn og sørge for at norske lover følges på arbeidsplassen.

Vi kan si at det viktigste du kan gjøre dersom du opplever seksuell trakassering eller annen uønsket atferd på arbeidsplassen er å ta deg selv på alvor. Saker angående seksuell trakassering har liten sannsynlighet for å gå over av seg selv, og må håndteres av ansvarlige personer.

Det samme gjelder dersom du opplever at en av dine kollegaer blir seksuelt trakassert. Som medarbeider er det din plikt å ta vare på dine kollegaer. Sammen bør dere skape den kulturen og det miljøet dere ønsker. Alle arbeidstakere bør kunne svare på spørsmålet: ‘hvor går grensen for seksuell trakassering?’.

Hvordan kan dere unngå seksuell trakassering på arbeidsplassen?

Mennesker er sosiale vesener, og vi trives sammen. Men det er også i alle sosiale settinger problematikk med trakassering kan oppstå. For det kreves mer enn én person for at det skal kalles trakassering.

Det er dog noen viktige tanker man kan ha med seg og tiltak som kan gjennomføres for å unngå problematikk med seksuell trakassering på arbeidsplassen:

 • Åpen kommunikasjon
  Det å kunne snakke åpent med medarbeidere og kollegaer er viktig. I første omgang må ikke seksuell trakassering være et eget tema, men åpenhet kan føre til at offeret tør å ytre seg.
 • Sosialt arbeidsmiljø
  Sterke arbeidsmiljøer er miljøer som gjør mer enn å bare jobbe sammen. Det å bygge vennskap og et inkluderende miljø på arbeidsplassen er et godt utgangspunkt.
 • Ta hverandre på alvor
  For at et offer skal tørre å varsle og rope ut om eventuelle uønskede hendelser, må han eller hun bli tatt på alvor. Hvis seksuell trakassering på arbeidsplassen ikke blir tatt på alvor, vil ikke ansatte tørre å si ifra.
 • Sterk ledelse
  En god leder er en sterk leder. En leder som ikke kan håndtere varslingssaker og som unngår konflikter vil ikke kunne skape et åpent miljø.
 • Kurs og undervisning
  Informasjon og kunnskap er styrke i varslingssaker angående seksuell trakassering. Derfor kan det være smart å tilby ansatte kurs og utdanninger som gir informasjon om trakassering og uønskede seksuelle handlinger.

Bestill time for råd og veiledning

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten